Szexuális erőszak lenne a Hófehérke csókjelenete? - megvan a cancel culture újabb áldozata
A kritikusok szerint Hófehérke nem tudott beleegyezni a herceg átoktörő csókjába, mert éppen aludt
Szexuális erőszak lenne a Hófehérke csókjelenete? - megvan a cancel culture újabb áldozata

Forgalmazó: Disney/Hófehérke/1937/

2021. 05. 05.
Bő egy év után ismét megnyitotta kapuit a Disneyland, ahol az egyik Hófehérke történetét feldolgozó klasszikus vasút megújult külsővel várja a látogatókat. Az 1937-ben debütáló mesefilm záró jelenete azonban 84 év után kiverte a biztosítékot: nem volt konszenzus abban, amikor a herceg az alvó Hófehérkét megcsókolva megtörte a boszorkány átkát. 

Mint ismeretes, az 1937-es film záró jelenetében a happy endet az adja, hogy a herceg megcsókolja a boszorkány átka miatt mély álomba merült Hófehérkét, mire az átok megtörik, és a lány felébred. A film végén mindenki ünnepel ugyan, ám a kritikusok figyelmeztetnek:

problematikus üzenetet közvetít, hogy a gyermekek egy alvó - beleegyezésre képtelen - lány megcsókolását látják. 

Az SFGate két kritikusa a cikkében azt sérelmezni, hogy ahogyan más mesetörténetekből, úgy a Hófehérkéből is ki lehetett volna hagyni a kényes részeket - különösen egy kalandpark kialakításakor. Szerintük 2021-ben nem szabadna azt tanítani a gyermekeknek, hogy egy csók ilyen formában is elcsattanhat, nem szükséges hozzá mindkét fél tudatos beleegyezése. 

Nem ők az egyetlenek, akik támadás alá vették a klasszikus történeteket. 2018-ban egy japán gendertudós, Kazue Muta szociológiaprofesszor fogalmazott úgy, hogy a Hófehérke a Csipkerózsika történetében tulajdonképpen

szexuálisan zaklatnak olyan embereket, akik nincsenek tudatuknál. 

(New York Post)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!