hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Disney-hercegnők hatása
Csipkerózsikától a független amazonokig
A Disney-hercegnők hatása

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 07. 22.
Ki ne ismerné Hamupipőke vagy Hófehérke történetét, amikor a herceg fehér lovon egy csapásra megmenekíti a lányt nyomorú sorsának minden vetületétől? Az újabb Disney-hercegnők azonban már független amazonok, akik köszönik szépen, de nincs szükségük férfi megmentőkre, megoldják maguk a problémáikat. 

De vajon melyik ideál gyakorol pozitív hatást egy kislány fejlődésben lévő gondolkodásmódjára? Spoiler alert, egyik sem. Az, hogy miért képtelen a mainstream média az egészséges értékrendhez, világképhez egy kicsivel közelebb álló filmeket, pláne gyermekeknek szóló meséket gyártani – tisztelet a kivételnek – ez már egy egészen más történet. 

Hófehérke, Hamupipőke, Csipkerózsika, Ariel, Belle, Jázmin, Pocahontas, Mulan, Tiana, Rapunzel, Merida, Moana – s bár hivatalosan nem számítanak a Disney-hercegnők közé, napjaink Hófehérkéje és Csipkerózsikája a Jégvarázs főszereplői: Elsa és Anna.  Mindezeket a karaktereket a kilencvenes évektől kezdve az egész világ a szépség, kedvesség és úgy en bloc a női ideál megtestesítőjének tekintette. Népszerűségük óriási: a kislányok Disney-hercegnő jelmezeket viselnek, Disneylandbe utaznak, hogy találkozzanak kedvenc szereplőjükkel, és természetesen órákat töltenek a televízió előtt, hogy újra és újra végignézzék az aktuális favorit szereplőről szóló egész estés rajzfilmet.  

Rózsaszín álom és szingli királynő

Mindeközben a társadalom nem tudományos jellegű kezdeményezésekkel is bombázta a Walt Disney-t: az elmúlt években tucatnyi vád érte házuk táját a hercegnőkkel kapcsolatos aggályokkal kezdve a túlságosan „fehér és nyugatias” karakterektől, azok öltözködésén, alakján, megjelenésén át, egészen az elavult sémáig, amit a klasszikus hercegnős történetek reprezentálnak – amilyen képet tanítanak kislányoknak a nők kiszolgáltatottságáról a férfiakkal szemben. (Az életük csak egy herceg oldalán teljes, a férfi karakterrel való találkozás után nyílik ki igazán számukra a világ, és sorolhatnánk.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!