Halálos stratégiai csapdában Izrael
Kulifai Máté véleménycikke
Halálos stratégiai csapdában Izrael

Illusztráció (Forrás: Shutterstock/shay shmueli)

2023. 11. 29.
Miközben bejárják a magyar és nemzetközi sajtót is azok a megható és örömteli képek, amelyeken a kiszabadult túszok találkoznak a családjaikkal, Izrael egy rendkívül bonyolult, halálos érzelmi csapdába került.

Ez egy véleménycikk.

Egyrészt hihetetlenül felszabadító és felemelő, hogy 50 napnyi fogság után gyermekek (köztük három magyar állampolgárságú lány) végre magukhoz ölelhetik szüleiket és szeretteiket - másrészt viszont elképesztően aggasztó, ahogyan az izraeli vezetést és hadsereget lebénította ez az ellentmondásokkal terhelt alku.

Bármekkora öröm a túszok szabadulása, nem lehet nem észrevenni, hogy az elmúlt napokat a Hamasz irányította. A nemzetközi politika és közvélemény szemében most is egy olyan hamis illúziót épít fel a terrorszervezet, amely teljesen elhomályosítja azt a brutális holokausztot idéző népirtást és fenyegetést, amit október 7-e jelentett.

Az elszenesedett, megcsonkított áldozatok képeit elfedik a megkönnyebbülő családokról készült jelenetek, így nem csoda, hogy minden korábbinál nagyobb nyomás helyezedik Izraelre, hogy ne folytassa a Hamasz elleni háborúját Gázában, hanem hibernálja a hadseregét és egészen addig várjon, amíg az összes túszt apránként szabadon nem eresztik, ami nyilvánvalóan kiemelt célja Izraelnek, de nem annak az árán, hogy feladják a másik két kitűzött célt: a Hamasz teljes felszámolását és a gázai fenyegetettség maradéktalan megszüntetését.

Egyes izraeli politikusok és elemzők már az első pillanattól kezdve figyelmeztettek, hogy a katari közvetítéssel felajánlott túszalku, nem csak lehetőség az elraboltak kiszabadulására, de egy ördögien mesteri csapdahelyzet is, amellyel a támadók ki tudnak csúszni az izraeli szorításból.

Nem csak katonailag, de a kommunikációs hadszíntéren is.

Még el sem engedték a túszok első csoportját, már a belga és spanyol miniszterelnök tartott sajtótájékoztatót az egyiptomi-gázai átkelőnél, hogy tartós tűzszünetet követeljen a Hamasz érdekében. (Értsük meg, a tűzszünet Izraelnek nem érdeke) Ne higgyük azt, hogy a túszok csoportjainak folytatólagos elengedésével nem ez lesz az általános európai és nyugati álláspont idővel.

Ha nem lesznek már túszok Gázában, a nemzetközi politika és közvélemény már nem fogja indokoltnak látni a háború folytatását, és minden eddiginél durvább nyomást fog helyezni Izraelre annak beszüntetésére, ahogyan a gázai övezetet is akár egy nemzetközi fennhatóság alá helyeznék.

A hírek szerint már most ott van egy ilyen ajánlat Izrael asztalán Katar és a Hamasz részéről: az összes túsz elengedése a végleges tűzszünetért cserébe.

Ez viszont garantált győzelem a Hamasz, és a dzsihadista iszlám számára. Egyben egy nemzeti katasztrófa kezdete lehet Izrael számára.

Azt üzeni a világ radikálisainak, a szélsőséges bevándorló terrorsejteknek Európában, és Izrael közvetlen szövetségeseinek, hogy a zsidó állam nem tud eredményes háborút vívni az őt mészárló, megtámadó és felszámolni kívánó ellenséggel szemben. Fontos tudni: Izraelt rengeteg ellenséges terrorszervezet, és állam veszi körül (pl. a libanoni Hezbollah, a gázai Hamász, amely Ciszjordániában is szervezkedik, az Iszlám Dzsihád, illetve a diplomáciailag ugyancsak ellenséges Jordánia). A korábban erősödő izraeli-arab szövetségek súlyosan meggyengültek.

Ne legyünk naívak, Izrael kudarca ebben a helyzetben, Európa és a Nyugat számára is nagyon aggasztó.

Isten óvja Magyarországot! Isten óvja Izraelt!

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!