Kiszabadult Ella és Dafna, a két magyar kislány
A harmadik napon elengedett túszok között voltak
Kiszabadult Ella és Dafna, a két magyar kislány

Fotó: Majan Zin

2023. 11. 26.
Az Izrael és a Hamász között létrejött túszalku harmadik napján kiszabadult a terroristák fogságából magyar-izraeli állampolgárságú nyolcéves Ella és a 15 éves Dafna. 

Ma összesen 13 izraeli túsz jutott vissza Gázából, ezzel az eddig elengedett személyek száma 39-re emelkedett, és vannak további külföldi állampolgárságú, főként thai túszok is, akik külön megállapodás keretében szabadulhattak.

A két magyar kislányt egy határmenti kibucból palesztin terroristák október 7-én. Az édesanyjuk, Majan azóta egyetlen fényképet kapott róluk Gázából, amint a lányok egy matracon ülve zokognak.

Mint azt Majan a lapunknak adott interjúban elmondta, a lányok éppen az ex-férjénél és új családjánál voltak a Nahal Oz nevű kibucban, amikor jöttek a riasztások a telefonján. Eleinte még megnyugtató üzenetet kapott, hogy nincs semmi bajuk, később viszont már a nővére hívta fel azzal, hogy Ella és Dafna a Hamasz fogságába estek.

„Láttam a képeket, amint Dafna egy matracon ül, arabul pedig az volt a képre írva, hogy Dafna készen áll az imákra, imaruhákba öltöztették” – mesélte Majan. Később eljutott hozzá az az élőben közvetített videó is, amelyet lánya telefonjával készítettek a terroristák még a kibucban. 

Ezen az látható, hogy a volt férjét lábon lőtték, majd az új családjából az idősebbik fiút magukkal viszik a terroristák, hogy az ő segítségével kényszerítsék a szomszédokat arra, hogy kinyissák nekik az ajtót.

Hiába voltak együttműködőek a Hamasszal: a dzsihadisták a volt férjet, a párját és a fiút is kivégezték, míg Ellát és Dafnát magukkal vitték Gázába. Az édesanya akkor azt üzente a lányainak lapunkon keresztül, hogy 

„maradjanak erősek, mindent tegyenek meg, amit mondanak nekik, és tudják, hogy minden tőlem telhetőt megteszek, hogy hazahozzam őket”.

A kislányok a túszok mai csoportjával együtt úton vannak helikopteren Izraelbe, és megérkezésük után a Hatzrim légibázison találkoznak édesanyjukkal. 

Korábbi interjúnkat a lányok édesanyjával ide kattintva érheti el.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!