Finnország bejelentette NATO-csatlakozási szándékát
Svédország várhatóan a következő napokban dönt a kérdésről
Finnország bejelentette NATO-csatlakozási szándékát

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 05. 12.
Finnországnak kérelmet kell benyújtania a NATO-katonai szövetséghez való csatlakozásra - nyilatkozta Sauli Niinisto finn elnök és Sanna Marin miniszterelnök csütörtöki közös nyilatkozatában. A szomszédos Svédország várhatóan a következő napokban dönt a kérdésről.

Most minden előfizetőnknek adunk! Fizessen elő a Hetek nyomtatott vagy online hetilapra a régi áron május 31-ig és spóroljon velünk. Részletek a hetilapban és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

"Finnországnak haladéktalanul kérvényeznie kell a NATO-tagságot"

– szögezte a finn elnök és miniszterelnök. Ez a katonai semlegességhez képest egy jelentős politikai irányváltás, amelyet Oroszország Ukrajna elleni inváziója váltott ki.

Finnország, amely 1300 km-es (810 mérföld) határon osztozik Oroszországgal és nehéz múlttal rendelkezik, korábban kívül maradt a szövetségen.

„Tavasszal fontos megbeszélésre került sor Finnország lehetséges NATO-tagságáról. Időre volt szükség ahhoz, hogy a parlament és az egész társadalom kialakítsa álláspontját az ügyben. Arra is idő kellett, hogy szoros nemzetközi kapcsolatokat alakítsunk ki a NATO-val és annak tagországaival csakúgy, mint Svédországgal. Szerettük volna a szükséges teret megadni a vitának. Most, hogy közeleg a döntéshozatal pillanata, egyenrangú álláspontot képviselünk, tájékoztatásul a képviselőcsoportok és pártok felé is. A NATO-tagság erősítené Finnország biztonságát. Finnország pedig a NATO tagjaként az egész katonai szövetséget megerősítené. Finnországnak haladéktalanul kérvényeznie kell a NATO-tagságot. Reméljük, hogy a döntéshez még szükséges nemzeti lépéseket a következő napokban gyorsan megteszik” – szól Sauli Niinisto finn elnök és Sanna Marin miniszterelnök teljes nyilatkozata.

A finn lakosság körében a NATO-csatlakozás támogatottsága évekig 20-25 százalék körül mozgott. De amióta Oroszország megtámadta Ukrajnát, a legutóbbi közvélemény-kutatás szerint, 76 százalékra emelkedett.

Moszkva korábban több ízben is figyelmeztette Finnországot és Svédországot, ne merjen a védelmi szövetséghez csatlakozni.

(BBC/Hetek)

.

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!