David Pressman: politikai haszonszerzésre használja a kormány Izraelt
Az amerikai nagykövetet nem hatotta meg az izraeli válogatott meghívása
David Pressman: politikai haszonszerzésre használja a kormány Izraelt

Facebook / US Embassy Budapest

2023. 11. 30.
David Pressman szerint Magyarországon nincsenek biztonságban a zsidók, a kormány „bátorítja” az antiszemitizmust.

Élesen bírálta a magyar kormányt az amerikai nagykövet a 12. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál megnyitóján tartott beszédében - amelyet az amerikai nagykövetség lapunknak is megküldött, és az atv.hu szemlézett.

Pressman beszédében felidézte, hogy a Hamász terrortámadása "hatalmas antiszemita hullámot gerjesztett a világ számos városában”, és szerinte az antiszemitizmust Magyarországon a kormány is bátorítja, ellentétben a hivatalosan hangoztatott „zéró-tolerancia” elvével.

„Magyarországon egyes tisztviselők egy olyan országot szeretnek láttatni, ahol nem tolerálják az antiszemitizmust, ahol a zsidókat nem támadják meg az utcán, és amely biztonságos hely a számukra. Ugyanezek a tisztviselők ugyanakkor egy másik történetet is mesélnek majd.” – mondta az amerikai nagykövet.

David Pressman emlékeztetett az utcai plakátokra, amelyeken korábban Soros György, legutóbb pedig Alex Soros látható.

A nagykövet úgy véli, hogy ezek a plakátok egyértelműen antiszemita üzenetet közvetítenek. 

„Nem kell sárga csillagot tűznünk ezekre a plakátokra ahhoz, hogy megértsük a megjelenésük kontextusát és a képek mögött rejlő jelentést."

Pressman utalt a magyar kormány Izrael melletti állásfoglalására, valamint arra, hogy Magyarország vendégül látta az izraeli labdarúgó válogatottat, amelyeket köszönettel illetett, de úgy véli, ez „nem teszi semmissé a kormánytisztviselők revizionizmusát, vagy nem menti fel őket azoknak a plakátoknak a felelőssége alól, amelyeket kiragasztanak, újra és újra veszélyes szóképeket oltva a politikájukba.”

Az amerikai nagykövet arra figyelmeztetett, hogy „veszélyes megengedni, hogy a politikai haszonszerzés az emberi tisztesség útjába álljon” és „a biztonságos utcai sétától a betört ablakokon és a vandalizmuson át a brutális támadásokig vezető út rövid és veszélyes. Nem szabad várnunk a vérontásra, mielőtt elítéljük az antiszemitizmust, amely a történelem tanúsága szerint oly gyakran odavezet.”

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!