"Ez az EU végét jelentheti" Orbánt és Trumpot diktátorozza Soros egy interjúban
Megváltozhat a világrend a "sosem látott válság" miatt
"Ez az EU végét jelentheti" Orbánt és Trumpot diktátorozza Soros egy interjúban

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 05. 12.
Kínától kezdve Németországig, Orbántól kezdve Trumpig egy sor kritikát fogalmazott meg az oldalának adott interjújában Soros György, aki azt mondja: életében nem tapasztalt még ilyen válságot, mint most. A folyamatok akár az Európai Unió végéhez vezethetnek. 

A milliárdos üzletember a hozzá köthető Project Syndicate oldalán közzétett interjúban fejtette ki gondolatait a jelenlegi válsághelyzettel kapcsolatban.

Hiába a második világháború, Soros ilyen válságot még nem tapasztalt

Soros György a Georg Peter Schmitznek adott interjújában elmondta, hogy még nem tapasztalt hasonló krízist élete során, bár kisgyerekként átélte a második világháborút. A koronavírus-járvány okozta változások szerinte „a civilizációnk túlélését veszélyeztetik”.

A milliárdos úgy fogalmazott, elképesztő, hogy az országok annak ellenére rendkívül felkészületlenek az ilyen jellegű világjárványokra, hogy a pestis óta rendszeresen végigkísérik az emberiség történelmét a különböző járványok.

A Hetek korábbi lapszámaiban cikksorozatban foglalkoztunk azzal, hogy Soros György családja miként vészelte át a második világháború viszontagságait. A teljes cikkeket ittitt és itt lehet olvasni. 

Soros hozzátette, hogy szerintem nem fogunk visszatérni ahhoz a helyzethez, ami a járvány előtt jellemzett bennünket. Azt viszont nem tudja, hogy vajon a kapitalizmus rendszerét ez a változás mennyiben fogja érinteni.

A kínai elnök diktátor, "Trump csak szeretne az lenni"

A tőzsde-spekuláns egyúttal részletesen kifejtette, hogy szerinte a világproblémákra adandó megoldások tekintetében az autoriter rendszerek jelentik a legnagyobb nehézséget. Kínával kapcsolatban úgy fogalmazott, nem támogatja a velük való szoros együtt dolgozást, mivel „meg kell védeni a demokratikus nyílt társadalmunkat”. Bár szimpátiáját fejezte ki a kínai nép felé, szerinte „a kínai értelmiség és az általános közvélemény nagyon mérges azért, hogy (Hszi Csinping diktátor) egészen a kínai újév végéig titokban tartotta a COVID-19 járványt.” Soros azt is elmondta, hogy a kínai vezetésben levő feszültségeket nagyon szorosan nyomon követi, hogy ott is megvalósulhasson a nyílt társadalom.

„Donald Trump diktátor szeretne lenni, de nem tud, mert az Egyesült Államok alkotmánya, amit az emberek még mindig tisztelnek, ezt megakadályozza” – tért ki az amerikai politikára a Demokrata Párt nagy támogatója. Soros kifejezte abbéli hitét, hogy Trump el fogja pusztítani magát, „és e téren a legvadabb várakozásait is felülmúlta.”

Itt az Unió vége?

Az Európai Unióval kapcsolatban úgy vélekedett, hogy a projekt folyamata, amivel az uniót létrehozták, sosem teljesült be, és ez sebezhetővé tette Európát. Soros szerint az igazságszolgáltatás kerekei nagyon lassan forognak. Kitért a német bíróság uniós bírósággal szembeni ítéletére is, ami érinti az Európai Központi Bank határozatát is. A milliárdos üzletember szerint, ez „elpusztíthatja az Európai Unió intézményét”, mivel a német alkotmánybíróság Németország egyik legnagyobb tiszteletben álló intézménye. Szerinte előbb egyeztetniük kellett volna az Európai Bírósággal.

A Hetek pénteken megjelenő lapszámában két válságkezelési programot vizsgálunk, amelyek szöges ellentétben állnak egymással. Az egyik Soros György nevéhez köthető, a másikat Matolcsy György részletezte a napokban.

Soros szerint Németországnak követnie kellene az uniós jogok, mert ha ők megkérdőjelezhetik az uniós szerv döntését, akkor bárki más is megteheti. „Dönthet úgy Magyarország és Lengyelország, hogy a bíróságaik nem követik az uniós jogot?” – teszi fel a kérdést. Ekkor az egész EU legitimitása is megkérdőjeleződik.

„Orbán Viktor arra használta a COVID-19 vészhelyzetét, hogy elfoglalja a parlamentet és diktátorrá nevezze ki magát” – fogalmaz Soros, aki szerint a német bíróság által teremtett precedens egyben az EU végét jelentheti.

(Project Syndicate

Hozzászólna a témához? A Facebook oldalunkon megteheti:

---

Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Vegye meg az aktuális lapszámot a digitalstand.hu/hetek oldalon, vagy fizessen elő akciósan a nyomtatott hetilapra vagy a digitális formátumra a hetek.hu/elofizetes oldalon.

 

 

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!