hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A láthatatlan Soros
Soros Pál kalandos életútja

2018. 02. 22.
Előbb a nyilasok, majd a szovjetek vadásztak rá. 17 dollárral a zsebében érkezett New Yorkba, de rövid időn belül hihetetlen vagyonra tett szert elképesztő mérnöki újításával. Soros, aki szívesen jótékonykodott, de egy forintot sem volt hajlandó Magyarországra áldozni.

A Soros György családjáról készült cikksorozatunk első két részében annak igyekeztünk utánajárni, hogy vajon az édesapa milyen hatással volt fiaira (Hogyan alapozta meg fiai világnézetét Soros Tivadar? Hetek, 2018. január 19. ), illetve a második világháború alatti élmények miképpen formálták világnézetüket (Sorosék a Vészkorszakban. Hetek, 2018. január 26.) A most következő részben a nyilvánosságot feltűnően kerülő idősebb Soros fiú életéről olvashatnak, ami szinte minden ponton eltér a százmilliók által ismert és emlegetett Györgyétől.

Tehetségesebb volt Györgynél

Pál és György irigylésre méltó gyerekkort élt meg. A jómódú zsidó család sarjaként az akkor még Schwartz vezetéknéven élő fiúk (csak később változtatták a nevüket Sorosra) rengeteget utaztak, sokat vakációztak, és aktívan sportoltak. Ez utóbbiban Pál vitte a pálmát, többek között síelésben és teniszben is kiemelkedőt nyújtott. Ifjúkori sikerei a későbbi évek során sorsfordítónak bizonyultak. A tanulásban is jeleskedett, profi volt matekból, mérnöknek készült, érdekelte a különféle eszközök működése és felépítése. Talpraesettségben sem szenvedett hiányt: amikor az iskolai külföldi síutazásokhoz pénzre volt szüksége, a gimnáziumban elkezdett használt motorbicikliket vásárolni, amiken némi felújítás után adott túl.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!