Felcsúti mérkőzés: a Hamász által elhurcolt kisfiú cipőjét mutatta meg az izraeli csapatkapitány
Drámai pillanatok
Felcsúti mérkőzés: a Hamász által elhurcolt kisfiú cipőjét mutatta meg az izraeli csapatkapitány

Twitter/Jonathan Arad

2023. 11. 15.
A Hamász-terroristák által elrabolt egyik kisfiú futballcipőjét hozta el Felcsútra az izraelifociválogatott csapatkapitánya. „Ez minden, ami a házából megmaradt - ez a ballábas cipő” – nyilatkozta Eli Dasa azon a megrázó sajtótájékoztatón, amit a ma esti EB-selejtező előtt tartott az izraeli válogatott Felcsúton.

A sajtótájékoztatón Dasa az újságíróknak megmutatta Nave Shohamnak, annak a 8 éves kisfiúnak a focicipőjét, akit 7 rokonával együtt az egyik dél-izraeli kibucból raboltak el a Hamász terroristái még október 7-én. 

„Nehéz most (erről) beszélni, de nem gondolom, hogy bármelyikük is kitalálná, mi is a története ennek a cipőnek” – mondta a focista, aki az izraeli válogatott első etióp származású játékosa. Mint közölte: „Ez a kisgyermek jelenleg a Gázai övezetben van hét családtagjával együtt”. 

Bár 40 nap eltelt a brutális támadás óta, sem a kisfiúról, sem pedig az ugyanezen a napon elhurcolt további mintegy 240 túszról nincs azóta érdemi információ. Az izraeli hadsereg feltételezi, hogy a foglyok egy csoportját a Hamász a gázai Al-Shifa kórház alatti alagútrendszerben őrzi, aminek az ostroma hamarosan elkezdődik.

Izrael a Hamász október 7-én megindított terrorakciója és az arra adott válaszcsapás miatt külföldön kénytelen lejátszani hazai EB-selejtező mérkőzéseit; ma este Svájc ellen lépnek pályára.   

A mai mérkőzés több szempontból is kiemelt jelentőségű: az izraeli válogatott pályaválasztóként játszhat, de a háború miatt a Svájc elleni selejtező mérkőzést az UEFA hozzájárulásával Magyarországon, a felcsúti Pancho Arénában rendezik ma este. 

A csapat nem csupán az EB-kvalifikációért küzd, hanem az elrabolt túszok mellett is szolidaritást vállalnak a játékosok. Sajtóinformációk szerint a mérkőzésen a magyar szurkolók is transzparensekkel és zászlókkal készülnek kifejezni támogatásukat Izrael mellett. A stadionban már előzetesen kitettek egy molinót, „Bring Them Home” (Hozzátok őket haza!) felirattal.

A kék-fehér csapat szombaton ismét pályára lép Felcsúton, akkor Románia lesz az ellenfél. Az izraeli válogatott még egyszer sem jutott ki az Európa-bajnokságra azóta, hogy 1994-ben csatlakoztak az UEFÁ-hoz.

(Times of Israel / ATV / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!