Bibliai verset posztolt a homoszexualitásról, börtönbe is kerülhet a volt finn belügyminiszter
Päivi Räsänen keresztény képviselő nem kér bocsánatot, és harcolni fog igazáért
Bibliai verset posztolt a homoszexualitásról, börtönbe is kerülhet a volt finn belügyminiszter

Forrás: Twitter/ADL International

2021. 05. 05.
Päivi Räsänen keresztény finn képviselőt, aki korábban belügyminiszteri posztot is betöltött gyűlöletkeltéssel vádolják, egy korábbi, homoszexualitást elítélő bibliavers Twitter-posztja nyomán.

A képviselőnő még 2019-ben posztolt egy képet a Bibliájáról, mely éppen a Rómaiakhoz írt levél 24-27-nél volt kinyitva, ami a homoszexualitást "fertelmeskedésként" írja le:

"Azért adta is őket az Isten szívük kívánságaiban tisztátalanságra, hogy egymás testét megszeplősítsék; Mint akik az Isten igazságát hazugsággá változtatták, és a teremtett dolgokat tisztelték és szolgálták a teremtő helyett, aki mind örökké áldott. Ámen. Azért adta őket az Isten tisztátalan indulatokra; mert az ő asszonynépeik is elváltoztatták a természet folyását természetellenesre: Hasonlóképp a férfiak is elhagyva az asszonyokkal való természetes élést, egymásra gerjedtek bujaságukban, férfiak férfiakkal fertelmeskedve, és az ő tévelygésüknek méltó jutalmát elvéve önmagukban." (Károli fordítás)

A posztban emellett kérdőre vonta a finn luteránus egyházat, melynek ő is tagja volt, amiért az egy helyi meleg pride eseményt támogatott. 

A bejegyzéssel kapcsolatos számos panaszt követően a rendőrség kikérdezte, majd nyomozást indított az ügyben, ami végül hivatalos vádemeléshez vezetett a tweettel és korábbi televíziós megjegyzéseivel, illetve egy általa írt pamflettel kapcsolatban, melyek a hatóságok szerint kimerítik a gyűlöletbeszéd kategóriát. 

Finn
Forrás: Twitter/Päivi Räsänen

A finn főügyész nyilatkozatában leszögezte, hogy a képviselő

cselekedetei méltatlanok és diszkriminatívak voltak, kijelentései pedig megsértették a meleg emberek egyenlőségét és méltóságát. 

Räsänen ígéretet tett arra, hogy nem hagyja annyiban, harcolni fog igazáért:

"Békés és bátor elmével megyek a bíróságra, bízva abban, hogy Finnország egy alkotmányos állam, ahol tiszteletben tartják a szólás- és vallásszabadságot, amelyeket mind a nemzetközi megállapodások, mind az alkotmányunk garantálnak.

Egy keresztény hiten alapuló meggyőződés több, mint egy vélemény. A korai keresztények nem tagadták meg hitüket az oroszlánok vermében sem, miért kellene akkor nekem a tárgyalóteremben? Nem fogok visszalépni a meggyőződésemtől, sem az írásaimtól. Nem kérek bocsánatot Pál apostol írásaiért sem. Készen állok a szólás- és vallásszabadság védelmére ameddig csak szükséges."

A politikust a perben az ADF International vallásszabadságot védő szervezet támogatja, melynek vezérigazgatója, Paul Coleman kijelentette, a szólásszabadság a demokrácia egyik sarokköve. 

"A finn legfőbb ügyész Dr. Räsänen vádemelési döntése a félelem és a cenzúra kultúráját teremti meg. Kijózanító, hogy az ilyen esetek túlságosan gyakoriak Európában. Ha az olyan elkötelezett köztisztviselők, mint Päivi Räsänen ellen büntetőeljárást indítanak mély hitbéli meggyőződésük miatt, az mindenki szólásszabadságának gátat vethet" 

Päivi Räsänen orvosként tanult, mielőtt 1995-ben képviselővé vált. 2011 és 2015 között belügyminiszteri pozíciót látott el a finn kormányban.

(Premier/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!