Beszólt politikai riválisának Zelenszkij - Klicskót hibáztatja három civil haláláért
Beszólt politikai riválisának Zelenszkij - Klicskót hibáztatja három civil haláláért

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 06. 02.
Az ukrán elnök legnagyobb politikai riválisát, Vitalij Klicsko volt bokszolót, Kijev polgármesterét kritizálta, és a városban meghalt civilek életét rajta kérte számon.

Volodimir Zelenszkij azután illette kritikával a kijevi polgármestert, hogy a napokban három civil életét vesztette a városban egy orosz rakétatámadásban.

„Ha nem volna elég, hogy az oroszok az ellenségeink, még vannak belsők is. Ki akarok mondani egy szót, de nem fogom megtenni, mert sok újságíró van jelen”

- mondta az államfő.

Zelenszkij úgy vélekedett, hogy a kijevi városvezetés képtelen megvédeni a lakosságot az orosz támadásoktól, mert a napokban például az óvóhelyek zárva voltak.

A politikus azzal is megfenyegette Klicskót, hogy vád alá fogják helyezni gondatlanság miatt, és „knockout” lehet a vége, ami egyértelmű utalás volt a kijevi polgármester sportolói múltjára.

Zelenszkij arról is beszélt, hogy az óvóhelyeknek „elérhetőknek kell lenniük. Soha nem állhat elő még egyszer olyan helyzet, amilyen tegnap éjjel volt Kijevben”.

Az ukrán elnök ezzel arra célzott, hogy a városban egy 9 éves kislány, az édesanyja, és egy másik nő amiatt halt meg, mert az óvóhely, egy klinika ajtaja zárva volt, amikor megszólaltak a légvédelmi szirénák.

A három civil az óvóhelynél vesztette életét, amikor rájuk hullottak az orosz rakéta maradványai.

Az egyik elhunyt nő férje arról számolt be, hogy „az emberek kopogtak, sokáig kopogtak. Nők és gyerekek voltak, de senki nem nyitott ajtót”.

Szemtanúk elmondása szerint a bent tartózkodó őr valóban nem nyitotta ki az ajtót, így a civilek nem tudtak bemenekülni az óvóhelyre a rakéta elől, de napvilágot látott olyan hír is, hogy mások a támadás után hagyták el az épületet, tehát korábban sikerült is bejutniuk oda.

Klicsko úgy reagált Zelenszkij vádjaira, hogy „ez a közös és igazságos felelősségről szól”, és azzal vágott vissza az ukrán elnöknek, hogy Kijevnek júniusban elfogy a légvédelemre elkülönített forrása, ráadásul a városi tisztviselőket Zelenszkij nevezte ki.

A kijevi polgármester ígéretet tett arra, hogy rendőrök fognak járőrözni az utcákon, akiknek az lesz a feladata, hogy ellenőrizzék, hogy az óvóhelyek nyitva vannak.

(Guardian / Daily Mail / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!