400 baptista gyülekezet szűnt meg Ukrajnában az orosz invázió kezdete óta
A vezetők már azon gondolkoznak, hogyan állítsák helyre a hitéletet
400 baptista gyülekezet szűnt meg Ukrajnában az orosz invázió kezdete óta

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 08. 18.
Az Ukrán Baptista Teológiai Szeminárium elnöke, Jaroszlav Pyzs beszámolója alapján mintegy 400 baptista gyülekezet szűnt meg Ukrajnában azóta, hogy kitört az orosz-ukrán háború. Korábban hozzávetőlegesen 2300 közösség működött szerte az országban.

„A háború kezdete óta – tehát hat hónap alatt – körülbelül 400 baptista gyülekezetet veszítettünk”

– fogalmazott Pyzh.

Hangsúlyozta, hogy szerinte a baptista gyülekezetek helyreállítása csak úgy tud sikeres lenni, ha előbb a lekészeket, illetve a vezetőséget szervezik meg újra, mivel hiába lesznek majd új épületeik, ha nincsen, aki prédikáljon bennük.

„Az igazi kihívás nagyon hasonló Nehémiás megpróbáltatásaihoz” – jegyezte meg.

Mint mondta, ez a történet

„Nemcsak Jeruzsálem falainak, hanem Izrael nemzetének újjáépítésáről, és Isten imádásáról is szól... Ukrajnában pedig ugyanez a helyzet.”

A baptisták hivatalos nyilvántartása szerint egyébként a februári orosz invázió előtt körülbelül 2300 baptista közösség működött Ukrajnában.

A kialakult helyzet kapcsán arra is utalt Pyzs, hogy a katonai konfliktus miatt nagyon sok lelkészt kellett elköltöztetni az egyes országrészekből. Ez pedig értelemszerűen maga után vonta a gyülekezetek átszervezését, illetve megszüntetését.

Ami az országos állapotokat illeti, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint az ukránok mintegy harmada kényszerült otthonaik elhagyására a háború miatt.

(ChristianHeadlines/PremierChristian/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!