hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ezért tisztelik a Wagner-zsoldosokat az egyik legszegényebb afrikai országban
Közép-afrikai úti beszámoló
Ezért tisztelik a Wagner-zsoldosokat az egyik legszegényebb afrikai országban

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2024. 04. 17.
Néhány négyzetméteres bazaltszigeten állok az Ubangi folyó közepén. A bal part Belga Kongó, a jobb part a Közép-afrikai Köztársaság. Azon gondolkodom, hogyan lehet egy mezőgazdaságra kiválóan alkalmas, ásványkincsekben párját ritkí­tóan gazdag régió a föld legszegényebb területe?

A Szent Pál Akadémia és egy szintén államilag elismert, helyi főiskola közötti teológiai oktatási együttműködés előkészítése ügyében, küldöttség tagjaként érkeztem az országba. Találkoztunk helyi misszionáriusokkal, akik az őserdőbe járnak, hogy a primitív körülmények között élő pigmeusokat tanítsák a Bibliára, mások pedig muzulmán területeken alapítanak keresztény közösségeket.

Az egykori francia gyarmatra nem könnyű az eljutás: még Párizsból is csak hetente egy járatot tud megtölteni a légitársaság, másfél nap utazással kell számolni az ide érkezőnek.

A 80-as évekbeli buszpályaudvart idéző repülőtéren villogó kék lámpával áll egy Toyota az érkezőkkel szemben, platóján bevetésre kész gépfegyveres katonák. Erőt, hatalmat demonstrálnak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!