hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az egymillió menekült országa
Burkina Fasóban nagyobb gond is van a sáskáknál és a járványnál
Az egymillió menekült országa

Fotó: AP / Sunday Alamba

2020. 04. 10.
Miközben az egész világ által rettegett világjárvány már Afrikát is elérte, keleten brutális éhínség járhat a Közel-Keletet fenyegető sáskainvázió nyomában, Burkina Faso polgárait terroristák és bűnözők tartják rettegésben. Az egymillió menekült országában, úgy tűnik, most csak az ima segíthet.

A fővárostól mindössze 100 kilométerre északra található Kaya városka környékén férfiak ülnek egy csűr előtti árnyékban. Mindannyian családfők. Az elmúlt hónapokban menekültek el falujukból szeretteikkel.

Egyikük, Zakaria veszi magához a szót, és mesélni kezd. A támadók motoron jönnek, van, hogy húszan, ötvenen vagy százan, állig felfegyverkezve. Körbeveszik a falut, és a férfiakat akarják. Némelyeket megölnek közülük, a nőket békénhagyják. Nem egyes csoportokra támadnak, hanem válogatás nélkül mindenkire: katolikusra, muzulmánra, animistára. „Ezek közönséges banditák. Nem tudjuk, kik ők, és mit akarnak” – magyarázza. Volt, akit élve el tudtak fogni közülük a biztonsági erők, ők azt mondták, hogy területet akarnak foglalni. Amikor elfoglalnak egy zónát, kiteszik a zászlójukat. „Elhajtják az állatainkat, elvisznek mindent” – folytatja Zakaria.

Az emberekre nem vigyáz sem a katonaság, sem a rendőrség, magukra vannak utalva.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!