hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Így készülnek lebontani a házasság intézményét az Egyesült Államokban
Republikánus támogatással fogadhatják el a vallásszabadságot korlátozó törvényt
Így készülnek lebontani a házasság intézményét az Egyesült Államokban

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 11. 23.
A társadalom hagyományos építőelemei, a házasság és a család ellen intézett politikai hadjárat, mely erodálja a keresztények szabadságjogait, hosszú távon növekvő bizonytalanságba, boldogtalanságba taszítja a nyugati világ polgárait. 

Az amerikai Szenátus a napokban újabb jogalkotási akadályt söpört félre egy a házasság definíciójának kiterjesztésével sokak szerint a vallásszabadságot is veszélyeztető törvényjavaslat elfogadása útjából, mégpedig republikánus támogatással. 

Míg a konzervatív oldal feszült figyelemmel kísérte a félidős választásokon, hogy a republikánusoknak sikerül-e átvennie az irányítást a Képviselőházban (Alsóház) és a Szenátusban (Felsőház), már washingtoni utam során is több helyi szakértő figyelmeztetett, még ha sikerül is elérni a kívánt eredményt, nem feltétlenül számíthatunk radikális változásokra a testületekben. Be is igazolódott figyelmeztetésük, a napokban ugyanis a Szenátusban éppen a republikánus szenátorok támogatásának köszönhetően kerülhetett megszavazásra egy Respect for Marriage Act (Tiszteletet a házasságnak) nevet viselő törvényjavaslat előkészítése, mely családvédő és keresztény jogvédő szervezetek képviselői szerint óriási problémát jelent.

A szövetségi törvényjavaslatot még júliusban nyújtották be, és vitték keresztül a Képviselőházon minden nyilvános meghallgatás nélkül. Meglepő módon 47 republikánus képviselő is megszavazta. A javaslat ezután került a Szenátushoz. Több mint 80 vallási szervezet sürgette levélben Mitch McConnell republikánus szenátusi vezetőt, hogy erősen álljon ellen a törvényjavaslat átvitelére irányuló nyomásnak, és több mint 2000 gyülekezet fogalmazott meg hasonló levelet a Szenátusnak, hogy rámutassanak, milyen negatív hatással lehet arra, hogy hitelveiknek megfelelően tudják szolgálni közösségeiket. A testület el is halasztotta a törvényjavaslat megvitatását, hogy a szenátorok jobban megismerhessék annak esetleges hatásait választóikra. Míg azonban sokan fogalmaztak meg teljes tiltakozást a rendelettel kapcsolatban, demokrata és republikánus szenátorok kétpárti csoportja igyekezett úgy módosítani azt, hogy eloszlassák az aggodalmakat. Az általuk megalkotott módosításnak nem sikerült érdemi megoldást találni a problémákra, a képviselők mégis 62–37 arányban megszavazták a történelmi jelentőségű jogszabály előkészítését.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!