hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lelkiismereti háború Ausztráliában: Exkluzív interjú az ország egyik legismertebb lelkészével
Ne mások mondják meg kik vagyunk! - vallja Andrew Evans-szal
Lelkiismereti háború Ausztráliában: Exkluzív interjú az ország egyik legismertebb lelkészével

Forrás: Influencers Church

2020. 06. 25.
A melegekkel vagy más lobbicsoportokkal való vitában nem érdemes agresszívan támadni, és a Biblia helyett a tényekre kell hivatkozni – mondta a Heteknek Andrew Evans, Ausztrália egyik legjelentősebb keresztény személyisége, akivel a konzervatív értékek politikai védelméről beszélgettünk.

Ausztráliában 2004-ben a törvényhozás „egy férfi és egy nő” szövetségeként definiálta a házasságot, 2017ben azonban úgy módosították a törvényt, hogy „két személy” kapcsolata, így azóta azonos neműek is házasságot köthetnek. Milyen folyamatok vezettek a melegházasság társadalmi elfogadásához az elmúlt évtizedekben? Hogyan zajlott a közdelem a zsidó–keresztény értékrend mellett kitartó konzervatív társadalmi réteg és a meleglobbi között, és ennek milyen tanulságai vannak?

– Az elmúlt harminc évben nagyon komoly kihívások érték a zsidó–keresztény értékrenden alapuló családmodellt. Ausztráliában a legtöbb törvény a családokat támogatta, a kormányok családcentrikusak voltak. A meleglobbi körülbelül három évtizede indította el a programját az országban, a homoszexualitás széles körű társadalmi elfogadását megcélozva. Amerikai mintát követtek, és mivel már az elején nyilvánvaló volt, hogy az életmódjukat nem fogják tudni szalonképessé tenni a többnyire a zsidó–keresztény értékrenddel azonosuló ausztrál társadalomban, ezért a melegházasság kérdését diszkriminációellenes emberi jogi ügyként tálalták. Minden lehetőséget kihasználva, megszakítás nélkül, nagyon erőszakosan hirdették ezt a médiában, egyúttal támogatókat keresve a politikai pártok között. 2007-ben úgy gondolták, sikerült a többségi támogatást megszerezniük az akkori kormánypártban, de mind a kormányoldalon, mind az ellenzékben volt még elegendő konzervatív értékrendű politikus, így a törvénytervezet akkor még elbukott. A következő munkáspárti vezető azonban felkarolta a melegházasság ügyét, majd pár évvel később a konzervatív és a liberális párt is melegházasság-párti vezetőt választott. Ezzel gyakorlatilag elhárult a politikai akadály a meleglobbi elől, amely 2017ben elérte a célját. Fontos megértenünk, hogy a meleglobbinak volt egy jól kidolgozott stratégiája, soha nem adták fel a harcot, akkor sem, ha csatát vesztettek.

Az egyházi vezetők hogyan viszonyultak ehhez a küzdelemhez?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!