A koreai társadalom egyik legfontosabb jellegzetessége a közösség összetartó ereje. Étkezésnél ez rögtön szembetűnik, hiszen az asztalon feltálalt ételekből közösen fogyasztanak.
A nyugati étkezési kultúrához képest, ahol minden személy a saját adagját fogyasztja el, a koreaiak eleve sok különböző mellékfogásként tálalják ételeiket, amiket megosztanak egymás között. Személyesen is beleláthattam egy helyi család életébe, akikkel az étkezések során akár az otthonukban, akár étteremben vagy kávézóban egymás közt megosztottuk az ételeket. Ez azt jelentette, hogy a kis tálkákban feltálalt köretekből közösen fogyasztottunk, illetve a kávézóban vásárolt süteményeket is több szeletre vágtuk, így mindenki megkóstolhatta.
Helyi szokás szerint, az asztalnál mindig a legidősebb személy kezdi el az étkezést, és csak utána a többiek. Fontos megemlíteni, hogy az ázsiai étkezési kultúra része az evőpálcika használata, amelynek elsajátításában készségesen nyújtottak segítséget a helyiek. Észrevettem, hogy gyermekek számára kapható egy úgynevezett könnyített pálcika, amely segítségével a kisebbek könnyen megtanulják az ázsiai evőeszköz használatát.
Pünkösd után: a karizmák titkai
Hogyan alakult a Szentlélek ajándékainak megítélése az elmúlt 2 ezer évben »
Átmenvén a siralom völgyén
Trianon túlélése és ami ebből következik »
Sávuot: a törvényadás ünnepének eredete
Az Ószövetség egyik legjelentősebb nemzeti és vallási ünnepe volt – de az Újszövetség egyik meghatározó eseménye is ezen az ünnepen történt »