Hetek Univerzum
A Halloween eredete

illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

A Halloween eredete
Közeledik október utolsó napja, vagyis Halloween. Röviden összefoglaljuk, hogy mit érdemes tudni az Amerikában és Európában is egyre népszerűbb ünnep szellemi hátteréről és történelmi gyökereiről. (2016. 10. 28. XX/43)   

Az ünnep eredete az ősi kelta rituálékig nyúlik vissza – a Halloween mai ünneplőinek többsége valószínűleg nincs tisztában az ünnep okkult eredetével.   

A kelták október 31-én tartották a Samhain ünnepét, amikor az év során meghaltak szellemei visszatértek, hogy elfoglalják az élők testét, mielőtt a holtak világába távoznak.

Az ijesztő jelmezekbe öltözött emberek kiáltozva vonultak fel, hogy összezavarják és elijesszék a szellemeket. Sokszor ijesztő maszkokat is viseltek, ha kimentek a házból, hogy az esetleg szembejövő gonosz szellemek őket is maguk közül valóknak higgyék. Az ünnep tiszteletére a druidák ilyenkor hatalmas tüzeket raktak, ahol gabona- és állatáldozatokat mutattak be a kelta isteneknek és jövendőt mondtak.

A hetedik században IV. Bonifác pápa november elsejét mindenszentek napjává tette. Széles körben elterjedt nézet, hogy a pápa ezzel a lépéssel többek között a kelták halottakhoz fűződő ünnepét igyekezett keresztény jelmezbe öltöztetni. Az ünnep neve All-hallows (minden szent) lett, az ünnepet megelőző este pedig All-hallows Eve, azaz Halloween. Néhány évszázaddal később az egyház november 2-át a halottak napjává tette, amit a Samhainhoz hasonlóan hatalmas tüzekkel, felvonulásokkal és különböző szenteket, angyal- vagy ördögjelmezek felöltésével ünnepeltek. A három ünnep együtt a Hallowmas nevet kapta.

Tovább olvasná?

Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.

Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.

Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!