Hetek Univerzum
97 éves korában elhunyt Fahidi Éva holokauszt-túlélő
Tánccal mesélte el Auschwitz borzalmait az idős hölgy

Fotó: Hartai Luca

97 éves korában elhunyt Fahidi Éva holokauszt-túlélő
Tánccal mesélte el Auschwitz borzalmait az idős hölgy
Fahidi Éva holokauszt-túlélő volt, aki könyveket írt és rendezvényeken is tanúságot tett. A lágerben táncolt a gránátok között. A kilencvenen túl is tánccal mesélte el történetét lapunknak az alábbi interjúban, még 2021-ben. (2021.05.14.)

97 éves korában elhunyt Fahidi Éva (1925 október 22. - 2023 szeptember 11.). Rá emlékezve most teljes terjedelmében elérhetővé tettük korábbi lapszámunkban vele készített interjúnkat.

Fahidi Éva 1925-ben született egy kikeresztelkedett nagypolgári zsidó családba Debrecenben. Mindene volt a zene, a tánc, a mozgás. Az érettségi után zongoraművésznek készült. Egyetem helyett családjával 1944-ben az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborba került, ahol csaknem 50 rokona életét vesztette. Éva húsz­évesen egyedül tért haza csodával határos módon. Laká­sukba addigra idegenek költöztek. Orvos nagybátyjának két évébe telt, mire lábra állította. Férjhez ment és borzasztóan akart anya lenni. Sosem esett teherbe. Később, amikor legjobb barátnője meghalt, az ő gyerekei lettek a gyerekei. Fiatalként hitt, hinni akart a kommunizmusban, aztán jött a keserű kiábrándulás. Dolgozott segédmunkásként és nyelvismeretének köszönhetően a világot járva külkereskedőként.

Mindezen évek alatt képtelen volt feldolgozni a traumát, soha nem beszélt róla. Csaknem hatvan év után egy auschwitzi látogatás hozta meg a gátszakadást. Mindent elsöprő szeretettel írta meg saját és családja történetét A dolgok lelke című könyvében. 90 évesen lépett először színpadra, hogy szerepeljen egy életéről szóló táncszínházi előadásban, a Sóvirágban, Cuhorka Emese táncossal. Az előadás létrejöttét kísérte végig a Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon fődíjas, a Szarajevói Filmfesztiválon emberi jogi díjas dokumentumfilm, A létezés eufóriája. Holokauszt-túlélőként rendszeresen tart előadást, Angela Merkel német kancellár társaságában is mondott beszédet. Nem csak hazánkban, Németországban is rendszeresen hívták a járvány előtt rendezvényekre, iskolákba. A karantén alatt is be van táblázva, tele a naptára felkérésekkel, interjúkkal. Támogatója a technikában és az életben is társa, Andrási Andor. Nekünk is ő segített, amikor egy Zoom-interjú keretében lehetőségünk adódott, hogy beszélgessünk vele.

Nyilatkozta egyszer, hogy burokban nevelték, ami Ön szerint nagyon rosszat tett aztán egész életében. Jobb lett volna, ha gyerekkorában kevesebb szeretetet kap, vagy több rosszat engednek látni a világból?

Tovább olvasná?

Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.

Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.

Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!