hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A média lelkén száradnak a politikai merényletek?
Modern forradalmak
A média lelkén száradnak a politikai merényletek?

Delacroix A szabadság vezeti a népet című művének palesztin adaptációja Betlehemben.(Forrás: Wikipédia / Garry Walsh)

2024. 05. 23.
A politikai erőszak a 19. század végétől alapvető részét képezte az anarchista felfogásnak. Számunkra a legismertebb ilyen eset Erzsébet királynő (Sisi) meggyilkolása, de hasonlóan vesztette életét II. Sándor cár is, aki ellen több ízben is kísérleteztek, míg egy bombás merénylet sikerrel járt. De a közelmúltat tekintve sem egyedülálló, ami Robert Fico szlovák miniszterelnökkel történt.

Most mindenkinek, aki előfizet a Hetek nyomtatott verziójára, online előfizetést is adunk, amivel már csütörtökönként olvasható a friss újság és a teljes archívum is elérhető! Részletek: a Hetekben és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

Alejo Vidal-Quadras Roca, a spanyol konzervatív Néppárt (PP) volt katalóniai elnöke, a populista VOX párt egyik alapítója ellen például 2023. november 9-én követtek el merényletkísérletet Madrid utcáin. A politikus teljes mértékben meg van győződve arról, hogy a támadásra Teheránból érkezett utasítás. Jó viszonyt ápolt ugyanis az iráni ellenzéki körökkel, és gyakran hangoztatta kritikáját a hétvégén helikopterbalesetben elhunyt Ebrahim Raiszi elnök rezsimjével szemben, valamint korábban az Európai Parlamentben (is) rendszeresen állást foglalt Izrael mellett. Neve már bőven a támadást megelőzően szerepelt az iráni kormány „ellenséges célpontok” listáján. 

Nagy megdöbbenést keltett a békésnek tartott Japánban Abe Sinzó volt miniszterelnök két évvel ezelőtti meggyilkolása, de számos hasonló példát sorolhatnánk más országokból is. Európánál maradva, Németországban annyira rossz a helyzet, hogy a dw.com honlap szerint „bárki, aki részt vesz a politikában, egyre veszélyesebb életet él”. A helyi politikusok napi szinten ki vannak téve támadásoknak, fenyegetéseknek. Párthovatartozás tekintetében különösen a szélsőjobbosnak beállított AfD képviselőit éri leggyakrabban erőszak: 2023-ban 86 incidens irányult ellenük; az elkövetők általában baloldali ideológiákat vallottak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!