Hetek Univerzum
Mit hozhat a jövő Erzsébet rekorduralkodása után?
Nagy kérdés, hogy az elhunyt uralkodó utódai fel tudnak-e nőni a feladathoz

Fotó: AP / Sang Tan

Mit hozhat a jövő Erzsébet rekorduralkodása után?
Nagy kérdés, hogy az elhunyt uralkodó utódai fel tudnak-e nőni a feladathoz
Elhunyt II. Erzsébet királynő, az Egyesült Királyság uralkodója. Vajon képesek lesznek-e az utódok megőrizni a monarchia népszerűségét a királynő halála után? 

Az alábbi cikk a Hetek közéleti hetilap 2022.05.20-i számában megjelent, azonos című írás aktualizált változata.

Csütörtökön elhunyt II. Erzsébet királynő, az Egyesült Királyság uralkodója. A királynőt életének 97., uralkodásának 71. esztendejében érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában. Halálának pillanatától elsőszülött fia, a 73 esztendős eddigi trónörökös, Károly a brit uralkodó.

Az idén uralkodásának 70 éves jubileumát ünneplő II. Erzsébet már nem tudott beszédet mondani a brit parlament előtt, ami része szokott lenni a testület éves ülésszakát megnyitó ceremóniasorozatnak. A 95 éves királynő orvosai javaslatára fiának, Károlynak engedte át a feladatot. A walesi herceg anyja haláláig régensként vezette a monarchiát.

Generációs különbségek

A királynő egyébként az első uralkodó a brit történelemben, akinek az uralkodása ilyen hosszúra nyúlt, és ezt még azok az „alattvalók” is hatalmas eredménynek tartják, akik a monarchiát egyébként nem támogatják. Erzsébet személy szerint nagy népszerűségnek örvendett, és valóban nem kis „teljesítmény”, hogy már a harmadik olyan generáció is lassan családalapítási korba ér, akik mind elmondhatják, hogy az életük során ő ült Nagy-Britannia trónján.

Tovább olvasná?

Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.

Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.

Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!