hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Csodafegyver a gyógyításban: a rákot és a HIV vírust is legyőzhetik vele
Nem csak a vakcinagyártásban forradalmi az mRNS technológia
Csodafegyver a gyógyításban: a rákot és a HIV vírust is legyőzhetik vele

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 05. 13.
Kevés biokémiai eljárás vált annyira ismertté a laikusok között, mint az mRNS-technológia. A Karikó Katalin által kidolgozott újítás azonban nem csak a vakcina­gyártást forra­dal­masította: világcégek eddig legyőzhetetlennek vélt betegségeket igyekeznek leküzdeni erre az eljárásra alapozva.

Az alapötlet egy laikus számára is érthető. Ha elromlik vagy hiányzik valamelyik fehérje, megbetegszünk. Már száz éve készülnek fehérje-alapanyagból gyógyszerek: az első az inzulin volt, ezt követték a hormonok, ellenanyagok, enzimek, citokinek (jelzőmolekulák) – ezek előállítása azonban sokba kerül. Itt jönnek képbe a messenger RNS-ek (mRNSek), amelyek a géneket alkotó DNS-szakaszoktól elviszik az üzenetet a sejtekig, hogy azok milyen fehérjéket készítsenek” – magyarázta a világhírű magyar bio­kémikus, Karikó Katalin még 2018-ban a Magyar Kémikusok Lapjában. 

Az mRNS-technológia azért nevezhető forradalminak, mert lényegében a szervezeten belüli fehérjegyáraknak lehet általa utasításokat adni: a betegbe injekciózott szintetikus mRNS-ről a sejtek leolvassák, hogy milyen fehérjét, például enzimet vagy ellenanyagot kell készíteniük. Mi több, azt is szabályozni lehet, hogy az mRNS-készítmények melyik szervbe – mondjuk csak a tüdőbe vagy éppen a májba – lépjenek be. (Lásd: A hírvivő győzi le a koronavírust (is) – Karikó Katalin története a kisújszállási bioszszakkörtől a Pfizer oltás szabadalmáig – Hetek, XXIV./51., 2020. 12. 17.)

Bár az mRNS-technológiát – és Karikó Katalint is – a Covid-járvány kapcsán ismerte meg a széles közvélemény, maga a technológia alapvetően nem vakcinagyártás céljából készült, hanem azért, hogy olyan betegségeket győzzenek le vele mint a rák, a szív- és érrendszeri problémák, a tüdőbetegségek vagy éppen az idegrendszeri megbetegedések. Cégek sora dolgozik azon, hogy mielőbb alkalmazni lehessen az mRNS-gyógyszereket. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!