hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Winston Churchill: megállította a náci birodalmat
Az utolsó hős
Winston Churchill: megállította a náci birodalmat

Az utolsó hős(Forrás: Wiki Commons)

2000. 06. 17.
"Nem ígérhetek mást, csak vért, erőfeszítést, verítéket és könnyeket" – a világtörténelem legfurcsább miniszterelnöki programbeszéde hangzott el hatvan éve, 1940. május 13-án az angol képviselőházban. A beszéd riasztó szavai mégsem félelmet keltettek Angliában, hanem reménységet; a történelme során talán legveszélyeztetettebb helyzetbe kerülő Nagy-Britanniában ezek a szavak a kijózanodást és a háborúban végső győzelemig vezető erőfeszítésekre való felhívást jelentették. Az angol nép számára világossá vált, hogy meg kell védeniük otthonaikat, szabadságukat, az emberi élet méltóságát és szabadságát a világtörténelem legpusztítóbb hatalmával, a náci Németországgal szemben. (2000. 06. 17.)

Megbecsülte a régi bajtársakat   

Az a 66 éves politikus, aki ekkor Anglia miniszterelnöke lett, úgy tűnt, már túlhaladt pályafutása meghatározó állomásain, hosszú évek képviselőségével, több miniszterséggel a háta mögött. A történelemből azonban tudjuk: Churchill életének "legfényesebb órája" éppen ekkor érkezett el. Politikusi pályája során Churchill fő célja volt a miniszterelnökség elérése, ám a harmincas évek végén a szóba jöhető kormányfők között már nem nagyon emlegették az idősödő politikust. Régi álma akkor valósult meg, mikor már maga sem számított rá. A feladat, a villámháborúk sorát megnyerő Németország megállítása emberfeletti próbának tűnt, de Churchill úgy érezte: erre a pillanatra született. 1940-től a háború végéig hihetetlen munkabírással küzdött: csak orvosa tudta, hogy három infarktuson esett át, ám nem merte Churchillnek megmondani, hogy le ne törje a kedvét. A békeidőben sokszor kissé esetlennek tűnő politikus egymaga lett a Hitler-ellenes szövetség kitalálója, szervezője, működtetője és motorja.

Szirénhangok Berlinből

Winston Leonard Spencer Churchill attól a Chamberlaintől vette át a kormányrudat, akinek harmincas évekbeli békepolitikájának kudarcát az ekkor kibontakozó európai háború jelentette.

Hitler tudatosan vezette félre az európai demokráciák általa kisstílűnek tartott politikusait. Látta, hogy kora brit politikusaiból hiányzik a világhódító John Bull ereje, a régi kalózok és puritán hadvezérek leszármazottai helyére – a U.S. News & World Report Churchill pályafutását méltató írása szavaival – "békés, szűklátókörű marhakereskedők" léptek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!