hetilap

Hetek hetilap vásárlás

1999. 07. 10. (III/27) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Barak bátor lépéseket ígér

Negyvenkét nappal az izraeli választások eredményhirdetését követően, de még a törvény szabta határidőn belül letette az esküt Ehud Barak, Izrael tizedik miniszterelnöke. A knesszetben elhangzott első beszédében a kormányfő megfogadta, hogy bátor lépéseket tesz majd annak érdekében, hogy véget vessen az arab–izraeli konfliktusnak. Felszólította Háfez Aszszad szír elnököt, hogy működjön együtt vele a béke érdekében. Barak ígéretet tett arra is, hogy az izraeli hadsereg egy éven belül kivonul Libanonból.

Le vele

Önkényurak akkor sem mutatnak hajlandóságot a lemondásra, amikor már jól tudják, hogy megrendült bennük a nép bizalma. Elérkezik az a pillanat, amikor már csak az erőszak segít – de vajon igazán segít-e? Szlobodan Milosevics jugoszláv elnök több mint egy évtizede megszokta, hogy rendre az történik, amit ő a fejébe vesz. Ez pedig nem volt más, mint álom egy nagy Szerbiáról, amely uralná az egész Balkánt – avagy talán még többre is vágyott volna? Azután jöttek a háborúk, egyik a másik után, végül Koszovó. A NATO-bombázás előestéjén ezekkel a szavakkal fordult az amerikai megbízottakhoz: "Az önök országa nagyhatalom. Azt csinálnak, amit akarnak. Ha azt mondják, hogy vasárnap szerda lesz, megtehetik. Az egész önöktől függ." Christopher Hill, az Egyesült Államok belgrádi nagykövete megdöbbenve reagált a kijelentésre: "Ez a régi szerb nagyzási hóbort megnyilvánulása volt, amely azt fejezte ki, hogy elpusztíthatsz bennünket, de akkor is igazunk lesz."

Jelcin temetné a kommunistákat

"Az orosz vezetés hibákat követett el a gazdasági reformok bevezetésekor" – ismerte el Borisz Jelcin orosz elnök a moszkvai Izvesztyijának adott interjújában. Az orosz gazdasági válságot "saját következetlenségeikkel és döntésképtelenségükkel" magyarázta. Jelcin kijelentette: nem kíván indulni a következő elnökválasztáson, mivel más, fontosabb feladatoknak néz elébe.

Nehezen alakul az északír kormány

Az protestáns Orániai Rend menete Belfastban. Külön vonulnak    Fotó: MTI

Benjamin helyett Augustus

"A mi népünk, a Fehér Faj szolgája egy csalárd, idegen kormánynak, amely a média és egy öngyilkos vallás irányítása alatt áll" – állította az a fiatalember, aki múlt vasárnap két amerikai államban feketékre, zsidókra és ázsiaiakra lövöldözve két embert meggyilkolt, nyolcat pedig megsebesített, majd három lövéssel megölte magát – jelentette a CNN amerikai hírcsatorna.

Visszatoloncolás abortusszal

Ausztrália kikötőibe rendszeresen érkeznek csempészhajók, fedélzetükön jobb életkörülményekre vágyó kínai menekültekkel. A harmincéves Zsu Kving-ping fiatalasszonyként, 1994-ben hagyta hátra szülővárosát. Zsu számára azonban Ausztrália nem bizonyult az "ígéret földjének": hároméves menekülttáborbeli tartózkodása után az ausztrál bevándorlási hivatal visszatoloncolta hazájába. Az akkor második gyermekét váró, nyolchónapos terhes Zsu számára ez a döntés tragikus következményekkel járt, hiszen a kínai családokban a jelenlegi törvényi szabályozás szerint maximum egy gyermek vállalható legálisan. Zsut hazatértekor saját bevallása szerint abortuszra kényszerítették.

Pakisztán a végsőkig kitart

Csütörtökön tizenhat pakisztáni iszlám szélsőséges csoport képviselője kijelentette, hogy az "utolsó csepp vérig" fognak harcolni India Kasmír tartományában. A fegyveresek elutasították a kasmíri rendezésre vonatkozó amerikai–pakisztáni megállapodást, sőt további területek elfoglalásával fenyegetőztek. A megállapodás értelmében Pakisztán vállalta, hogy felszólítja a beszivárgott gerillákat: vonuljanak vissza a stratégiailag fontos hegyekből, a Kasmírt kettéválasztó katonai ellenőrzési vonal indiai oldaláról. Szajíd Szalahuddin, az Egyesült Dzsihád tanács elnöke sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy sem megegyezés, sem fegyverletétel nem lesz. Szalahuddin szerint a muzulmán fegyveresek a korábban alkalmazott rajtaütésszer? támadás helyett most új stratégiát, a területfoglalást alkalmazták, s Kasmír többi részén is ezt a taktikát fogják bevetni. Sajtótájékoztatójukon a katonai vezetők kijelentették, hogy még mindig fennhatóságuk alatt tartják Kasmír tartomány egy 18 négyzetkilométeres darabját. Tagadták, hogy a pakisztáni hadsereggel kapcsolatban állnának, és kijelentették: már hétszáz indiai katonát megöltek az elmúlt hat hét alatt. "Nem is gondolunk a visszavonulásra… Utolsó csepp vérünkig folytatni fogjuk a harcot, amíg Kasmír minden négyzetcentiméterét fel nem szabadítjuk az indiai elnyomás alól" – jelentette ki Szalahuddin.

Esőzések Németországban is

A németországi műszaki mentőalakulat egyik tagja a kelet-németországi Zoeblitznél, egy nappal azután, hogy a heves viharok és esőzések súlyos közlekedési zavarokat okoztak a Drezdától dél-nyugatra fekvő térségben    Fotó: MTI

Felélénkült a közel-keleti diplomácia

Hafez Asszad, szír elnök Moszkvában Igor Szergejev orosz védelmi miniszterrel      Fotó: MTI

Belföld

Vitatják a titkosszolgálatok fellépését

Vasárnap hajnalban ismeretlen telefonáló zavart fel négy újságírót, mondván: a fóti szemétégetőnél érdekes adalékokat találnak az amúgy is már tekintélyes méretűre dagadt Postabank botránnyal kapcsolatban. Hétfőn a Postabank vezető tisztségviselői feljelentést juttattak el a BRFK-hoz ismeretlen tettes ellen banktitoksértés alapos gyanúja miatt. A fővárosi szemétégető üzem mellett vasárnap reggel talált több doboznyi irat ugyanis a Postabank Értékpapír Rt.-től származó, jobbára selejtezésre szánt ellenőrző anyag és másolat, melyek között azért akadtak eredeti, idei keltezés? dokumentumok is. Az iratok a közélet több ismert szereplőjének bankügyleteit is tartalmazzák.

Változó honvédségi vezérkar

Elkezdődött a Honvédelmi Minisztérium (HM) és a Magyar Honvédség integrációja. Vagyis két olyan egységnek az összevonása, amely a rendszerváltás után eddig fej-fej mellett működött. Ez állhat annak a hatalmi harcnak a hátterében, amelynek következtében sajtóhírré vált, hogy Végh Ferenc vezérezredes, a honvédség parancsnoka, vezérkari főnök távozik posztjáról.

Túlsúlyos gondok

"Szegény embert az ág is húzza" – szokták mondani, és a magyar mezőgazdaság jelenlegi állapotára ugyancsak ráillik ez a szólásmondás. Belvíz lepi el a földeket, a maradék termés nehezen értékesíthető, az ólakban pedig túlsúlyos malacok heverésznek. Nem csoda hát, hogy a tavalyi agrárdemonstrációt szervező gazdák újabb útelzárásokra készülnek az aratás végeztével: nem egyeznek ki a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériummal.

Sírgyalázó nácik Szombathelyen

Szombatra virradóra két fiatalember megrongált tizenöt síremléket a szombathelyi zsidó temetőben: horogkereszteket, obszcén rajzokat, akasztófán lógó Dávid-csillagot festettek a sírkövekre. Az eset azért is keltett nagy felháborodást, mivel vasárnap tartották meg azt a gyászünnepséget Szombathelyen, amelyet a holocaust ötvenötödik évfordulója alkalmából a több mint négyezer szombathelyi zsidó gettóba zárásának, haláltáborokba hurcolásának és meggyilkolásának emlékére rendeztek a városi zsinagógában.

Hidegvérrel gyilkoló fiatalok

A bűnelkövetők új nemzedéke jelent meg Magyarországon. Míg korábban a nézeteltéréseket "mindöszsze" egy veréssel intézték el a fiatal bűnözök egymás között, addig ma már egyre kegyetlenebbül tesznek pontot a vitás kérdésekre: gyakorta kegyetlenül kivégzik a gyengébbet. Szakértők szerint a fiatalok feszültségmegoldó eszközei között egyre nagyobb szerepet kap az agresszivitás.

ITTHON TÖRTÉNT

Arculatváltás az MSZP-ben Kovács László pártelnök az MSZP szerdai elnökségi ülésén úgy fogalmazott, hogy pártja arculata és kommunikációja a tartalmat nem helyettesíteni hivatott, sokkal inkább közvetítenie kell azt. Az arculatváltás – Kovács szerint – egyszersmind a párt gondolkodási irányát is meghatározza majd. A megvitatásra került új koncepció részeként a párt szegf?-emblémájának átformálására máris pályázatot írtak ki. (MTI)

Hit és értékek

Forgatókönyvek vallásüldözésre

Titokban készített magnófelvételek, bűnbánó másodpásztor, aki feljelentéssel felérő vallomásában bocsánatot kér a főnöke által elkövetett bűncselekményekért, korrupciós vádak politikusok megvásárlásáról és a választások befolyásolásáról, disszidens egyháztagok sokkolónak szánt botránykönyvei, rendőrségi vizsgálatok a felekezet pénzügyei körül – mindez mégsem az 1999-es magyarországi botránykrónika egyik epizódja, hanem a világ túlsó felén, Brazíliában működő, hárommillió tagot számláló karizmatikus Universal felekezet elleni kampány néhány mozaikja a kilencvenes évek elejéről. Az elmúlt évtized egyik legkülönösebb vallási-politikai botránysorozatáról készült összeállításunkhoz az információkat az Expresso című, tekintélyes portugál közéleti hetilap archívuma bocsátotta munkatársaink rendelkezésére.

Tizedfizető brazil katolikusok

Az evangéliumi keresztények előretörésének visszaszorítására és saját bevételeik növelésre a katolikusok rehabilitálják a tizedet – közli a legnagyobb példányszámban megjelenő brazil napilap, a Sao Paulo-i Veja magazin néhány hete megjelent írása.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!