hetilap

Hetek hetilap vásárlás

1999. 10. 22. (III/42) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Alakulóban az európai szuperállam

Egyes vélemények szerint "nem kevesebb, mint az európai szuperállam tervezete" készült el Brüsszelben. A múlt héten tették közzé Romano Prodi európai uniós bizottsági elnök három "bölcsének" jelentését, amely radikális javaslatokat tartalmaz az unió megreformálására. Ha a tagállamok elfogadják a tervezetet, az EU-intézmények javára billen a hatalmi mérleg a szuverén államokkal szemben. Prodi már megválasztása előtt a The Financial Times cím? brit napilapnak adott interjújában bejelentette: soron következő feladatának a "politikai Európa létrehozását" és egy "közös európai lélek" kialakítását tekinti. Véleménye szerint nélkülözhetetlen egy bürokrácia felett álló, "nagyon erős, nagyon magas szint?" testület, amely képes az európai közakarat megértésére és kifejezésére. (Hetek, 1999. április 10.) A leginkább euroszkeptikus brit közvélemény szerint a bölcsek jelentése véget vetett az eddigi mítosznak, miszerint az unió bővítése során "szélesebb lehet anélkül, hogy mélyebb lenne".

Klánok harca

Az oroszországi krízist ma nem a kaukázusi háború mutatja leginkább, hanem a kremli és moszkvai "klán" harca a fővárosban. Az első klánhoz Borisz Jelcin tartozik, néhány rokona, az államfőhöz közel álló vállalkozók, mint Borisz Berezovszkij és Roman Abramovics, illetve az elnöki adminisztráció volt és ez évi feje Valentyin Jumasev és Alexander Bolosin, valamint Nyikolaj Akszenyenko és Anatolij Csubajsz alelnökök. A moszkvai klán élén Jurij Luzskov áll. Az újságírók állítása szerint klánja tagjai közé tartozik felesége, Jelena Baturina – aki emellett sikeres vállalkozó –, néhány tisztségviselő Moszkva vezetői testületéből, és sok üzletember. Tágabb – politikai – értelemben ide sorolják a volt kormányfőt, Jevgenyij Primakovot is.

Európa nehezen fizet

Hónapok óta húzódó tárgyalások eredményeként a múlt héten végre tárgyalóasztalhoz ült több német vállalat, hogy megtegye ajánlatát arról, mennyit hajlandók fizetni a második világháború náci kormánya által kényszermunkára ítélt zsidók számára. A náci áldozatok kárpótlási ügye mostanáig nem sok eredményt tudott felmutatni, s egyelőre még az is kérdéses, hogy a mostani tárgyalások hoznak-e valós megoldást.

Elsétált a francia náci bűnös

Az emberiség elleni bűnök miatt tíz év börtönre ítélt Maurice Papon szerdán arról értesítette a francia hatóságokat, hogy börtönbüntetése elkerülésére elhagyta hazáját. A 89 éves francia férfinak, akit a nácikkal való kollaborálással és 1500 zsidó személy deportálásával vádolnak, ügye fellebbviteli perének csütörtöki megkezdése előtt be kellett volna vonulnia a börtönbe, hogy eleget tegyen a francia törvényeknek.

Millenniumi visszaszámlálás Londonban

Lassan finisbe érkeznek a millenniumi előkészületek Londonban. Az elmúlt héten sikerült felállítani a Temze partján azt a hatalmas óriáskereket, amelyről naponta ezrek gyönyörködhetnek majd a panorámában. A világ legnagyobb óriáskerekét a British Airways légitársaság ajándékozta a városnak, és a várakozás szerint szilveszter estéjén nyitják majd meg – akkor, amikor a szervezők szerint a világ legnagyobb szilveszteri partijára kerül sor a Temze-parti városban.

Szaddám családi bosszúja

Szaddám Huszein kivégeztette hírszerzési parancsnokát, amiért információt szivárogtatott ki Iraknak Oroszországgal kötött titkos fegyverkereskedelmi megállapodásáról – értesült a Sunday Telegraph cím? brit napilap. Rafa al-Tikritit, aki az iraki diktátor másod-unokatestvére volt, s 1996 óta állt a hírszerzés élén, a múlt hétfőn végezték ki Bagdadban, miután egy héttel korábban Szaddám elbocsátotta hivatalából. A kormány tulajdonában álló újságok eleinte még arról számoltak be, hogy a hírszerzés parancsnoka autóbalesetben halt meg, később viszont már arról volt szó, hogy egy kórházban, szívroham következtében érte a halál.

Bilincsben a bíróság elé

Az amerikai Colorado állam sajátosan értelmezett törvényei alapján immáron ötvenedik napja ül börtönben egy 11 éves kisfiú. S hogy miért? Mert a kertben játszva pisilni segített ötéves kishúgának. Ez – látszólag – önmagában véve még nem elegendő ok a büntetésre, mondhatnánk. Igen ám, de mint tudvalévő, sok minden nézőpont kérdése. Igy vélekedhetett az az asszony is, aki a Wüthrich család szomszédságában lakva az ablakon keresztül nézte végig, amint a 11 éves Raoul lehúzza kishúga nadrágját, és a kislány hasa táján babrál valamit. Az asszony nem sokat teketóriázott: megragadta a telefonkagylót, s azonnal tárcsázta a helyi szociális szolgálatot. Colorado állam egyedülállóan szigorú gyermektörvényekkel dicsekedhet, amelyek a bűncselekmények elkövetői között nem tesznek különbséget életkor alapján. Így történhetett meg, hogy éjjel 11 órakor csengetett a rendőrség a Wüthrich család házánál, és szexuális zaklatás vádjával az ifjú bűnöst bilincsbe verve elszállították. A nagymama elmondása szerint Raoult hajnali négyig vallatták, majd miután a kisfiú aludni tért, a fogda szigorú rendszabályai szerint reggel hatkor már fel is keltették. Raoul az eset óta ötven napot töltött a Mount View börtönben. A 11 éves kisfiú – aki az intézmény legfiatalabb lakója – napi sétálóra is csak szigorúan hátrabilincselt kézzel mehet ki. A hatóságok nem engedik meg, hogy szülei meglátogassák. Colorado állam úgy véli: csak ilyen rigorózus átnevelő intézmények adhatják a választ a fiatalkorú bűnözés kérdésének megoldására. Az eset óriási visszhangot váltott ki Svájcban, ahol az amerikai–svájci állampolgárságú szülők segítséget kértek a hatóságoktól. Egyelőre azonban nem valószínű, hogy az USA kiadja Svájcnak a kis bűnözőt – azért sem, mert a hét közepén a bírósági ítélet is megszületett: a bizonyítékok elegendőek ahhoz, hogy bűnvádi eljárás induljon Raoul ellen. A szülők tehetetlennek érzik magukat. Az apa szerint érthetetlen, hogy a szomszédban lakó asszony – ha már egyszer végignézte a "bűncselekményt" – miért a rendőrséghez fordult, s miért nem a szülőknek szólt először. (Hetek)

Katonai szemlén mutatkozott be az új pakisztáni vezető

A puccsal hatalomra jutott új pakisztáni vezető, Pervez Musaraf tábornok először egy katonai szemlén mutatkozott be a közvélemény előtt, majd vasárnap a nemzethez intézett szavaiban az áldozathozatalról és a mérsékelt politikai hozzáállásról szólt. Még nem derült ki, hogy vajon Musaraf valódi énje a Kasmírba idén tavasszal katonákat vezénylő katona, egykori kommandós vagy az önmagát mérsékelt muszlimnak nevező méltóságteljes politikus, felelős vezető – írja kommentárjában a The Washington Post. (Hetek)    Fotó: MTI

Belföld

Hazaárulástól az elmeorvosig

Kövér László, a Fidesz alelnöke, miniszterelnök-helyettese és a polgári titkoszolgálatokért felelős miniszter szerint a Magyar Szocialista Párt "hazaáruló". Az MSZP elnöksége szerint Kövér úgy, ahogy van, alkalmatlan a posztjára, ezért ha nem mond le, Orbán miniszterelnöknek kell felmentenie. Kövér továbbmegy: a Szabad Demokraták Szövetsége "alattomos és gyáva" párt. Az SZDSZ frakcióvezetője válaszában orvosi esetnek minősítette a Fidesz "erős emberét". Egyébiránt Kövér szerint Csurka egyenes ember, pontosabban: viselkedése "egyenes cselekedetre vall". Csurka erre – lapzártánkig – nem válaszolt semmit. Mindenestre a purparlével sikerült elérni, hogy a sajtó a 2000. év költségvetési vitája helyett a miniszter elmeállapotával foglakozott.

Az újnál is újabb SZDSZ

Az SZDSZ a múlt hét szerdáján Pécsett megrendezett háromnapos road-show-ja már előre jelezte: a párt radikális arculatváltásra készül. A megújulás több lépcsőben zajlana, melynek legfontosabb elemei között szerepel a polgári értékek hangsúlyozása mellett az MSZP-től való ideológiai távolodás és a párton belüli generációváltás felgyorsítása is. A szabaddemokraták a Fidesz jobbratolódása helyén keletkezett űrt kívánják a jövőben betölteni.

Horn: irigység tartja össze az országot

Horn Gyula meggyőződése szerint miniszterelnöksége alatt olyan átalakulást kellett végigvinni és levezényelni Magyarországon, ami példátlan, nem csupán Európában, hanem az egész világon. "Erre sem recept, sem modell nem létezett" – hangoztatta a szocialista politikus szerdán este, a Miskolci Egyetem dísztermében, a jogi kar fórumán.

A legenda tovább él

A részleges szakértői vizsgálatok fényében a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói az Üllői úti OTP bank kirablását is a whiskys rabló néven elhíresült, most is szökésben lévő Ambrus Attila számlájára írják. Dézsi Mihály, a BRFK kommunikációs igazgatója elmondta: a helyszínen talált vérminták szakértői vizsgálata, az OTP-fiókban készült videofelvétel elemzése és az elhangzott tanúvallomások nyomán jutottak erre a következtetésre. Ennek ellenére Magyar György, Ambrus ügyvédje és dr. Kis Géza kriminálpszichológus lapunknak kifejtették: szerintük nem lehet "száz százalékosan" állítani, hogy valóban a Whiskys volt az elkövető.

A Pándy-ügy magyarországi DNS- szálai

Megérkeztek Budapestre azok a belga nyomozók, akik a következő hetekben több mint harminc tanút hallgatnak ki az úgynevezett Pándy-ügyben. A 72 éves Pándy András volt református lelkészt, akit 1997 októberében tartóztattak le Brüsszelben, két feleségének és négy gyermekének meggyilkolásával gyanúsítják a belga hatóságok.

Hamis a porcelán baba

Megközelíti a százmillió forintot az a kár, amelyet a herendi Porcelánmanufaktúra Rt.-nek okozott hét éven át egy bűnbanda – jelentette be sajtótájékoztatón Horváth Imre ezredes, veszprémi rendőrkapitány. Hét herendi, illetve környékbeli személy került a rendőrség látókörébe, akik valamennyien a manufaktúra dolgozói: rajzolók, festők, korongozók, csiszolók és raktárosok. Az érintettek beismerték bűnösségüket.

Hit és értékek

Róma és az apostolok

"Európa uralkodó dinasztiáinak történelmében az egyetlen folyamatos vonalat Péter utódai alkotják, akik megszakítás nélkül irányították Krisztus egyházát, és jelképezték Európa mint egész történelmi kontinuitását" – írja a lengyel katolikus történész, Oskar Halecki. (Európa millenniuma, Századvég, Budapest, 1993.) Ezt a megállapítást nemcsak a protestáns alapokon álló egyháztörténészek, hanem a világi történetírás is vitathatónak tartja. Ki is alapította a római gyülekezetet? Valóban Pétert tekinthetjük-e a császárváros első püspökének? Mikortól nevezték Róma püspökét pápának? Mi képezi valójában a történelmi kontinuitást: maga a város, vagy a pápaság intézménye?

HÁTTÉR

A bírák védelmében

A bírák nem népszerű emberek. Annak ellenére sem, hogy a bíróságok társadalmi tekintélye viszonylag nagy. Az emberek nem szeretnek bíróságra járni, és meglehetősen ritka az, hogy valakinek valamilyen jó emléke kötődne ehhez az intézményhez. Évente több százezer ember fordul meg itt, ők többnyire barátságtalan épületekre, kellemetlen helyzetekre, az ügyük lassú elbírálására emlékeznek.

Halálos ölelés

– Elnök Úr! A napokban tartotta pártja országos választmányi ülését. Ön hogyan értékeli a KDNP-n belüli folyamatokat? – Jelenleg a párt újjászervezése zajlik. Közismert, hogy a választási vereség után szétküldtem egy kérdőívet, és tagmegújításra szólítottam fel támogatóinkat. Több mint tízezer ember igenlő választ adott. Úgy gondolom, hogy akkor, amikor annyira elfordul a társadalom a politikától, ahogy azt a legutóbbi időközi választásokon is tapasztalni lehetett, akkor ezt nagyon meg kell becsülnünk. Sőt, új belépők is akadnak. Igaz ugyan, hogy nem ezrek, de ez mindenképpen pozitív jelenség. Úgy látszik, hogy az emberek bizonyos része már észrevette, hogy a Fidesz vezette kormány nem annyira kereszténydemokrata, mint ahogyan magát hirdette.– Ön szerint a keresztény értékeket a jelenlegi pártok közül melyik képviseli legjobban az Országgyűlésben?– Nem kívánok különösebb udvariassági köröket tenni: egyik sem. Például: azzal, hogy a munkanélküli-segély lehetőségét szűkítik, ugyanakkor a közmunkákat meghirdetik, a közmunkaalkalmak megteremtését pedig az amúgy elég nehéz gondokkal küzdő önkormányzatok nyakába varrják; ezt nem igazán lehet kereszténydemokrata szociális igazságosság iránti érzékenységnek nevezni. A leszakadozott rétegek visszasegítése is elmaradni látszik. – Ön úgy fogalmazott a minap, hogy nem kíván közeledni a Fidesz-MPP-hez, mivel az a koalíciós partnereit is halálos ölelésben tartja. Miért állítja ezt?– Látni lehet a pártok népszerűségi adataiból, hogy a Fidesszel szövetségre lépő, magukat keresztény nemzeti elkötelezettségűnek vagy kifejezetten kereszténydemokratának nevező pártok a parlamenti küszöb alá kerültek. A Független Kisgazdapártnak is, noha a rendszerváltás óta önmagához viszonyítva a legnagyobb a parlamenti frakciója és négy minisztere van, mégis a parlamenti küszöb tájékán táncol. Ilyen rossz megítélése még nem volt eddig. Látjuk, hogy ezek a pártok semmilyen kereszténydemokrata programot sem a család-, sem az egyházpolitikában, sem más tekintetben nem valósítanak meg. Gyulay Endre szeged-csanádi püspök úr nyilatkozott legutóbb arról, hogy egy milliárd forinttal még a történelmi egyházak vonatkozásában is meg akarják rövidíteni a jelenlegi költségvetést. A kormányzat nemcsak bizonyos vallási felekezetekkel van "fasírtban", hanem a történelmi egyházak – akiket ugyan felhasznált a választások során – jogos igényeit sem akarja kielégíteni. – Mi a véleménye a parlamenti vitastílusról ?– Fekete György, pártunk alelnöke azt mondta erről: a magyar parlamentarizmus már nem garanciája annak, hogy valóban az ország dolgaival foglalkozzanak és a képviseleti rendszer érvényesüljön. Ma arról szólnak a parlamenti viták, hogy te többet loptál, mint amennyit én. Erkölcsi fedezetet jelent, ha be tudom bizonyítani, hogy én kevesebbet loptam, mint a politikai ellenfelem. Fel sem vetik azt a kérdést, hogy lopni önmagában véve nem tisztességes.– Ön szerint mennyire érvényesül ma Magyarországon a vallásszabadságról szóló 1990. évi IV-es törvény, és mekkora a tolerancia az egyházak, illetve a társadalom és az egyházak között?– Az SZDSZ nagyon erősen sugallta, hogy a vallás magánéleti ügy. Ha valaki a vallását csak a magánélet területén kívánja gyakorolni, akkor kevésbé szólnak bele. Ahogy egy vallás – márpedig a vallásnak vannak ilyen aspektusai is – valamilyen közéleti szempontból is megnyilatkozik, abban a pillanatban már eléggé méltatlan kritikák is megszülethetnek vagy megfogalmazódhatnak vele szemben. Szerintem az 1990. évi IV-es törvény nem jó törvény, de én nem abban az értelemben próbálnám módosítani, ahogy azok a kormánykoalícióban magukat kereszténydemokratának vallók mondják, akik most ministránsfiúként próbálnak téblábolni a történelmi egyházak körül. Szerintem a történetiség elve alapján minden nemzet tehet bizonyos fajta különbséget, azonban az emberek között soha nem lehet vallási meggyőződés tekintetében különbséget tenni. Márpedig én sajnos egy ilyen jelleg? törekvést érzek. Ez pedig már óriási hiba.

Túlélte a kivégzést

Szűcs István 1956. október 26-án az iparitanuló-otthonból négy iskolatársával együtt elindult Budapest belvárosába, hogy személyesen is meggyőződjék a forradalommal kapcsolatos kósza hírekről. Nemsokára már fegyverben is voltak egy tűzpárbaj kellős közepén. Aznap este utolsó útjukra indultak a fiúk….

Kié 1956

Az 1956-os forradalom egykori résztvevői a mai napig nem értenek egyet az igazságtétel módját illetően: a Pongrácz Gergely vagy Fónay Jenő nevével fémjelezhető "radikális forradalmárok" a felelősök megbüntetését sürgetik, míg a – többek között – Litván Györgyhöz kapcsolható "mérsékeltek" úgy látják: a társadalmi megbékélés szempontjából szerencsésebb volna a bűnösök felelősségre vonás nélküli megnevezése. A két irányzat eltérően ítéli meg az események jellegét is, nevezetesen, hogy "tisztán" polgári forradalom tört-e ki október 23-án, avagy szerepet játszott benne a reformkommunista irányzat is? Földes György szerint negyvenhárom évvel az események után a történelemtudományra kellene bízni az igazságtételt – nem a politikusokra.

Nem lesz német szuperhatalom

"Egyszerűen nem élhetünk tovább úgy, ahogy eddig" – mondta Gerhard Schröder kancellár. Német politikusok, gazdasági szakemberek egybecsengő véleménye szerint elúszott annak a víziója, hogy az egyesített Németország európai nagyhatalommá váljon, nem tudta ugyanis kiaknázni a történelem adta lehetőséget. Közel 10 évvel a berlini fal leomlását és a keleti és nyugati német országrészek egyesítését követő eufórikus öröm pillanatai után nyomasztó kérdés továbbra is, hogyan tudná Németország modernizálni gazdaságát, megtartani vezető gazdasági pozícióját az Európai Unión belül úgy, hogy elkerülje a megszorító intézkedéseket.

Az EU konkurálna az USA-val

A frissen kinevezett NATO-főtitkár egyik fő célként az európai védelmi rendszer kiépítését jelölte meg, amelynek kapcsán komoly szerephez jut az európai hadiipar, elsősorban a csúcstechnológiájú vadászgépeket, híradástechnikai eszközöket és rakétákat illetően. A csúcstechnológiában húzóágazatként szereplő modern fegyvergyárak sokáig csak az Egyesült Államokban profitáltak, mára azonban gyökeresen megváltozott a helyzet. A vadászgépek piacára hosszú ideig jellemző amerikai dominanciát akarja megtörni a legerősebb európai gyártó, a Daimler-Chrysler Aerospace.

Egy régi bútorgyártó, megújult formában

"(M)értékadó a bútorban" – nem kevesebb céllal szeretne megfelelni a vásárlók igényeinek az ország egyik legnagyobb és legrégebbi bútorgyára, a Zala Bútorgyár. Az 1951-ben állami cégként indult vállalat az eltelt időszak alatt jelentős változásokon ment keresztül, hogy a fent említett jelmondat valósággá tudjon válni – mondta Nagy András értékesítési és marketingvezető. Megalakulásakor az akkori időknek megfelelően főként belföldi piacra termelő cég a privatizáció után 1991-től már nemcsak a hazai, hanem a határon túli piacon is sikeresen megvetette a lábát, főként Ausztriában és Németországban. Azóta a folyamatos és dinamikus fejlődésnek köszönhetően mára az ország egyik legnagyobb bútorgyárává vált, sőt szekrénysorgyártás területén hazánkban a legnagyobb lett. Nagy elmondta, hogy a magánosítás után többek között nagyobb hangsúlyt helyeztek a piac elemzésére, a fogyasztói igények és ízlések előzetes felmérésére. A gyártmányfejlesztés területén is jelentős előrelépések történtek. A portfólióban egyaránt megtalálhatók az exkluzív, a tradicionális és a modern, fiatalos képet sugárzó termékek egyaránt. A hosszú távú siker érdekében nagy hangsúlyt fektetnek a jó minőség folyamatos biztosítására, melynek egyik mutatója a bútorokra vonatkozó 1–3 éves garancia. A növekvő kereslet kielégítésére az országon belül Budapesten, Sopronban, Zalaegerszegen és Pécsett összesen hat saját márkabolttal rendelkeznek. Ezenkívül mintegy száz viszonteladó partnerük foglalkozik bútoraik értékesítésével, akiken keresztül szinte az egész országban jelen vannak termékeik. A belföldi értékesítésben is kínálnak szériabútorokat és egyedi kialakításokat is, mint például panziók, irodák, szállodák felszerelését. Zalában exkluzív központi márkaboltukkal Zalaegerszegen, ezenkívül Nagykanizsán és Keszthelyen vannak jelen. Az idén is különböző vásárlói réteg számára igyekeztek újdonsággal szolgálni: "Smaragd" fantázianevet kapott az olasz stílusú hálószobabútor, mely egy modern megjelenésű, de rendkívül elegáns termék, magas fény? cseresznye színben. Vagy egy étkező, amely a felső kategóriás bútorok közül való és a "Néró" nevet kapta, melyet mahagóni és világosbarna színben kínálnak. A "Rusztik"-család a maga nemében szinte páratlan a piacon, mivel a teljes kollekció tömör tölgyfából készül, nagyon szép fényezéssel, exkluzív formában. Végül a "Juventus" főként fiatalok számára készült bútorcsaládot említenénk meg, amely tömör bükkfából készül és szintén elemenként variálható. (X)

Hullámvasút a tőzsdéken

A pénteken megjelent – a várakozásoknál 0,5 százalékkal magasabb – amerikai termelői árindex a mélybe taszította mind az amerikai, mind az ázsiai és európai tőzsdéket. A Dow Jones ipari index átmenetileg a 10 ezer pontos lélektani határ alá is ellátogatott, innen azonban korrigálni tudott, nem utolsósorban a várakozásokkal megegyező fogyasztói árindexnek és a megjelent kedvező vállalati eredményeknek köszönhetően. A piac várhatóan továbbra is ideges marad, a 30 éves államkötvények hozama tovább emelkedett, és erősen valószínűsíthető egy novemberi újabb kamatemelés. A BUX értéke egy háromszáz pontos hullámvasút után gyakorlatilag változatlan a múlt csütörtöki záráshoz képest. A Mol körüli nyilatkozatháború folytatódott, bár valamelyest csendesedett a héten, árfolyama a 4400 forintos mélypont után 4800 forintig emelkedett. A Synergon árfolyama két nap egymás után 15 százalékos esést produkált, kiérdemelve ezzel a papír tőzsdei kereskedésének felfüggesztését, miután a cég vezetése figyelmeztette befektetőit, hogy a cég várhatóan csak a mérsékeltebb elemzői eredményvárakozásoknak fog tudni megfelelni. Közel 7 százalékot emelkedett a Rába-részvényeinek árfolyama annak a hírnek köszönhetően, miszerint egy stratégiai befektetőnek vételi opciója van a részvények 65 százalékára 11,75 dolláros árfolyamon. Mérsékelt érdeklődés mellett zajlott az OTP-részvényeinek jegyzése, a kisbefektetőknek felajánlott 60 ezer darab részvényt hamar túljegyezték, a csütörtöki zárásra akkor kerül sor, ha a további 340 ezer darab részvény is lejegyzésre kerül, egyébként pénteken is lehet még jegyezni.

Bírálatössztűz a költségvetésre

A költségvetés parlamenti vitája során egyrészt megmérettetik a kormány jövő évi pénzügyi tervezete, ugyanakkor fény derül a pártok politikai kultúrájára is. A hivatalos kormányzati szándék szerint a tervezet a gyors gazdasági növekedés mellett a munkahelyteremtést és a családok helyzetének javítását állítja középpontba. A vita során az ellenzéki, de a kormányon levő pártok vezérszónokai is több szempontból bírálták a tervezetet. Járai Zsigmond pénzügyminiszter megnyugtatólag elmondta: a költségvetés nem tartalmaz felesleges megszorításokat, de nem is mondható lazának.

KÁVÉSZÜNET

Ne dobd el a szemüveged

Ha Ön tagja a szemüveget, illetve kontaktlencsét viselők népes táborának, előfordulhat, hogy alkalomadtán elgondolkozott már azon, milyen lenne az élet tökéletes látással. Nem lenne többet párás a szemüvege téli napokon. Nem kéne többet a lefolyóban kotorászni lepottyant kontaktlencsék után. Rohanás közben sem csúszna félre többé a szemüveg. Micsoda kilátások! Megfelelő feltételek esetén ezek az álmok ma már kevesebb mint 15 perc alatt valóra válthatók.

Növelhetők a túlélési esélyek

A jogosítvány megszerzésének egyik feltétele, hogy a tanuló minimum 30 órát töltsön el gyakorlati vezetéssel, ami történhet forgalmas úton, illetve a csendes tanpályák bójái között. Ez elegendő a szokványos forgalmi szituációkban való közlekedéshez – mondván, idővel mindenki több gyakorlatot fog szerezni. Az oktatási metódus azonban nem tér ki az olyan forgalmi helyzetek kezelésére, mint egy durrdefekt vagy a féktávolságon belüli váratlan akadály kikerülése, nem beszélve arról a vezetőről, aki jogosítványát a nyári időszakban szerezte meg, és jégbordát még csak az icetea-ben látott. Az emberekben vannak veleszületett ösztönök, és vannak dolgok, melyeknek minden csínját-bínját meg kellene tanulni – ilyen az autóvezetés is, kevés kivétellel általában nem "autóban születünk".

Képmás agyagból

Ahogy beléptem az ajtón, megdöbbenésemre egyből felismertem a művésznőt a tömegben, holott sosem láttam azelőtt. Ha akarná sem tagadhatná le, hogy ő a kiállított tárgyak alkotója: ugyanaz a tekintet, ugyanazok az arcvonások, mint a szobrain.

Fotográfiai Szakkönyvtár nyílt Budapesten

Október 15-én nyílt meg a Terézvárosban a Magyar Fotográfusok Háza III. emeletén a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár. A helyben olvasható vagy másolható szakirodalmat elsősorban fotótechnikával, fotótörténettel kapcsolatos kiadványok, fotóalbumok, fotográfiai lexikonok, enciklopédiák, bibliográfiák és repertóriumok alkotják. Az állomány túlnyomó része a Magyar Fotóművészek Szövetsége, valamint a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum könyvtárainak anyagából származik, ezen kívül magánemberek adományaival is bővült a dokumentumtár. Az érdeklődők hétköznapokon 14 és 19 óra között böngészhetnek a számos könyv, folyóirat, katalógus és CD között, valamint idővel lehetővé válik a könyvtár adatbázisának internetes hozzáférhetősége is. (L. K.)

A McLaren egy centivel nyerhet

Mint az ismeretes, a Malajziai Nagydíjon hiába végeztek az első két helyen a Ferrari csapat pilótái – az ír Eddie Irvine és a német Michael Schumacher –, eredményüket törölték, és a győzelemért járó tíz pontot a harmadikként célba érő McLaren–Mercedes versenyzője, a finn Mika Häkkinen kapta. A két versenyző kizárásának oka az volt, hogy a verseny utáni műszaki ellenőrzésen kiderült: az olasz csapat autóinak légterelője egy centivel nagyobb volt a megengedettnél.

Dortmundi döbbenet

Nagy meglepetéseket hozott a Bajnokok Ligája (BL) negyedik fordulója. A Borussia Dortmund hazai pályán 3–0-ás vereséget szenvedett a norvég Rosenborgtól, a Manchester United kikapott Marseille-ben, míg az osztrák SK Sturm megszerezte első BL-győzelmét, igaz, csak egy Croatia-öngól segítségével.

Vb Brazília nélkül

Elképzelhető, hogy a négyszeres világbajnok brazilokat csalás miatt kizárják a 2002-ben Japánban és a Koreai Köztársaságban rendezendő labdarúgó-világbajnokságról.

1 millió 250 ezer jegyigénylés

"Egymillió-kétszázötvenezer jegyigénylés érkezett telefonon az elmúlt 24 órában a november 17-i Anglia–Skócia labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtezőre" – jelentette be kedden a Wembley-stadion szóvivője. A két hagyományosan nagy rivális először Skóciában találkozik november 13-án, majd négy nap múlva a Wembley-ben játsszák a visszavágót – 80 ezer boldog jegytulajdonos előtt. A továbbjutó ott lesz a jövő évi, közös holland–belga rendezés? Eb-n. (MTI)

Csak vicc volt

Nyílt levélben kért bocsánatot rajongóitól Muhammad Ali, egykori hivatásos nehézsúlyú ökölvívó-világbajnok, amiért becsapta őket.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!