hetilap

Hetek hetilap vásárlás

1999. 11. 27. (III/47) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Vatikáni bírálat Izraelnek

A Vatikán – a hat évvel ezelőtti diplomáciai kapcsolat felvétele óta – a legélesebb hangú üzenetben bírálta Izraelt azért, mert hozzájárult, hogy Názáretben, az "Angyali Üdvözlet Temploma" előtti téren mecsetet építsenek, és így a zsidó állam feszültséget keltett a város keresztény és muszlim lakossága között. A nyilatkozatot Joaqin Navarro-Valls, a Vatikáni Sajtóhivatal igazgatója tette közzé azon a napon, amikor Názáret muszlimjai lefektették az újonnan építendő mecset alapkövét a bazilika előtti téren. A Szentföld templomai – a mecsetépítés elleni tiltakozásul – két napig zárva maradtak.

Kézivezérlés helyett demokráciát

Zágrábban évek óta rebesgetik, hogy Franjo Tudjman elnök rákbeteg, ám közlemény minderről a mai napig nem jelent meg. A 77 éves elnök hetek óta az intenzív osztályon fekszik, és mesterségesen tartják életben. A közvélemény-kutatók zöme úgy véli, a horvátok többsége megunta a Tudjman-klikk uralmát, amelyet korrupció és gátlástalan urambátyámozás jellemez. A zágrábi politológus, Nenad Zakosek a bécsi liberális Standardnak a "populista nacionalizmus" utolsó fázisáról beszélt: "Egy félreérthetetlen többség nem hisz többé ennek az ideológiának".

Kokainüzlet a virtuális térben

A rendőri intézkedések és óriási anyagi ráfordítások ellenére a kolumbiai drogcsempészek új generációja sikeresen alkalmazkodik a legújabb kor technológiai kihívásaihoz. A kokaintermelést és -csempészést jócskán növelő drogkartellek legújabban már az internetet és a legmodernebb számítógépes technikát is felhasználják milliárdos ügyleteik lebonyolítására – állítja a Washington Post cím? amerikai napilap amerikai és kolumbiai drogellenes akciócsoportoktól származó információk alapján.

Öcalan kegyelemre vár

Egy török bíróság csütörtökön úgy döntött, hogy továbbra is fenntartja az Öcalan elleni halálbüntetés ítéletét – jelentette a CNN amerikai hírcsatorna. A júniusban elítélt Öcalant akkor végezhetik ki, ha Szulejman Demirel miniszterelnök és a parlament jóváhagyását adja. Törökország 1984 óta nem hajtott végre halálos ítéletet. Öcalan védői az ügy újratárgyalását kérték, Öcalan ugyanis nem találkozhatott ügyvédeivel, a tárgyalás alatt is egy üvegkalitkában kellett maradnia, kenyai elfogása pedig illegális akció volt – érvelnek a védők.

Közös nevező Csecsenföldön

Minden fenntartás ellenére úgy tűnik, hogy az idei évet Oroszország külpolitikai pozícióinak, illetve Moszkva kaukázusi befolyásának erősödése fogja fémjelezni. Ezt támasztotta alá az isztambuli EBESZ-találkozó is, amelyet mind Nyugaton, mind Oroszországban Moszkva és személy szerint Jelcin elnök diplomáciai sikereként értékelnek. Az azóta újra betegeskedő Jelcin kemény "buldózer" stílusa a Nyugattal való párbeszédben jelentősen meghatározta a találkozó hangulatát, ugyanakkor az egész orosz társadalom és politikai elit hozzáállását is kifejezte; mi több, ha az elnök finoman viselkedett volna Isztambulban, azt népe nem bocsátotta volna meg neki. Kemény kézzel ráerőltetni az országra, az ellenzékre a saját belpolitikai elképzeléseit, azután engedményeket tenni nemzetközi szinten – az oroszok szemében ez nemcsak a nép semmibe vétele, hanem az ország érdekeinek elárulása is lenne. Jelcin elnök nyilván tisztában van ezzel, ezért nem is tudott volna más módon viselkedni Isztambulban.

Nagy ugrás az űrbe

Kína belépett a világ egyik elit klubjába, amikor a héten nyilvánosságra hozta, hogy sikeresen az űrbe juttatott és onnan visszahozott egy emberek szállítására alkalmas űrszondát. – jelentette a CNN amerikai hírcsatorna.

Belföld

Magánlevél közbotránnyal

Bárki is "hozatta" nyilvánosságra a magyar Pulitzer-díjas újságírókat kritizáló – az érintettek szerint otrombán rágalmazó – Jeszenszky-levelet, kellemetlen helyzetbe hozta nemcsak a levél szerzőjét, hanem a kormányzatot is. Ellenzéki politikusok szerint ezt jelzi, hogy az utóbbiak még nem találtak megfelelő magyarázatot, kommunikációs stratégiát az ügyre, csak a magánlevél jellegre való hivatkozással az érdemi nyilatkozattól való elzárkózást. Az érintett újságírók szerint "önmagáért beszél" Jeszenszky szerencsétlenre sikeredett levele.

Keresztapa vagy humoros ügyvéd

Nem sikerült kizárnia a renitenskedő Helmeczy Lászlót a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fidesznek. A kizárást sürgetők szerint nincs visszaút: Helmeczyt el kell távolítani a pártból. Az érintett viszont azt mondta lapunknak: meghurcoltatása miatt eldöntötte, hogy a humor, a gúny, az irónia eszközével fog védekezni.

Végéreérhetetlen megfigyelési ügy

Ha egy fideszes politikus titkos, de nem törvénytelen és nem közpénzből finanszírozott megfigyelését 15 hónap alatt sikerült bizonyítani, mennyi időbe telik 27 fideszes politikus titkos, törvénytelen és közpénzből finanszírozott megfigyelésének bizonyítása? Keleti György szocialista politikus szerint mindenesetre még várhatók meglepetések az ügyben. Kosztolányi Dénes, a megfigyelési bizottság fideszes elnöke kijelentette: az ellenzék saját rágalmait szeretné látni az ügyről készült jelentésben.

Nincsenek veszélyben a hajléktalanok

A Szociális és Családügyi Minisztérium által szervezett Hajléktalanság Európában Nemzetközi Konferencia október 28–30-án megtartott rendezvényén az embereket alapvetően megillető jogként fogadták el többek között a lakhatás biztosításának lehetőségét. Egy 1980-as felmérés szerint mintegy 360 ezren kényszerültek az akkor érvényben lévő jogszabályok miatt arra, hogy nem lakás céljára szolgáló helyiségekben rejtőzködjenek. A rendszerváltás után a látható formában megjelenő hajléktalanság nem kis feladat elé állította a városok önkormányzatait. A főváros hajléktalanszállói idén is teljes kihasználtsággal működnek a korai havazások óta. Az üzemeltetők szerint a jelenlegi kapacitás pótágyak elhelyezésével korlátozott mértékben még bővíthető. Kérdés azonban: meddig?

Fiatalok az újjáéledő szélsőjobb ellen és mellett

"Bértollnokok és szélsőséges emberek azok, akik ma a demokrácia legfőbb ellenségei. Minden demokratának, radikálisnak, liberálisnak és konzervatívnak feladata a kisebbségek védelme" – mondta Tamás Gáspár Miklós filozófus a Kossuth Lajos téren a Fiatal Baloldal, a Szociáldemokrata Ifjúsági Mozgalom és a Szakszervezetek Ifjúsági Szövetsége által szervezett, antiszemitizmus-ellenes demonstráción.

Hit és értékek

Az első szentév

Ezer esztendeje, amikor az égi jelekre nem csupán teológiai értelemben figyelmes II. Szilveszter egy igen különleges éjféli misét celebrált, a Te Deum sűr? hallelujáiba némi megkönnyebbült sóhajtás is belevegyült: lám, mégis elmaradt egy rettegett világvége. Róma városa ekkor ugyanúgy romokban állt, mint a nevét viselő birodalom, és nem sok jót vártak az arab számokkal, mechanikus órákkal bíbelődő, állítólag sötét erőkkel paktáló és mágus hírébe keveredett Gerberttől sem. Pedig a II. Szilveszter nevet felvevő új pápa nem kevesebbre tört mint előde és példaképe, I. Szilveszter. Constantinus mellett ugyanis éppen I. Szilveszter munkálkodott azon, hogy a politikailag már a vég felé haladó birodalomban – mintegy a szellemi jogfolytonosságot biztosítandó – intézményesítse a kereszténységet.

Szittya elméletek Jézus Krisztusról

Jézus Krisztus életére és a kereszténység kialakulására vonatkozó legfontosabb forrásunk az Újszövetség. Nem voltak és nem is lesznek olyan történeti dokumentumok, amelyek az apostoli írásokat ezekben az egész emberiség számára alapvető kérdésekben helyettesíthetnék vagy akár csak módosíthatnák. Ezért ha Jézusról vagy a kereszténységről a történeti hitelesség szándékával akarunk írni, szükséges, hogy megállapításainkat az újszövetségi Írásokra alapozzuk.

HÁTTÉR

Ügyvédharc Szabolcsban

– Az elmúlt hetekben Ön az egyik legtöbbet szereplő politikus volt. Jobboldali lapokban különféle bűncselekmények elkövetésével vádolják, gyanús múltúnak és szabolcsi keresztapának nevezik. Párttársai és pártja vezetői sem állnak ki Ön mellett, sőt úgy tűnik, már-már nemkívánatos személy lesz a Fideszben. Ön szerint miről szól ez a "meccs"?– Arról, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében azt merte mondani egy ember: majd mi eldöntjük, hogy ki legyen a közgyűlés elnöke, azt ne Budapesten döntsék el, legalábbis ne pár fideszes a megyei pártirodán. "Fájdalmas" dolog, de az lesz a közgyűlés elnöke, aki több szavazatot kap. Már az ókori görögök is úgy hívták ezt: demokrácia.– Miért nem vonul vissza, mi ad erőt Önnek a kitartásra?– Az életem nem a visszavonulásról szól, soha semmi nem hullott az ölembe. 1968-ban, érettségi után nem vettek fel az egyetemre, fizikai munkás lettem. Munka, család – négy gyermek – mellett levelezőn végeztem el a jogi egyetemet, miközben tanulmányi szabadságot sem kaptam, mert azt mondták: karbantartó lakatosnak nem kell tanulnia. Mindig ügyvéd akartam lenni, de sokáig nem vettek fel ügyvédjelöltnek. Marha sokat dolgoztam. Elvállaltam kemény ügyeket is, mint például a pócspetri rendőrgyilkosság koncepciós perének perújrafelvételét 1989-ben, melyről Ember Mária dokumentumfilmet forgatott. Nem voltam a rendszer "gyermeke": a szocializmusban anyámat elítélték, a Rákosi-érában nagyapámat börtönbe csukták, apámat kirúgták a munkahelyéről, mint a népi demokrácia ellenségét. Magam ellenzéki ügyvédként azért csatlakoztam a Fideszhez, mert tisztának tűntek. Nagy közfelkiáltással városi elnök lettem, pedig előtte semmi funkcióm nem volt. Ehhez képest méltánytalan az az eljárás, amit velem csinálnak, hiszen sokat dolgoztam ebben a csapatban, sok szellemi és anyagi támogatást adtam nekik. Most pedig a Napi Magyarországban hecckampányt indítottak ellenem.– Ez a tény önmagában is érdekes, hiszen az említett lap sokak szerint közel áll a Fideszhez, az Ön pártjához.– Lapnak azt az orgánumot nevezzük, amely a sajtótörvény szerint működik. Ez pedig aszerint működik, hogy mit mondanak neki bizonyos fideszes körök.– Fura ezt egy fideszes politikustól hallani…– Vagy arról beszélünk, ami van, vagy ködösítünk! Minden kérdésükre dokumentumokkal tudok válaszolni, és bizonyítani tudom, hogy hazudnak. A megyei főügyész minden más médiának azt nyilatkozta, hogy nincs sem ellenem, sem gyermekeim ellen büntetőeljárás, ennek ellenére ezek az urak továbbra is gyanúsítottnak aposztrofálnak. – Beszéltem a másik oldallal is, ők biztosak abban, hogy a párt kizárja Önt soraiból.– Indokolják meg, miért! Az ügynek csak szenvedő alanya vagyok. Várom, hogy az emberi jellemtelenség milyen fokozatokat ölthet. A június 6-i, szerintem törvénysértő – a nyilvánosság előtt ugyan nem ismert – megyei pártelnöki választást sem támadtam meg a bíróságon. Hallgattam. Írtam egy beadványt a párt elnökének, de a szennyest nem vittem ki az utcára. Miután a megyei önkormányzat elnöki tisztéért folyó választást megnyertem, elszabadult a pokol, pedig ezt az eseményt győzelemként is megélhették volna párttársaim. Ha pedig valami bajuk van velem, félreállításomat kulturáltabban is megoldhatták volna. Például úgy, hogy 2002-ben, a listaállítás tájékán "nyírnak ki" – hiszen ráérnek –, addig pedig "befognak az igába, hadd húzzam". Ráadásul, ha legalább egy kis elegancia lenne ebben az ügyben, akkor nem az az illető kezdeményezte volna a kizárásomat, aki választáson veszített ellenem. Mondja meg, morálisan hol élünk? Ráadásul pont ő az, aki az én sokat szidott felszámoló cégemből tartotta el az egész családját. A Kelet-Magyarország nev? újságban pedig nemrég elismerte, hogy mintegy harminc cég felszámolásában vett részt az én vállakozásomban. – Tóth úr – akiről szó van – azt nyilatkozta, hogy amely ügyletekben ő benne volt, azok tiszták voltak…– Hogyne! Ha én azt látom egy cégben, hogy valami nem megy rendben, akkor nem veszek részt harminc felszámolásban, nehogy az én nevemet is besározzam. Inkább úgy van ez, mint egy Jókai-regényben: amit nem ő csinált, az mind fekete, de amit ő csinált, az mind fehér volt. – Azt hogy tudja feldolgozni, hogy a családját is belekeverték az "ügybe"?– Ez az, ami nehéz és rosszul esik. Úgy éli meg az ember, hogy ha engem bántanak, az az én ügyem, mondván: én voltam hülye, amikor politizálásra adtam a fejem. De ezeknek a gyerekeknek annyi bűnük van, hogy az én gyerekemnek születtek meg. Ez az említett jobboldali orgánumnak nem okozott morális kérdést. Egyébként megkérdeztem az üggyel foglalkozó újságírógyerektől, hogy mondja meg nekem: "Ön mit szólna, ha reggel nézné a televíziót, és a kollégája anélkül, hogy az ön édesapját megkérdezné bármiről is, elkezdené őt kétes múltúnak elmondani egy országos médiában? A média iszonyatos hatalom. Tiszteletet nem várok, de nincs Önben morális érzés, valamiféle küszöb? Hanem csak úgy van, hogy besétálok az ország legnézettebb műsorába és elkezdek pocskondiázni valakit…?" Nem válaszolt.– Ön parlamenti képviselő is. Mit tapasztal a Fideszen belül?– A cirkusz óta nem találkoztunk. Lett volna alkotmányügyi bizottság, de a hó miatt nem tudtam elmenni. Két hete egymás mellett ültünk Tóth Andrással, még beszélgettünk is. – És a képviselők? Megfagyott a levegő Ön körül?– Nem figyeltem. Nem értem rá vele foglalkozni: "leszavaztunk", és én igyekeztem hazajutni. – Mi a véleménye, fog Ön mellé állni bárki is?– Ezt nem tudom megmondani. Őszintén szólva, láthatja mindenki, hogy én – hétköznapi kifejezéssel élve – nem "pofáztam", egy rossz szót nem szóltam senkire. Csak el mertem indulni. Ez az "ügy" azért jó példa arra, hogy a "birodalomban" miről is van szó. Ugyanis még ha a megye első, úgymond közjogi méltóságát szerzed is meg Fidesz színekben, nekünk akkor se kellesz, ha bármilyen szinten ellent mersz mondani. Ennek az ügynek ez az üzenete. Szerintem pedig ez ijesztő a Fidesz-tagság számára és ennek az országnak is. Mindezt egyébként nem demokráciának hívják, hanem egyéb "d" betűvel kezdődőnek. Most üzennek a "birodalomnak": gyerekek, a "pofátokat" befogjátok, mert ha nem, úgy fogtok járni, mint a Helmeczy. Meghurcoljuk, hisz van egy hozzánk közel álló sajtóorgánum, amely képes akár a családotok lejáratására is. Uram, ha akarja, lejátszok önnek pár telefonüzenetet. Tudja miket mondanak? Például: vigyázzak, sofőr nélkül ne menjek sehová. Mondok önnek mást: tagadják a Napi Maóban, hogy letiltották a televíziós szereplésemet a köztelevízióban. Véletlenül a meghívás telefonüzeneten a rögzítőmre érkezett. Ezután elért ez a szerkesztő, és neki akkor azt mondtam: "Kedves uram, higyje el, hogy a szombati választmányi ülés után nem fognak engem meghívni, hiszen korábban az Aktuálisban esedékes szereplésemet is lemondatták." Azt válaszolta: "Nem önnek lesz igaza." Azért én kötöttem az ebet a karóhoz: "Dehogynem uram, csak figyelje meg." Vasárnap ez a szerkesztő rámondta az üzenetrögzítőre: "Önnek volt igaza." A sajtótájékoztatómon lejátszottam mindkét anyagot. Akkor most én hazudok? Nem, hanem ez: sajtószabadság 1999, Fidesz színek, Magyarország, közszolgálati TV. Ahányszor belémrúgnak, annyiszor megválaszolok, mert engem már nem lehet jobban meghurcolni. Én sikkasztónak és piszkos gazembernek vagyok titulálva, sőt a családom is. Semmi baj. Viszont én megmutatom, hogy a túloldalon sincsenek Grál-lovagok. Mit veszíthetek? Semmit. Kirúgnak a Fideszből. És? Kirúgnak a frakcióból. És? Nem adott nekem a Fidesz egy darab kenyeret sem. Milyen vesztenivalóm volna nekem? Ügyvéd vagyok, hát nem élek meg a szakmámból? Ettől van nekem az erőm. Amit elértem, magamtól értem el, nem a Fidesz percemberek jótékonyságából, akaratából. Nem vagyok hajlandó félelemben élni. A diktatúrának minden formáját elítélem, a jobbról és balról jövőt is. Bár lehet, hogy ez ma azt jelenti: egy kicsit genetikailag rosszul vagyok programozva.

Két millennium mérlege

Ezúttal a San Franciscóban élő Teller Ede fizikust, a hidrogénbomba kifejlesztésének irányítóját és Dávid Kornélt, a Chicago Bulls kosárlabdacsapat sztárját kérdezte Tihanyi Péter.

Iraki olajdiplomácia

Politikai fegyverténnyé vált a napokban az olaj, mivel mind a Nyugat-Szerbia, mind az USA–Irak között feszülő konfliktus újabb állomásaként a felek a folyékony aranyat használják fel a politikai és a katonai eszközök bevetése után. A bombák és a politikai nyomásgyakorlás után a Nyugat – részben a lelkiismeretén könnyítendő – külön az ellenzéki szerb városoknak olajat ajánlott fel. Brüsszel hangsúlyozta, hogy az adomány elosztásában nem enged beleszólást a belgrádi vezetésnek, amely ugyan diszkriminatívnak ítéli az eljárást, de ígérete szerint nem akadályozza meg a 25 ezer tonna olaj célba jutását. Az első adag, 350 tonna szállítmány már meg is érkezett Nisbe, és Pirotba. A másik olajfrontot Irak nyitotta meg azzal, hogy – akkor, amikor az olaj ára csúcson van, és amikor igencsak kevésnek bizonyulnak tartalékok – bejelentette, hogy nem hajlandó olajat szállítani. Így fejezi ki ugyanis tiltakozását az ENSZ határozatalával kapcsolatban, amely csak két hétig hosszabbítja meg (hat hónap helyett) az olajért élelmiszer programot. Az így kieső olajmennyiséget (napi 2,3 millió hordót) más forrásból kell pótolni, az USA felszólította az olajexportőr országokat, hogy termeljenek a szokásosnál több olajat, hogy enyhüljön az olajéhség. A kínálat szűkülése tovább emeli az olaj árát, ami pedig most is több éves csúcson van, a héten megközelítette a hordónkénti 30 dollárt, szemben az év eleji 10-11 dollárral. Az olaj ára a gazdaság szinte minden területére hatással van, így befolyással bír a költségvetés sarokszámainak alakulására is. Mint ismeretes a Pénzügyminisztérium a jövő évi 6-7 százalékos infláció tervezésénél 18 százalékos olajárral számolt (ez egyébként 10 éves átlagár), de a pénzromlás mértékét felfelé módosíthatja a megugrott világpiaci ár. Járai Zsigmond pénzügyminiszter elmondta, hogy nem számít arra, hogy stabilan 20 dollár felett marad az olaj ára, és ezért nem látja szükségét a tervszámok módosításának. (Hetek)

Dél-koreai csoda

A dél-koreai gazdaság szinte csodával határos módon, egy év alatt 12 százalékos növekedést ért el. Ez a teljesítmény azért is figyelemre méltó, mert tavaly ilyenkor a gazdaság soha nem látott recesszióba süllyedt, a GDP 7,1 százalékkal esett vissza az előző évhez képest. A rekordnövekedés egyedülálló a régióban, hiszen a térség országai, és a húzógazdaságnak számító Japán továbbra is csak lábadozik a 97-es pénzügyi válságból.

EU-szkepticizmus

Elmúlóban van a kelet-európai országok lakói körében a 90-es évek elején tapasztalt EU-fória, vagyis az Európai Unióhoz való csatlakozás feltétlen támogatása. Jelenleg sokkal inkább EU-szkeptikus hangulatban vannak az integrációra váró országok, hiszen Magyarországon, Lengyel- és Csehországban is csökkent a csatlakozást egyértelműen támogatók száma. Legdrasztikusabban Szlovéniában érhető tetten ez a változás, ahol az 1996-os 70 százalékos támogatottság mára 59 százalékosra csökkent.

Növekvő antiszemitizmus Németországban

A kényszer- és rabszolgamunkára kényszerítettek kárpótlásának ügyében zajló tárgyalás egyfajta fordulatot vett a héten. No nem megegyezésről van szó, hanem felszínre dobta a németekben eddig csupán lappangó, mélyre elásott antiszemitizmust. Egy most közzétett közvélemény-kutatás ugyanis arról adott hírt, hogy amióta folynak a kárpótlási tárgyalások, Németországban felerősödött az antiszemitizmus.

Tovább emelkednek a lakásárak

Az még kérdés, hogy az új lakástámogatási rendszer mennyire tud majd lépést tartani a piaci árakkal és mozgásokkal, az azonban bizonyos, hogy a lakásárak továbbra is emelkedni fognak. A lapunknak nyilatkozó szakember szerint 1,5-2 év alatt akár a mostani duplájára is emelkedhetnek az árak.

Hitchcocki büdzsé

Maxwell Watson, az IMF magyaroszági delegációjának vezetője szerint a magyar gazdaság hatalmas állóképességről tett tanúbizonyságot az idén, hiszen növelni tudta az export volumenét akkor, amikor az EU gazdasága lelassult. Watson úgy látja, hogy néhány kisebb botlástól eltekintve egészséges a monetáris politika, az idei költségvetésben azonban hitchcocki feszültség húzódik.

Technológiai hossz a tőzsdéken

Az amerikai részvénypiacokon a hálaadás miatt rövidebb héten alacsony forgalom mellett valamelyest mérséklődtek az árak, kivéve a technológiai részvények indikátoraként jegyzett NASDAQ indexet, amely folytatta szárnyalását, s ezzel újabb történelmi magasságokat ért el. A szerdán megjelent makrogazdasági mutatók még mindig igen erős amerikai gazdaságot jeleznek, a jelentős GDP-emelkedés és a munkanélküliség csökkenése tovább erősítheti a túlfűtöttség "rémét", amire a 30 éves kamatok további emelkedése is mutat. Az európai tőzsdék kisebb korrekció után újra jelentős emelkedésnek indultak, elsősorban a telekommunikációs és informatikai szektorok papírjainak köszönhetően. Friss hazai vállalati hírek hiányában csökkenő forgalom mellett ereszkedett a BUX index értéke, amely 7386 ponton 2,64 százalékos csökkenéssel zárta a hetet. Bár a Mol-papírral kapcsolatban különösebb negatív hír nem látott napvilágot, a gázárképlet miatti bizonytalanság következében újra a külföldi eladók uralták az óriáscég piacát. Így jelentős forgalom mellett újra 5000 forint alá került 4,4 százalékot veszítve értékéből. A Matáv esetében szintén megjelentek a külföldi eladók, itt azonban inkább az utóbbi hetek jelentős emelkedésének köszönhető profit realizálásáról volt szó. Ellenkező volt a tendencia a legnagyobb magyar bank, az OTP, illetve a Richter papírjainak piacán. A külföldi vásárlásoknak köszönhetően az előbbi papír csak a BUX-nál kisebb mértékben esett, míg a gyógyszergyári részvény még emelkedni is tudott. Felvásárlási pletykák bukkantak fel újra a Prímagáz részvényével kapcsolatban, melynek ára ennek hatására 7,5 százalékot emelkedett. A francia többségi tulajdonú cég ugyanis minden más leányvállalatát felvásárolta és kivezettette a tőzsdéről, s ennek lehetősége most újra lázba hozta a spekulánsok képzeletét. Sikeresen lezajlott a csütörtöki zártkör? Borsodchem aukció, amelyen az ÁPV Rt. részvénypakettjét kínálták eladásra, s ahol 7589 forintos átlagáron 480 ezer darab részvény került értékesítésre.

KÁVÉSZÜNET

Beköszönt a hatórás munkaidő

Januártól senki sem dolgozhat napi hat óránál hosszabb ideig képernyő előtt – áll az egészségügyi miniszter közelmúltban kihirdetett rendeletében. A munkaadóknak a hat óra alatt is óránként tízperces, de nem összevonható szünetet kell biztosítaniuk a dolgozóik részére. Egyes becslések szerint a rendelet mintegy 325 ezer embert érint, tavaly ugyanis ennyien dolgoztak a monitorok előtt.

Feketén-fehéren

Van, aki forrón, van, aki feketén, és van, aki dupla habbal szereti… Vagyis kávézik ma már szinte mindenki, de ebben az esetben is jobb, ha nem a vödör a mérték. Az egykori luxuscikkből mindennapjaink egyik legkedveltebb élvezeti cikkévé lépett elő a kávé, amely koffeintartalma miatt használatos az "ébrentartásra", vagyis az idegrendszer serkentésére. Sokan azonban nem tudják, hogy a kávé – mint minden savas anyag – a gyomorfekély kialakulásában is segédkezhet. Nemcsak a krémesebb, teltebb íz kedvelőinek ajánlott ezért a tej, tejszín fogyasztása, hanem mindenkinek, mivel a bennük lévő zsír – bevonatot képezve – védi a gyomorfalat a savak kimarásától, ezenkívül a kávéban lévő nemkívánatos anyagokat is gátolja a felszívódásban. Gyomrunk kímélése céljából igen fontos a rendszeres étkezés. Vagyis reggelente ne éhgyomorra döntsük magunkba a drága nedűt, pláne ne csak úgy, "a\'la nature". A cigaretta még jobban növeli a gyomorfekély kialakulásának esélyét, ezért érdemes a cigaretta-kávé pároson élőknek nem ezzel pótolni a reggelit. Ugyanez igaz a gyümölcslevekre és a kólára is: éhgyomorra ne igyuk őket! Legjobb, ha mindezt étkezés után fogyasztjuk, így elkerülhető a savtúltengés és az emésztési problémák kialakulása. S ha már megadtuk a szervezet számára fontos tápanyagokat, végül jöhet a "fekete leves". (Cs. E.)

Kisgyerekek házon kívül

Magyarországon immár évek óta szép számmal szűnnek meg a bölcsődék, a bezárások mértékét tekintve élenjár ez a típusú gyermekintézmény. Ennek oka jórészt a kihasználatlanság – nem mintha a gyerekek életük első éveit otthon töltenék, hanem sokkal inkább amiatt, mert kevés gyermek születik nálunk. Manapság ugyanis a szülők jelentős része kényszerül arra, hogy már egyéves kortól vagy még korábban bölcsődébe adja a kicsit, tekintettel arra, hogy egy fizetésből képtelenek a családot fenntartani.

Az influenza sem a régi

Az influenza nagyon változékony vírus. Minden évben másfajta kórokozó jelenik meg, ami nem mindig hasonlít különösebben az előző évi vírushoz. A kutatók mindig a legutoljára aktív vírus természetét vizsgálva fejlesztik ki az új védőoltást.

A fogyasztóvédelem új reklámszabályozást sürget

Amint arról lapunk múlt heti számában írtunk, a tisztességtelen marketingtechnikák kiagyalói a gyermekekkel sem bánnak kesztyűs kézzel. Csak emlékeztetőül: a legutóbbi, a gyermekreklámokat górcső alá vevő vizsgálat résztvevői javaslatokat nyújtottak be a gyermekeknek készült reklámok erőteljesebb ellenőrzésével kapcsolatban.

Királyt nem zavarta a köd

Ismét vereséget szenvedett a Manchester United, a Hertha Berlin bravúros döntetlent ért el az esélyesebbnek titulált Barcelona ellen, Király Gábor pedig – ahogy már megszokhattuk – jól védett. Ezek voltak a középdöntő nyitányának legérdekesebb hírei.

NHL-klubsztori: Kell egy csapat

Minarik Ede legendássá vált mondatát ismételgeti évről évre Neil Smith, a profi jégkorongligában szereplő New York Rangers elnöke. Először megválasztásakor, 1991-ben kezdett bele nagyobb beruházásba, hogy csapatának több mint ötven év után végre sikerüljön Stanley-kupát nyernie. A patinás múltú egyesület addig háromszor érdemelte ki a profi jégkorongozás legnagyobb díját. A nyolcvanas években ötszörös bajnok csapat, a legendás Edmonton Oilers játéka elkápráztatta az elnököt, aki elhatározta: csapatát Edmonton-játékosokkal erősítve vezeti győzelemre. Első lépésként az akkori kapitányt, Mark Messiert sikerült a gárdába csábítani. Wayne Gretzky egykori bajtársa tartást hozott, győzelemre tanította új társait, és Stanley-kupát ígért. Azután folyamatosan érkeztek az Oilers volt játékosai. A 94-es szezont az alapszakasz győzteseként zárta az együttes. A legnagyobb esélyesként jutottak el a Stanley-kupa döntőjébe, ahol a Vancouver Canucks egységével akaszkodtak össze. Az erős ellenfél sokáig tartotta magát, és kiharcolta a hetedik, mindent eldöntő találkozót. A Madison Square Garden népe 54 év böjt után újra ünnepelhetett. A rájátszás legjobbja, Brian Leetch lett az első amerikai születés? hátvéd, aki kétszer is elnyerte a James Norris-trófeát (legjobb hátvéd díja). Mindenki azt hitte, hogy évekig a Rangers lesz a liga meghatározó csapata. Ekkor robbant a bomba: Mike Keenan, a diktátortermészet? sikeredző – felrúgva szerződését – a St. Louis Blues csapatához távozott, és magával vitt három játékost is (Anderson, Tikkanen, Noonan). A bajnokság is csak januárban kezdődött, mivel a játékosok bérvitába keveredtek a tulajdonosokkal. Ez az áldatlan állapot (pl. hivatalosan a pályákon még edzeni sem lehetett) megviselte a Rangers-t, és igen gyenge játékkal nyolcadikként éppen befértek a rájátszásba. A rájátszás második körében viszont a Philadelphia Flyers megalázta a csapatot, és kiestek. Kell egy csapat! – mondta Neil Smith, és újra vásárolt: jött Ulf Samuelsson és Luc Robitaille. Mindketten jó vételnek bizonyultak, de még hiányzott valaki. Wayne Gretzky ráunt Los Angelesre, és áruba bocsátotta magát. Neil Smith mindent megmozgatott, hogy az Edmonton exkapitánya New Yorkba költözzön. Ez elsőre nem sikerült. A második körben búcsú – a Pittsburgh 4–1-re veri őket. Ekkor jött a szenzáció: Wayne Gretzky összeveszett Mike Keenannel, és eljött St. Louisból. Tárt karokkal és zsíros szerződéssel fogadták Manhattanben. Ismét összeállt a legendás Gretzky–Messier duó, akik közösen négyszer nyertek kupát az Oilersnek. Gyenge kezdés után kiforrta magát a csapat, és a konferenciadöntőig jutottak el. A Philadelphia gárdája azonban kemény falatnak bizonyult (1–4), ismét búcsú. Senki nem gondolta volna, hogy újabb csapás következik. Egy ostoba, máig vitatott döntés miatt elvesztették a kapitányt, Mark Messiert. New York kedvence, a legendás "Broadway" Mark azért kellett hogy távozzon, mert pénzre volt szüksége a New York Knicks kosárcsapatának. A mindkét csapatot birtokló cég meg akarta tartani Patrick Ewinget, a Knicks centerét, és így nem akartak Messierrel olyan szerződést kötni, amely érdemei szerint járt volna, így a Vancouverhez szerződött. Kell egy center! – mondta Neil Smith, és egyezkedni kezdett. A liga legjobbjait próbálta csapatába hívni, de nem járt sikerrel. Végül azt a Pat LaFontaine-t tudta megvenni, akiről előző csapata, a Buffalo Sabres sorozatos agyrázkódásai miatt lemondott. Gretzky és LaFontaine élére állt a hadnak, és fogcsikorgatva küzdöttek a rájátszásért. Luc Robitaille elhagyta a gárdát, és ekkor ismét tragédia: LaFontaine az egyik meccsen csapattársával, Mike Keane-nel ütközött – újabb és utolsó agyrázkódás. LaFontaine szegre akasztotta a korcsolyát és visszavonult. Az 1998–99-es bajnokságot már abszolút esélytelenként kezdte a csapat. Brian Leetch csapatkapitány, a klub történetének legeredményesebb hátvédje megpróbált a Messier által kijelölt úton a gárda vezéreként Gretzkyhez felnőve győzelmekre jutni. Nem sikerült. A kicserélődött játékosállománnyal nehéz volt talpon maradni a legerősebb ligában. A szezon már az utolsó alapszakasz meccseivel be is fejeződött. Kettős volt a búcsú, mert a valaha élt legnagyobb játékos, Wayne Gretzky bejelentette visszavonulását. Fáradtságra, motiválatlanságra hivatkozott a "Great One", aki azóta bekerült soron kívül a legjobb játékosok "Hírnév Csarnokába". Kell egy csapat! – mondta Neil Smith, és elkezdett vásárolni. Hatvan millió dollár került kifizetésre az idei nyáron. Amerika népe láthatta: Manhattanben mindezt komolyan vették. Coloradóból érkezett: Theoren Fleury, Sylvain Lefebvre és Valerij Kamenszkij. Montreal adta Stéphane Quintalt. Tim Taylor Bestont, Jan Hlavac Prágát hagyta ott a Rangers kedvéért. Nagy reményekkel kezdődött az idei bajnokság – és tessék, írom az eddigi statisztikát: 6 győzelem, 3 döntetlen, 11 vereség (ebből 6 a Gardenben). Lesújtó kezdés, ennek a gárdának nem itt kéne tartania. A fiatal Mike York, a csapat ügyeletes góllövője és a sztárok: Fleury, Graves, Nedved még tartoznak a tartósan jó formával. A védelem is sokkal többre hivatott: Leetch–Quintal, Lefebvre–Schneider, Hatcher–Johnson gyakran kerül vert helyzetbe. A kapus poszt évek óta kérdéses. Mike Richter ős-Rangers játékos, de rapszodikus, ny?gös zseni. Tavaly lehetőség volt elcserélni, de az utolsó pillanatban visszasírta magát, amikor látta, hogy az edmontoni Curtis Joseph megegyezik Smith-szel. Joseph végül Torontóba, Richter meg sajnos visszakerült. Újabb nagy hiba, és még nincs vége a szezonnak. Az edző, John Muckler egykor Edmontonban ért el sikereket. Most egyre kevesebb esély van erre, mert bármikor elküldhetik. Neil Smith most vakarhatja a fejét, hogy mit tegyen. Sorozatos győzelmekre van szükség, mert ez a csapat sokra hivatott. Reményeik szerint a szezon végére beérik a gyümölcs, és végre ismét Manhattanbe kerül a kupa.

Megy a Fradi, ahogy kell

Sikeresen szerepel a bajnokságban a sokak által leírt FTC. A szezon előtt válogatottjait vesztett (Steinmetz B, Fodor –Itália, Pelle, Péter-Hóne…) csapat sorra nyeri a meccseket. Vad Lajos edző szerint valódi csapat a Fradi, amely csak gólarány miatt szorul a második helyre a BVSC mögött. Az elmúlt hétvégén a 26. bajnokságát ünneplő Újpest-alakulatot verték látványos játékkal 10–5-re. A csapat húzó embere Balogh Gábor volt, aki 3 góljával segítette győzelemre a gárdát, Székely Bulcsú megállíthatatlan a gólszerzésben (jelenleg 8 gólnál tart), Steinmetz Ádám és Hesz Máté pedig mindig a legjobbkor lövi góljait. A LEN-kupa szereplést lemondó csapat teljesen a bajnokságra és a Magyar-kupára összpontosíthat. 1990-ben ünnepelt utoljára a Fradi-tábor bajnokot, éppen itt az ideje, hogy a 20-szoros bajnokcsapat kedveskedjen a focisták miatt amúgy is bánatos szurkolóinak egy újabb aranyéremmel . (Varga)

Aprítanak a katalánok

Az elmúlt hétvégén rendezték Szegeden a Partizan Belgrad – Barcelona Bajnokok Ligája férfi kézilabda-mérkőzést. A két csapat abban a csoportban van a BL-ben, ahol a Fotex KC Veszprém is szerepel. Az összecsapás azért került a tiszaparti városba, mert a spanyol csapat vezetői jelezték az Európai Kézilabda Szövetségnek (EHF), hogy számukra megoldhatatlan a Jugoszláviába való utazás és az ottani szereplés.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!