hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2000. 05. 06. (IV/19) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Palesztinokat vádolnak a líbiaiak

Hollandiában megkezdődött annak a két líbiai férfinak a tárgyalása, akiket a skóciai Lockerbie-ben 1988-ban történt repülőgép-katasztrófa előidézésével vádolnak. A három pontban vádolt férfi ügyét skót törvények szerint, skót bírók tárgyalják. A vádlottak szerint a merénylet egy szír–palesztin terrorszervezet műve volt. A per várhatóan egy évig is elhúzódhat.

Oroszul beszélni veszélyes

Ez év februárja óta fosztogatások folynak a Moszkva – Budapest vonalon közlekedő Tisza nemzetközi gyorsvonaton. A magyar rendőrség azonban ezekről a fosztogatásokról mit sem tud. A kirabolt oroszul beszélő u-tasok ugyanis jobbnak látják, ha sérelmükkel nem fordulnak a magyar rendőrséghez.

Pataki lehet Hillary Clinton kihívója

Április végén Rudolph Giuliani, New York felettébb eredményes, de széles körben a "dühös" jelzővel illetett polgármestere sajtóértekezleten jelentette be, hogy orvosai prosztatarákot állapítottak meg nála, bár a betegséget sikerült egészen korai állapotában felismerni. Az érzelmesnek egyáltalán nem nevezhető Giuliani ott állt a mikrofonok előtt és nyíltan, sőt érzelmesen beszélt arról a kórról, amely két évtizeddel ezelőtt édesapja halálát okozta. Az összegyűlt tudósítók – akikre ugyancsak nehezen lehetne ráfogni, hogy érzelmes emberek – az iránt érdeklődtek a leginkább, milyen hatással lesz ez a rák az ő kenyerükre, azaz Rudolph Giuliani és Hillary Rodham Clinton versengésére a szenátori címért.

Keletre tartó terror

A terrorizmus központja a Közel-Keletről elmozdult Dél-Ázsia irányába, azon belül is egyrészt Afganisztánba, amely biztonságos menedéket nyújt a terroristák számára, másrészt pedig Pakisztánba, amely Kasmírban tevékenykedő erőszakos csoportokat támogat – áll az amerikai Külügyminisztérium terrorizmussal kapcsolatos jelentésében.

Vajúdás Eilatban

Az izraeli–palesztin tárgyalások a Washington melletti légibázisról e héten a vörös-tenger-parti üdülőhelyre, Eilatba költöztek. Oded Eran és Jasszer Abed Rabo intenzív maratoni tárgyalásokon kísérli meg az elvi keretegyezmény megszövegezését, amely alapjául szolgálna e konfliktus felszámolásának. A küldöttek egy évfordulóról is megemlékezhettek: a közel-keleti békefolyamatról döntő madridi konferencia menetrendje szerint éppen egy éve, 1999. május 4-én kellett volna aláírni a végleges rendezésről szóló megállapodást.

Folytatódik a túszdráma

"A Fülöp-szigeteken teljes a káosz azóta, hogy április 23-án az Abu Szajjaf nevű, szélsőséges muszlim terrorcsoport túszul ejtett 21 turistát a népszerű búvárparadicsomnak számító Si-padan szigetén" – írja e heti számában az Asiaweek cím? magazin. Az ázsiai szigetvilág túszdrámáinak száma immáron háromra növekedett: korábban ugyanis az Abu Szajjaf elrabolt 27 főt, akik közül négyet a héten holtan találtak. Az ügy legújabb fejleménye a kormánycsapatok és a gerillák közti keddi összecsapás, melynek megtorlásaként egy másik szervezet hetven embert ejtett túszul.

Belföld

Hírbe hozva

Már a parlamentet is megjárta az – az érintettek szerint – blöff, hogy a Szcientológia Egyház egy iskolába akar beszivárogni. A XV. kerületi Tóth István Utcai Általános Iskola átadásának ügye valamilyen érthetetlen oknál fogva sokkal nagyobb port kavart, mint amire a legpesszimistábbak számítottak volna.

Adóelőnyök egyeseknek

A parlament e heti döntése értelmében áfakedvezményt kapnak azok az egyházak, amelyek megállapodást kötnek a kormánnyal. Ha a felsőoktatási törvény módosításának a T. Ház előtt fekvő változatát is elfogadják a képviselők, akkor a kárpótlásban érdekelt egyházak által fenntartott felsőoktatási intézmények többlettámogatásban részesülnek majd. Ezek szerint az állam egyházak között megkülönböztetést alkalmaz.

Kezdődik a Várhegyi-per

Május 30-án kezdődik Várhegyi Attila büntetőpere – erősítette meg lapunk értesülését az ügyben eljáró Pest Megyei Bíróság elnöke. A Fidesz országos választmányának elnökét többek között különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel és vezető beosztásban dolgozó hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel vádolja a Pest Megyei Főügyészség – mondta a Heteknek Csecserics István helyettes főügyész. Mivel az ügyben kilenc vádlott szerepel, az eddig elkészült iratok száma pedig több ezerre rúg, a per május végétől június 19-ig tart majd.

Minden rossz balos

"Bolsevista veszély" fenyegeti hazánkat – legalábbis ez derül ki az utóbbi napok kormánypárti megnyilvánulásaiból. Torgyán József állítása szerint azért nem fogadta el a köztársasági elnöki jelölést, hogy pártelnökként helyt tudjon állni a magyarság védelmében, Schmidt Mária miniszterelnöki tanácsadó pedig egy nemzetközi konferencián kijelentette: a bolsevikok mai utódai a szocialisták. Ellenzéki politikusok ugyanakkor arra mutatnak rá, hogy a "kommunistázás" mint választási kampányfogás 1994-ben csődöt mondott.

Polt Péter főügyész

Polt Péter esküt tesz a parlamentben, miután legfőbb ügyésznek vállasztották. Átalakítást igen, tisztogatást nem ígér    Fotó:Vörös Szilárd

Tragikusan könnyelmű bazárosok

Az elmúlt tíz évben mintegy hat súlyos körhinta-, illetve mutatványos baleset történt hazánkban. A körhinták felborultak, elszakadtak, eltörtek, más esetben a légvár szabadult el – kisgyermekekkel a "fedélzeten" –, nem kis riadalmat és sajnos súlyos sérüléseket okozva a szórakozni vágyóknak. Legutóbb a sárvári majálison történt baleset hívta fel a figyelmet arra, hogy a mutatványosok háza táján lenne még mit sepregetni. Lapunknak nyilatkozó szakértők szerint a balesetek oka a legtöbb esetben az emberi felelőtlenség, illetve a kötelező műszaki vizsgák körüli anomáliák.

Kábító szerek

Az Egészségügyi Minisztérium (EÜM) illetékese meglepetésszerűen kábítószernek minősített három köhögéscsillapító gyógyszert, a Codein-Acisal, a Coderit-N és a Coderetta-N nev? készítményeket, majd a húsz gyógyszerforgalmazó közül hármat feljelentett kábítószerrel való visszaélés miatt. A gyógyszerforgalmazók megdöbbenve fogadták a hírt, ugyanis a gyógyszerekben a kábítószernek minősülő codein tartalom messze alatta marad a kritikus mennyiségnek.

Ami a Trabantból maradt

Egy ittas állapotban lévő kiskatona harckocsival nekiütközött egy Trabantnak és kidöntött egy útjelző táblát a Veszprém megyei Sáska községben A képen: ami a Trabantból maradt     Fotó: MTI

Hit és értékek

Az osztrák katolikus egyház és Haider pártja

Volt egy időszak, amikor sok nyugati, nem kommunista értelmiségi elhitte azt, amit a szovjet propaganda hirdetett. Ennek egyik oka a hinni akarás volt: azokat a tényeket, amelyek e hit ellen szóltak, nem kívánták észrevenni.

Homokba fúlt hadjárat

Az ókori történelem egy máig megoldatlan rejtélyére kaphatunk választ a következő hetekben. Két évvel ezelőtt egyiptomi geológusok egy csoportja El-Bahr El-Asszám helység közelében véletlenül bukkant rá homokba temetett bronzkardokra, nyílhegyekre, vastőrökre, pajzsokra és ezüst karperecekre. Bár az azonosítás kérdésében még nem mondták ki a végső szót, a szakértők valószínűnek tartják, hogy annak a hadseregnek a maradványait találták meg, amelyet a perzsa Kambüszész küldött a Szíva-oázisban található Ámon-jóshely ellen i. e. 524-ben.

Neopogány csúcstechnológia

A világháló nem szűkölködik bizarr jelenségekben. A világ leggyorsabban terjedő információhordozóját sokan használják vallási tézisek terjesztésére, és egyes "ősi vallások" képviselői előszeretettel veszik igénybe a legmodernebb csúcstechnológiát céljaik elérése érdekében. Ezt teszik a boszorkányságot és a neopogányságot propagáló amerikai online vállalatok is, akik magukat egyszerűen csak "pogányoknak" hívják, és céljuk a "pogány közösség" információ- és vásárlási igényének teljes kielégítése – áll az amerikai Wired Magazine összeállításában.

Keresztények az erőszak ellen

Hatalmas megmozdulásra kerül sor szeptember 2-án Washingtonban The Call (A Hívás) jelszóval – jelentette a Religion Today amerikai lap. A kongresszus épülete előtti téren rendszeresek a vallási célú tömegrendezvények. A Promise Keepers (Ígéret Megtartók) elnevezés? evangéliumi mozgalom felhívására 1997-ben mintegy egymillió férfi gyűlt öszsze itt, hogy a sokféle kihívással szemben hitet tegyen a sikeres, zsidó-keresztény bibliai elveket megvalósító családmodell mellett.

Nem késik a boldoggá avatás

"XII. Pius boldoggá avatásának ügye gyorsan halad előre, mégpedig a megfelelő komolysággal – jelentette ki egy konferencián Peter Gumpel atya.

Keresik a tűzvész felelőseit

Holtan találták Carlos Ghig-liottit, akit a wacoi tragédia vizsgálatával foglalkozó bizottság kért fel egy infravörös videofelvétel elemzésére. A rejtélyes körülmények között elhunyt szakértő már bomlásnak indult holttestére múlt pénteken találtak rá saját irodájában.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!