hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Fényt Kaliforniának

Megtörtént a nagy esemény, amelyre immár nyolc éve várnak a republikánusok: George W. Bush kezét a Bibliára helyezve elmondta az elnöki esküt, amelynek szövege több mint két évszázada hangzott el először George Washington szájából. "Az életben néha nagy dolgok véghezvitelére kapunk felhívást. Amint azonban korunk egyik szentje mondotta, naponta szólítanak bennünket, hogy tegyünk meg kis dolgokat nagy szeretettel. A demokrácia legfontosabb feladatait a közösség hajtja végre. Én ezeknek az elveknek alapján fogok élni és vezetni… – mondotta az új elnök beiktatási beszédében. 

Jelcin kínos hagyatéka

A héten Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte a még elődje, Borisz Jelcin által Csecsenföldre küldött katonák egy részének hazatérését, miközben Strasbourg-ban megkezdődött a vita az orosz duma Európa tanácsi delegációja szavazati jogának visszaállításáról, amelyet tavaly nyáron függesztettek fel. 

Tragikus randevú Ramallahban

Meghosszabbították az előzetes letartóztatását annak a palesztin lánynak, aki Ramallah közelében randevúzott egy izraeli diákkal, akivel az interneten folytatott beszélgetés során ismerkedett össze. A 16 éves fiút néhány órával később palesztin fegyveresek meggyilkolták. Az izraeli rendőrség szerint a randevú csak ürügy volt: Ofir Rahumot tudatosan csalták tőrbe.

Új bíborosi kalapok

Harminckilenc új bíborost nevezett ki II. János Pál pápa: elképzelhető, hogy közöttük szerepel már a következő pápa is – írja a Newsweek amerikai hírmagazin. A kinevezettek között van tíz latin-amerikai is, teret engedve annak a spekulációnak, mely szerint a következő pápa is esetleg dél-amerikai lesz, ami talán nem is lenne váratlan annak fényében, hogy a világ katolikusainak felét ez a térség adja. Jóllehet a jelek szerint a pápa egyelőre nem készül visszavonulni, az utódlás kérdése már régóta sokakat foglalkoztak. Az utódlásra várakozók között van Giovanni Battista Re, a Püspöki Kar feje, korábbi államtitkár-helyettes. A hatvanhat éves olasz a pápa elkötelezett híve, és annyira keményen dolgozik, hogy sokszor a vasárnapot is az irodájában tölti. Re annyira jól tud az egyházfő fejével gondolkodni, hogy a vasárnapi beszédeit is ő írja. Az összes többi bíboros személyesen ismeri, legtöbbjük tiszteli, ami Rét a pápai cím egyik fő várományosává teszi.

Figyelemelterelés a korrupcióról

A francia parlament felsőháza megkezdte egy Európában példátlanul szigorú, vallási közösségek elleni törvény tárgyalását. Az úgynevezett About-Pickard-féle jogszabály – amelyet a nemzetgyűlés tavaly júniusban nagy többséggel szavazott meg – értelmében a francia államhatalom minden különösebb indoklás nélkül betilthat bármely, a szövegben megnevezett vallási csoportot, köztük olyan ismert és nagy létszámú egyházat is, mint a baptisták. A szintén vallásügyi szigoráról ismert Németországban ugyanakkor a szövetségi alkotmánybíróság egy friss, tavaly decemberi határozatában alkotmányellenesnek találta, hogy a berlini kormány megtagadta a Jehova Tanúitól az egyházi minőséget.

Belföld

Darálás után hajtóvadászat

A hűséges kisgazdák szerint bizonyos körök egyenesen hajtóvadászatot indítottak Torgyán József ellen, és ezért akarják negatív színben feltüntetni. Egy lapunknak nyilatkozó politológus szerint érdekes, hogy úgy nyerték el a média szimpátiáját az FKgP-ből kilépő politikusok, hogy gyakorlatilag tartalmi kérdésekben nem különböznek a "megmaradt" kisgazdáktól. 

Lassú válóper

Török Gábor Fotó: Somorjai László

Torzult kapcsolat

A legutóbbi három évben hazánkban tizenháromra növekedett a halálos kimenetel? kutyatámadások száma. A csepeli tragédia, melyben egy ikerpárt tépett szét a család malamut fajtájú házikedvence január közepén, újra felborzolta a kedélyeket. A kutya saját ösztönei szerint cselekszik, az embernek ehhez alkalmazkodnia kell – vonható le az általános következtetés. Törvényi szabályozással, rendeletekkel csak részeredményeket lehet elérni. 

Érzékeny kérdések

A népszámlálás küszöbén egyre többen hallatják a véleményüket az adatgyűjtéssel kapcsolatban. Hogy erre csak némileg megkésve kerítenek sort, nem egyedül a nyilatkozók hibája: eddig nemigen kérdezte őket senki. Még az országgyűlés adatvédelmi biztosát sem, akinek pedig éppen hogy tiszte és feladata a véleménynyilvánítás effajta kérdésekben. Majtényi László adatvédelmi biztos a napokban közzétette a pontos cím mellőzésére vonatkozó ajánlatát – a számlálóbiztosok kiképzése, valamint a kérdőívek kinyomtatása után. Amennyiben most derül ki egy kérdőíven már szereplő kérdésről, hogy nem "szalonképes", az annyit jelent, hogy több tízmillió forintot költöttek el rá hiába, pusztán azért, mert a szükséges egyeztetéseket késleltették. Dr. Kolláth György alkotmányjogászt kérdeztük.

Hit és értékek

Kábítószer és mágia

Január 20-tól kapható a boltokban Bayer István könyve, A drogok történelme, amely az Ifjúsági és Sportminisztérium támogatásával, az Aranyhal Kiadó gondozásában jelent meg. A szerző gyógyszerészprofesszor, az országos Gyógyszerész Intézet volt főigazgatója, aki közel negyven évet foglalkozott a kábítószerek témakörével. Hazánkat tizenkét éven át képviselte az ENSZ Kábítószer Bizottságában, melynek elnöke is volt, hat éven át pedig az ENSZ Kábítószer Főosztálya munkatársaként dolgozott. Szaktudását évtizedek óta nemzetközi szinten hasznosítják kábítószer-egyezmények kidolgozásában, nemzetközi szervezetek konzultánsaként, valamint több száz, több nyelven megjelent tanulmányán keresztül. 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!