hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jelcin kínos hagyatéka
Bálba indult, börtönbe érkezett

2001. 01. 27.
A héten Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte a még elődje, Borisz Jelcin által Csecsenföldre küldött katonák egy részének hazatérését, miközben Strasbourg-ban megkezdődött a vita az orosz duma Európa tanácsi delegációja szavazati jogának visszaállításáról, amelyet tavaly nyáron függesztettek fel. 



Egy csecsen kisfiú az ingusföldi Szputnyik menekülttáborban. Fagyos kilátások Fotó: Reuters

A csecsen háborút Putyin személyesen is szükségesnek tartotta megindokolni: Mose Kacav izraeli államfővel folytatott moszkvai megbeszélésén egyetértéséről biztosította vendégét a terroristákkal szembeni, megalkuvás nélküli küzdelmükben, és ennek kapcsán utalt arra, hogy Csecsenföldön is elhangzottak fenyegetések a zsidó lakossággal szemben. Az orosz elnök szerint három tényező is meghatározó annak tekintetében, hogy Moszkva érdekelt a közel-keleti helyzet rendezésében: Oroszországnak nem közömbös a volt Szovjetunióból Izraelbe érkezettek sorsa, másrészt a konfliktus az ország közvetlen közelében bontakozik ki, s harmadsorban, ha a "háborúpárti erők megszilárdulnak a béke híveinek kárára, az óhatatlanul Oroszország bizonyos térségeire hatással lévő erők radikalizálódásához vezet, s ezt nem nézheti tétlenül Oroszország" – jelentette ki Putyin, elsősorban a kaukázusi térségben terjedő, radikális iszlám mozgalmakra utalva. 

"Mióta hatalomra került, Putyin egyfolytában hazudik"– jelentette ki a tavaly Andalúziában letartóztatott Vlagyimir Guszinszkij orosz sajtómágnás az El Mundo cím? spanyol lapnak adott interjúban. Guszinszkij szerint a vállalata, a Média-Moszt elleni háború akkor kezdődött, amikor 1999 decemberében az orosz kormány 48 órás ultimátumot adott 70 ezer csecsen ellenállónak Groznij kiürítésére. 

Mivel az orosz katonák idős emberekre, nőkre és gyermekekre is lőttek, Guszinszkij tiltakozását akarta kifejezni az embertelen népirtás miatt, és megpróbált telefonon kapcsolatba lépni Putyinnal. Ez azonban nem sikerült, úgyhogy a belügyminiszterhez fordult, aki közvetítette szavait Putyinnak, majd azt válaszolta neki, hogy meg kell vele szakítania minden kapcsolatot. "Az NTV bűne az volt, hogy bemutatta, mi történik Csecsenföldön, így váltunk az állam ellenségévé" – mondta. 

Guszinszkij mellett az orosz közvéleményt elsősorban a milliárdos államtitkár Pavel Borogyin sorsa foglalkoztatja, azt találgatva, hogy mi vezetett Jelcin egykori jobbkezének látványos letartóztatásához.



Pavel Borogyin egykori kincstárnok 1999-ben még moszkvai polgármesterjelölt volt. Elfogytak a támogatók Fotó: Reuters

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!