hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Darálás után hajtóvadászat
Kisgazda kilépések: tisztulási szertartás

2001. 01. 27.
A hűséges kisgazdák szerint bizonyos körök egyenesen hajtóvadászatot indítottak Torgyán József ellen, és ezért akarják negatív színben feltüntetni. Egy lapunknak nyilatkozó politológus szerint érdekes, hogy úgy nyerték el a média szimpátiáját az FKgP-ből kilépő politikusok, hogy gyakorlatilag tartalmi kérdésekben nem különböznek a "megmaradt" kisgazdáktól. 



Torgyán József és Kövér László. Hűvösnek látszó kapcsolat Fotó: Vörös Szilárd

Hanó Miklós, Békés megyei kisgazda országgyűlési képviselő a Heteknek cáfolta azt a hírt, miszerint ő is elhagyná a frakciót. Mint mondta: igaz, hogy némely, vidékkel kapcsolatos kérdésben nem mindig egyezik a véleménye Torgyán Józseffel, amit személyesen is meg szokott mondani a pártelnöknek, aki ezt meghallgatja és tudomásul vesszi. Sőt tolerálja is. Éppen ezért ő soha nem tenné meg azt, hogy "hátba döfve és elárulva az elnököt otthagyja a pártját." Távozásának hírét ezért a kisgazdapárt körül kialakult, rosszindulatú álhírek kategoriájába sorolja. Hanó felhívta figyelmünket arra, hogy a pártot elhagyó személyek korábban mindig milyen kedvezően nyilatkoztak Torgyán Józsefről.

Kisgazda forrásokból úgy értesültünk, hogy Csúcs László esetleges távozása vagy éppen eltávolítása már régóta napirenden forgott a pártvezetésben, mivel tudomásuk szerint az említett politikus már régóta magánbeszélgetésen és újságírók előtt többször negatívan nyilatkozott a pártelnökről. Hasonlóan értékelték Kiszely Katalin távozását is, akinek ezen a lépésén nem lepődtek meg. Lányi Zsolt sértettségét és távozását legtöbben egy "bizonyos személyes okkal" magyarázzák, amit tapintatból nem kívánnak részletezni. Ellenben Molnár Róbert távozását mindenki rejtélynek tartja, mivel az egykori személyi titkárt Torgyán felfedezettjeként, egyfajta fiaként aposztrofálta mindenki.

A fiatal politikusról tavaly még a kisgazda Kis Újság a legjobbakat írta: érdemeire felfigyeltek, így Budapestre került, az FKgP elnökének személyi titkári feladatait látta el, majd a párt szervezési, később pedig protokoll osztályának vezetője lett. 1995-től az FKgP országos főtitkárhelyettesének választották. Feladatai mellett a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jogi Karának is hallgatója. Tagja a Vöröskeresztnek és aktivistája a "Magyarok Egymásért" jószolgálati alapítványnak. 

Voltak kisgazdák, akik javasolták, nézzük meg a Kis Újságban azt, hogy a kilépők korábban hogyan nyilatkoztak Torgyán Józsefről.

Liebmann Katalin arra a kérdésre, hogy mit jelent számára az a tény, hogy Torgyán József nem vállalta a köztársasági elnöki jelöltséget, az alábbiakat válaszolta: "Óriási felelősséget. Torgyán József áldozatot vállalt azzal, hogy visszalépett, hiszen a saját életében ez egy csodálatos dolog lett volna. Nem tudom, hogy van-e rajta kívül valaki, aki ezt a munkájával vívta ki. Nem vállalta, mert a nemzet érdekét tartotta szem előtt. Magyarán azt, hogy az Ő távozásával a kisgazdapárt esetleg meggyengült volna." Kiszely Katalin tavaly szeptemberben még pozítívan látta a pártvezetőt: "Majdnem tizenhat éven keresztül egy ügyvédi irodában dolgoztunk, egymás melletti szobában. Torgyán doktor kiváló, kitűnő, nagyon jól felkészült, nagyon nagy praxissal rendelkező ügyvéd volt. Csak szuperlatívuszokat tudok e tekintetben mondani, mindezt őszintén, a tisztelet hangján. (…) a család házi ügyvédje is én vagyok."

Lányi Zsolt egykori alelnök habitusát jellemzi, hogy a vele készített interjúban cáfolta, hogy antiszemita lenne. Másik – egyesek szerint egyenesen irredenta – "arcéle" az inkább a MIÉP-re jellemző Erdély-kép: egyik interjújában kijelentette, hogy jobban örülne, ha az egyik erdélyi város magyar lenne. 

A legnagyobb koalíciós partner, a Fidesz igen diplomatikusan áll az FKgP belső ügyeihez. A Független Kisgazdapártban zajló történéseket sajnálatosnak, egyszersmind a párt belügyének tartja Kövér László. A Fidesz elnöke a csütörtökön Mosonmagyaróváron tartott előadását megelőzően a sajtó érdeklődésére kijelentette: a Fidesznek nem közömbös, hogy stabil, erős partner-e az FKgP. A politikus reményének adott hangot, hogy a kisgazdapárt mielőbb túljut belső viszonyainak rendezetlenségén. Úgy vélekedett, hogy a kisgazdapárton belüli ellentéteknek nincs érzékelhető kihatása a kormányzásra, a koalíciós együttműködésre. Különösen Lányi Zsolt nyilatkozatának fényében kézenfekvő ez a következtetés - állapította meg -, hiszen a kisgazdák volt frakcióvezető-helyettese kijelentette, hogy a koalíciót támogatják, még ha támogatásukat az FKgP szervezeti keretein kívül kell is kifejezésre juttatniuk. Kövér László hangsúlyozta: elhamarkodott dolog lenne temetni a Független Kisgazdapártot, miként korainak látja megvonni a párton belüli konfliktus mérlegét is. "Attól nem félek, hogy a Kisgazdapárt nem lesz parlamenti párt 2002-ben" - hangoztatta. Megítélése szerint azonban - tette hozzá - az FKgP politizálásában, kommunikációjában sok mindennek kell változni, hogy a tizenkét százalékos eredményt meg tudják ismételni 2002-ben. A Fidesznek is az az érdeke, hogy ez sikerüljön - szögezte le. 

Orbán Viktor csütörtökön egy balatonfüredi tájékoztatón újságírói kérdésekre kifejtette: ő a kormányprogram végrehajtásáért felelős, és nem kíván egyetlen párt ügyeivel sem foglalkozni, bár ha egy politikus mégis úgy gondolná, hogy fontos vele tárgyalnia, szívesen látja egy kávéra, "de csakis munkaidő után". Eddig sem Torgyán József, sem Lányi Zsolt nem kereste – tette hozzá.


"Különutas" MDF

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!