hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tragikus randevú Ramallahban
Interneten csalták lépre a diákfiút

2001. 01. 27.
Meghosszabbították az előzetes letartóztatását annak a palesztin lánynak, aki Ramallah közelében randevúzott egy izraeli diákkal, akivel az interneten folytatott beszélgetés során ismerkedett össze. A 16 éves fiút néhány órával később palesztin fegyveresek meggyilkolták. Az izraeli rendőrség szerint a randevú csak ürügy volt: Ofir Rahumot tudatosan csalták tőrbe.A csábító, a 25 éves Mona Awana és feltételezett áldozata, a 16 éves Ofir Rahum. Gyilkosság első látásra Fotó: Reuters

A 16 éves Ofir Rahum eltűnését azután jelentették, hogy a fiatalt Ramallah városába csalta egy palesztin nő, akivel intereneten keresztül romantikus levelezést folytatott. A lépre csalt tinédzserrel ezután palesztin fegyveresek végeztek, holttestét pedig egy út szélére dobták. A meggyilkolt fiatalra később palesztin biztonsági erők találtak rá. 

A szétroncsolt testet nem tudták azonosítani, de az első sajtójelentések szerint a halott palesztin volt, aki izraeli katonáknak esett áldozatul. Emellett a palesztinok egészen addig kitartottak, amíg az izraeli hatóságok határozottan meg nem cáfolták a hírt. Egy másik elterjedt verzió szerint az áldozat izraeliekkel kollaboráló palesztin volt és az "árulóval" polgárőrök végeztek. 

A tálalgatásoknak végül az vetett véget, hogy az elveszett zsidó iskolás személyleírásának birtokában a Palesztin Hatóság megerősítette: az áldozat valóban Ofir Rahum volt. A hivatalos palesztin közlemény elítélte a gyilkosságot és kijelentette, hogy a jelenlegi konfliktushelyzetben is ellenzi a polgári lakosság elleni erőszakos cselekményeket. 

Bár a gépfegyveres támadók elmenekültek, az izraeli biztonsági erők letartóztatták azt a palesztin nőt, aki állítólag Ramallahba csalta a zsidó iskolást. A 25 éves, kelet-jeruzsálemi Mona Awana három héttel a gyilkosság előtt került kapcsolatba Ofir Rahummal. Egy internetes "chat room-on" keresztül többször romantikus témájú levelezést folytatott vele, amerikai turistának adva ki magát. A hatóságok az áldozat számítógépében tárolt adatok révén jutottak el a palesztin újságírónőhöz. Rahum ismerősei körében többször dicsekedett, hogy megismerkedett egy "Sally" nev? amerikaival, és Awana sem rejtette véka alá új internetes ismeretségét, amelynek híre a Tanzim milicisták fülébe is eljutott, akik a csapdát kitervelték.

A múlt hét szerdáján Ofir Rahum askeloni otthonából az iskola helyett Jeruzsálembe utazott, ahol állítólag Awanával találkozott, majd együtt Ramallahba hajtottak. Egy előre megbeszélt helyen, El-Bire mellett Awana elszökött a gépjárm?ből, mire egy másik autó jelent meg, és három álarcos palesztin fegyveres 15 lövedéket eresztett a kocsiban ülő fiúba. Az egyik terrorista elhajtott, és Rahum holttestét az út szélén kidobta. A többi fegyveres a másik járművel elmenekült. A zsidó fiatal szülei akkor kezdtek nyugtalankodni, amikor fiuk nem érkezett haza este, és kiderült, hogy iskolában sem volt aznap. A palesztinok még aznap megtalálták a holttestet, de csak másnap adták át boncolásra az izraelieknek. 

Rahum szüleinek fogalmuk sem volt gyermekük internetes afférjáról, Shalom, a fiú apja is csak gyermeke osztálytársaitól értesült arról. "A drogokhoz vagy fertőzésekhez hasonlóan a szülőknek figyelmeztetniük kellene gyermekeiket a számítógéppel kapcsolatban is. Figyelniük kellene elektronikus levelezéseiket, hogy megtudják, kivel kommunikálnak és hova járnak rendszeresen" – mondta keserűen Shula, az áldozat édesanyja.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!