hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Új bíborosi kalapok

2001. 01. 27.
Harminckilenc új bíborost nevezett ki II. János Pál pápa: elképzelhető, hogy közöttük szerepel már a következő pápa is – írja a Newsweek amerikai hírmagazin. A kinevezettek között van tíz latin-amerikai is, teret engedve annak a spekulációnak, mely szerint a következő pápa is esetleg dél-amerikai lesz, ami talán nem is lenne váratlan annak fényében, hogy a világ katolikusainak felét ez a térség adja. Jóllehet a jelek szerint a pápa egyelőre nem készül visszavonulni, az utódlás kérdése már régóta sokakat foglalkoztak. Az utódlásra várakozók között van Giovanni Battista Re, a Püspöki Kar feje, korábbi államtitkár-helyettes. A hatvanhat éves olasz a pápa elkötelezett híve, és annyira keményen dolgozik, hogy sokszor a vasárnapot is az irodájában tölti. Re annyira jól tud az egyházfő fejével gondolkodni, hogy a vasárnapi beszédeit is ő írja. Az összes többi bíboros személyesen ismeri, legtöbbjük tiszteli, ami Rét a pápai cím egyik fő várományosává teszi.

Szintén a jelöltek között van a nigériai John Onaiyekan érsek, aki ügyes politikus, és mérsékelt teológus. Ha az ötvennyolc éves érsek elnyerné a piros kalapot, az az afrikai blokk számára egy erőteljes, új hangot jelentene. Szintén a bíborosi címre vár a hetvenegy éves Julian Herranz püspök, a római udvar spanyol tagja és az ötvennyolc éves perui Juan Louis Cipriani érsek – mindketten az Opus Dei tagjai, a bíborosi testületbe való kinevezésük a Newsweek szerint az ultrakonzervatív háttérszervezet első két pápaválasztóját jelentené.

Végül ott van a nyolcvankét éves jezsuita teológus, Avery Dulles a Fordham egyetemről, a korábbi külügyminiszter John Foster Dulles fia, aki az első, bíborosnak kinevezett amerikai teológus lenne.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected]hh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!