hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Vitatott kegyelem

Az amerikaiak már azt hitték, hogy az elnökváltást megelőző rövid időszak a békés hatalomátadás-átvétel, illetve a választások után felbolygatott kedélyek megnyugvása jegyében fog telni. Tévedni emberi dolog – tartja a mondás, és ezt ezúttal az élet is igazolta. Az időzített bombát a leköszönő Bill Clinton hagyta több mint száz aláírt elnöki kegyelem formájában utódja íróasztalán.

Líbia felelős a tömeggyilkosságért

Lezárult a tavaly májusban kezdődött bírósági per, amely a tizenkét évvel ezelőtt a skóciai Lockerbie városka felett felrobbantott repülőgép merénylői ügyében folyt le Hollandiában. A robbantással vádolt két líbiai férfi közül a skót bíróság csupán az egyiket ítélte életfogytiglani börtönre – a másik szabadon távozhatott. 

Össztűz Ashcroftra

Az új amerikai elnök, George W. Bush szándéka szerint elsősorban egyesítő szerepet kíván játszani, de egy döntésével máris élesen megosztotta az amerikai politikai és közéletet. A Clinton-éra egyik legellentmondásosabb politikusa, Janet Reno utódjául az igazságügyi minisztérium élére jelölt John Ashcroft személye nyílt politikai viszályt robbantott ki a konzervatív és liberális tábor között. Ashcroftot végül 58 szavazattal 42 ellenében erősítette meg tisztségében a szenátus, így megoldódott az utolsó kérdőjel a Bush-kabinet összeállításában.

Gyászba fordult fesztivál

Múlt hét pénteken a Richter-skála szerinti 7,9-es erősség? földrengés rázta meg Indiát. A január 26-i rengést követően hivatalos jelentések szerint a halálos áldozatok száma meghaladta a 11 ezret, a sebesülteké pedig a 32 ezret, ám az indiai védelmi miniszter, George Fernandes szerint nem kizárt, hogy a végső adat akár az ötvenezret is elérheti, míg más becslések százezer áldozatról beszélnek. Az indiai földrengés – amely a mintegy hetvenmillió zarándokot vonzó hindu ünnep, a Kumbh fesztivál idején történt - az elmúlt száz év egyik legpusztítóbb természeti katasztrófája. 

Halálkaraván a vád

A Pinochet-ügyet három éve vizsgáló Juan Guzmán chilei bíró hivatalosan is vádat emelt a tábornok ellen többrendbeli gyilkosság és emberrablás miatt, valamint elrendelte a volt diktátor házi őrizetbe vételét a Santiagótól 120 kilométernyire délnyugatra fekvő, Los Boldos nev? birtokán. A jelenlegi vádak a "halálkaraván" elnevezés? akcióhoz kapcsolódnak, amelynek során Pinochet legmagasabb rangú tisztjei 1973-ban, nem sokkal a tábornok puccs általi hatalomra jutása után végigjárták Chile politikai börtöneit, és ötvenhét foglyot kivégeztek. Az ügy következményeként tizennyolc embernek nyoma veszett. 

Botránykórház Liverpoolban

Több ezer emberi szervet, fejeket és magzatokat távolítottak el titokban az érintettek, illetve rokonaik beleegyezése nélkül az angliai Alder Hey Kórházban elhunytak testéből, majd a szerveket éveken át tárolták, egyes esetekben a rokonok kifejezett szándékai ellenére anélkül, hogy bármilyen célra felhasználták volna őket – állapította meg egy Nagy-Britanniában a héten közzétett jelentés, amely megdöbbentőnek nevezte az esetet. A 600 oldalas jelentés, amelyet a brit parlament alsóháza elé terjesztettek, egy sor "etikátlannak és törvénytelennek" titulált gyakorlatról tesz említést. 

Belföld

Heti négyes

Úgy tűnik, másfél évvel a választások előtt véglegessé vált a következő ciklus főszereplőinek köre. Orbán Viktor, Kovács László, Dávid Ibolya és Demszky Gábor legalábbis biztos résztvevők lesznek. A kampány megkezdésére utal, hogy az elmúlt héten hárman is a nyilvánosság elé álltak közülük, és értékelték a 2000. évet. Alábbi írásunkban úgy csoportosítjuk a különböző állításokat, mintha azok egy közös beszélgetésen hangzottak volna el. 

Az unióból hozzánk jön a hús

Magyarországon még nem regisztráltak BSE-kórral fertőzött állatokat, de a közvéleményt ez nem nyugtatta meg – a marhahúsfogyasztás érezhetően visszaesett.

Gyakorlati útmutató

A hamarosan az ajtónkon kopogtató számlálóbiztosok két darab kérdőívet hoznak magukkal. Az egyik a személyi kérdőív, a másik a lakáskérdőív. A számlálóbiztost senki nem köteles a lakásába beengedni, aki úgy érzi, hogy a saját adatait maga is képes rávezetni az adatlapra. A biztosok lakásonként egy lakáskérdőívet és az ott tartózkodóknak megfelelő számú személyi kérdőívet adnak át, ezekre ők vezetik rá a kódszámokat – ezek a személyi és a lakáskérdőíveken azonos számok lesznek. Az adatvédelmi biztos ajánlása értelmében a lakáskérdőíven csak a település nevét, a kerületet és az emeletet kell megjelölni, a többit besatírozhatjuk. 

Erősödő ügyészség

A kormány korrupció- és maffiaellenes stratégiájának értelmében a közeljövőben az ügyészek az olasz maffiáról szóló filmek vizsgálóbíróihoz válnának hasonlóvá, ők lennének a szervezett bűnözés elleni küzdelem élharcosai – állítja Balsai István, az MDF frakcióvezetője, egykori igazságügyi miniszter az ügyészségi törvény tervezett változtatásai kapcsán. Amennyiben az Országgyűlés elfogadja a kétharmados támogatást igénylő módosításokat, a legfőbb ügyész jogosult lesz – többek között – bármely ügy nyomozásának ügyészségi hatáskörbe vonására, illetve az ügyészség számára is lehetővé válna a titkos információgyűjtés. A tervezet értelmében kiszélesedne az ügyészség kizárólagos nyomozati hatáskörébe tartozó bűncselekmények köre is. 

Hit és értékek

Hinta a bika szarván

Nagy vihart kavart a héten egy indiai miniszter, aki – az MTI tudósítása szerint – kijelentette: a pakisztáni határ mentén fekvő Gudzsarát államot sújtó szörny? földrengés "Isten büntetése az ott élő keresztények és más kisebbségek ellen elkövetett atrocitásokért". A repülésügyi miniszternek e kijelentése miatt – a felháborodott hindu többség követelésére – órákon belül távoznia kellett posztjáról. Aligha meglepő azonban, hogy a világ egyik spirituális központjának tartott Indiában felteszik a kérdést, hogy milyen transzcendens erők húzódhatnak meg a Magyarországnál nagyobb területet percek alatt földig romboló és a semmiből lesújtó pusztítás mögött. Nemcsak a hindu, hanem szinte valamennyi világvallás feltételezi, hogy a földrengéseknek lehetnek természetfeletti okai, amelyeket sokszor korszakváltásokat kísérő jeleknek tulajdonítanak.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!