hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Heti négyes
Vezető politikusok értékelése Magyarországról

2001. 02. 03.
Úgy tűnik, másfél évvel a választások előtt véglegessé vált a következő ciklus főszereplőinek köre. Orbán Viktor, Kovács László, Dávid Ibolya és Demszky Gábor legalábbis biztos résztvevők lesznek. A kampány megkezdésére utal, hogy az elmúlt héten hárman is a nyilvánosság elé álltak közülük, és értékelték a 2000. évet. Alábbi írásunkban úgy csoportosítjuk a különböző állításokat, mintha azok egy közös beszélgetésen hangzottak volna el. Orbán Viktor a Vigadóban. Álomkorszak Fotó: Somorjai L.

A miniszterelnök negyvenöt perces, vigadóbeli beszédéből legalább húsz percet a távolabbi múlt felidézésének, illetve a jövőre vonatkozó vágyak és tervek ecsetelésének szentelt, noha a meghívó a tavalyi év értékelését ígérte. 

Orbán Viktor fontosnak tartotta elmondani, hogy a kereszténység kétezer, a magyar állam pedig ezeréves. Úgy vélte, a millennium "sajátos és különös pont az életünkben, megismételhetetlen lehetőség, majdnem olyan jelentős, mint 1990, amikor véget ért a múlt".

"Erősödött az elmúlt két évben a nemzettudat, melyben a történelem is nagy segítségünkre volt a 2000. évben a szentévvel" – emelte ki Dávid Ibolya még pártja tisztújító kongresszusán, ahol tulajdonképpen – bár elkerülte a média figyelmét – az elnök asszony is országértékelést tartott. Az MDF elnöke szerint az elmúlt évtizedek kényszeredett ünnepei után most, a magyar állam ezeréves fennállásának jubileumán őszintén ünnepeltünk, és nemzeti hagyományaink felelevenítését jól szolgálta, hogy a magyar millennium éve a Szent Korona parlamenti elhelyezésével vette kezdetét. Dávid Ibolya az MDF "régi-új" elnöke fogadja a gratulációkat újraválasztása alkalmából Fotó: MTI

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!