hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Erősödő ügyészség

2001. 02. 03.
A kormány korrupció- és maffiaellenes stratégiájának értelmében a közeljövőben az ügyészek az olasz maffiáról szóló filmek vizsgálóbíróihoz válnának hasonlóvá, ők lennének a szervezett bűnözés elleni küzdelem élharcosai – állítja Balsai István, az MDF frakcióvezetője, egykori igazságügyi miniszter az ügyészségi törvény tervezett változtatásai kapcsán. Amennyiben az Országgyűlés elfogadja a kétharmados támogatást igénylő módosításokat, a legfőbb ügyész jogosult lesz – többek között – bármely ügy nyomozásának ügyészségi hatáskörbe vonására, illetve az ügyészség számára is lehetővé válna a titkos információgyűjtés. A tervezet értelmében kiszélesedne az ügyészség kizárólagos nyomozati hatáskörébe tartozó bűncselekmények köre is. 

A tervezet végleges változatát lapzártánkkal egyidőben fejezték be az Igazságügyi Minisztérium (IM) illetékesei, és mint megtudtuk, a képviselők jövő hét elején fogják kézhez kapni azt. Kovács Ferenc osztályvezető, az IM munkatársa elmondta: a módosításra legfőképpen azért van szükség, mert az elmúlt években több, az ügyészek feladatát részben érintő törvény meg lett változtatva, de ezt nem követte magának az ügyészségi törvénynek a módosítása. Másrészt az IM "egy füst alatt" – a kormány bűnüldözési stratégiájának megfelelően – az ügyészek tevékenységi körét is kívánja bővíteni. Ennek értelmében a jövőben kiszélesedne azoknak az ügyeknek a köre, amelyekben automatikusan az ügyészség végezné a nyomozást, és ehhez akár titkos adatgyűjtést is alkalmazhatna. Mint Kovács Ferenc elmondta, eddig is voltak az ügyészség "kizárólagos nyomozati jogkörébe" tartozó ügyek (mint például politikusok, rendőrök ellen, vagy éppen rendőrök által elkövetett bűncselekmények), a tervezet értelmében azonban ebbe a körbe belekerülnének a politikusok korrupciógyanús ügyei, valamint a bírósági végrehajtók ellen elkövetett bűncselekmények is. Ezenkívül az ügyészség saját belátása szerint bármely más nyomozást is saját hatáskörébe vonhat. 

Az előzetes nyilatkozatokból úgy tűnik, a kormány nem fogja egykönnyen keresztülvinni elképzeléseit a T. Házon. A szocialisták már be is jelentették, hogy szerintük semmi sem indokolja az ügyészi jogkör bővítését, hiszen az ügyészség jelenleg is "ura" a nyomozásnak. Többen a titkos adatgyűjtés jogát is aggályosnak tartják, mondván: már így is túl sok szervnek van ehhez jogosultsága. Mint Balsai István lapunknak elmondta, a legnagyobb ellenreakciót a titkos adatgyűjtés kérdése váltotta ki. A képviselő szerint azonban a felmerülő problémák pártközi egyeztetésekkel orvosolhatóak lesznek. Balsai István hangsúlyozta: a változtatások a kormány korrupció- és szervezett bűnözés elleni stratégiájába illeszkednek bele, és – mint mondja – a módosítások elfogadása esetén várható, hogy az ügyészség több nagy bűncselekmény nyomozását is saját hatáskörben végzi majd. Ezzel a bűnüldözésben erősen felértékelődne az ügyészek szerepe, akik – mondta példaként Balsai István – kvázi az olasz maffiáról szóló filmekből ismert vizsgálóbírók szerepét töltenék majd be.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!