hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Halálkaraván a vád
Pinochet: nem kizáró ok a mérsékelt elmebaj

2001. 02. 03.
A Pinochet-ügyet három éve vizsgáló Juan Guzmán chilei bíró hivatalosan is vádat emelt a tábornok ellen többrendbeli gyilkosság és emberrablás miatt, valamint elrendelte a volt diktátor házi őrizetbe vételét a Santiagótól 120 kilométernyire délnyugatra fekvő, Los Boldos nev? birtokán. A jelenlegi vádak a "halálkaraván" elnevezés? akcióhoz kapcsolódnak, amelynek során Pinochet legmagasabb rangú tisztjei 1973-ban, nem sokkal a tábornok puccs általi hatalomra jutása után végigjárták Chile politikai börtöneit, és ötvenhét foglyot kivégeztek. Az ügy következményeként tizennyolc embernek nyoma veszett. Augusto Pinochet, volt chilei elnök. Vesszőfutás Fotó: Reuters

A volt diktátor évek óta húzódó felelősségre vonása nem tűnik könny? feladatnak: ügyvédei Pinochet rossz egészségi állapotára hivatkozva próbálnak időt nyerni, ráadásul a 85 éves tábornok tagadja, hogy bármiben is bűnös lenne. Mint kihallgatásán Guzmán bírónak elmondta, ő egyetlen kivégzést sem rendelt el, tisztjei saját belátásuk szerint cselekedtek – írja az amerikai Time magazin. 

Guzmán bíró döntése nyomán chileiek százai, többnyire a Pinochet-éra áldozatainak hozzátartozói fejezték ki örömüket, az ügy ugyanis számos családot érint: a halálkaraván-akció csupán egy a volt diktátor ellen függőben lévő több mint kétszáz vád közül. Guzmán már korábban is elrendelte Pinochet letartóztatását, ám azt a legfelsőbb bíróság akkor technikai okokra hivatkozva elutasította, mivel a bíró előzetesen nem hallgatta ki a tábornokot. 

Pinochet ügyvédei fellebbezésre készülnek a bíró döntése ellen. Egyes elemzők azt is valószínűsítik, hogy az ügyvédek időhúzás céljából kihasználják majd, hogy Chilében a bíróságok – néhány vidéki törvényszék kivételével – februárban egy hónapos nyári szünetet tartanak. Guzmán döntése mindenesetre félresöpörte a védelem arra vonatkozó kérését, hogy a tábornok egészségi állapota miatt függesszenek fel mindenféle eljárást. A chilei törvények értelmében a bírósági tárgyalás előtt álló, 70 éven felüli személyeknek jogukban áll mentális képességeiket megvizsgáltatni. Akit ugyanis elmebetegnek nyilvánítanak, az elkerülheti a tárgyalást. Ilyen jelleg? vizsgálatokat Pinocheten is végeztek, és az eredmény szerint a volt diktátor – számos más súlyos betegség mellett – "mérsékelt elmebajban" is szenved. Guzmán mindenesetre a kihallgatás után megállapította: Pinochet érti a kérdéseket, és azokra képes világos válaszokat adni. Egészségi állapota természetesen csökkentheti annak esélyét, hogy a tárgyalásra sor kerüljön, de a lehetőséget semmiképpen nem zárja ki. 

Egyes elemzők szerint Pinochetnek még mindig van esélye, hogy a bűnvádi eljárást vagy a börtönt elkerülje. Ha máshogy nem, akkor a saját maga által 1978-ban meghozott, és még mindig érvényben lévő amnesztiatörvény segítségével, amelynek 1999-es újraértelmezett változata szerint az emberi jogok elleni bűnök elkövetői a tárgyalás idejére őrizetbe vehetők, ám az eljárás végén még akkor is szabadon kell engedni őket, ha bűnösségük bebizonyosodott. Chilére mindenesetre jelentős nemzetközi nyomás nehezedik: most bebizonyosodhat, hogy az ország képes-e igazságot szolgáltatni, és szembenézni saját múltjával. Szakértők szerint bárhogyan végződik is az ügy, a tábornokot már így is sikerült megfosztani a teljhatalommal rendelkező, vasmarkú diktátor imázsától, s neve most már elsősorban a rezsimje alatt elkövetett erőszakhoz és visszaélésekhez kötődik. A chileiek közül sokan úgy vélik: a történelem már meghozta a maga ítéletét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!