hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2001. 05. 19. (V/20) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Nem lesz új kisantant

A magyar parlament elkezdte a státustörvény vitáját, a környező országok némelyikében eközben valóságos kampány indult a tervezet ellen, illetve gyaníthatóan a tervezet okán tulajdonképpen a magyar kormány ellen. Szlovákia és Románia többségi politikusainak nyilatkozataiból azonban általában hiányzik egy-két fontos konkrétum. A lapok ingerült cikkeiből sem derül ki, vajon mely cikkelyekben érhető tetten a más államok területén élő magyarok "megengedhetetlen etnikai diszkriminációja", melyek azok a mozzanatok, amelyek nem Magyarország, hanem a szomszédos országok területén kapcsolódnának az alkalmazáshoz, tehát előbb kétoldalú megállapodásokkal kellene rendezni őket? Amikor a román kormány valamelyik szóvivőjét magyar újságírók kérdezik erről, általában annyi a válasz, hogy a szakértői tárgyalásokon majd előkerülnek a vitatott elemek, a román és a szlovák sajtó viszont nem is tesz fel ilyen kérdéseket, nyilván annyira evidensnek tartja, hogy miért kell tiltakozni a magyarok diszkriminatív lépései ellen.

Emberi jogok Amerika nélkül

Május elején az Egyesült Államok elvesztette tagságát az ENSZ Emberi Jogi Bizottságában. A hír hallatára a szabadság- és polgárjogokért küzdő szervezetek és egyedek nyugodtan kitűzhetik a gyászlobogót, hiszen az említett szervnek az amerikai küldöttség volt a motorja. A megürült helyekért versengő államok közül Franciaország 52, Ausztria 41, Svédország 32, míg az Egyesült Államok 29 szavazatot kapott, így a negyedik helyre szorulván kiesett a tagok sorából. Amióta Franklin Roosevelt elnök özvegye 1947-ben segített létrehozni a bizottságot, az Egyesült Államok állandó tagja volt. Miként is történt, hogy 54 éves tagság és áldozatos munka után az illetékesek többsége összeesküdött az Egyesült Államok ellen? 

Európa kivár az ítélettel

"Győzelem, de nem diadal" – ezekkel a szavakkal értékeli az olaszországi változásokat Silvio Berlusconi kormányra kerülését kommentáló cikkében a La Libre Belgique cím? belga lap. A mérsékelten konzervatív lap vélekedése szerint a vasárnapi választásokon született eredmény megfelel az előrejelzéseknek. A második világháború óta 59. olasz kormányfőjelölt választási beszédében az Európai Unióhoz és az Egyesült Államokhoz fűződő viszony erősítését ígérte, valamint a szabadpiaci gazdaság és a demokratikus kormányzás kombinációjának további folytatását. 

McVeigh még él

John Ashcroft igazságügy-miniszter utasítására elhalasztották a szövetségi állam ellen harcoló amerikai terrorista, Timothy McVeigh kivégzését. A halasztás – melynek oka, hogy bizonyos aktákat rejtve tartott a Szövetségi Nyomozói Iroda (FBI) McVeigh védői elől – valószínűleg már nem befolyásolja az ítélet kimenetelét.

Belföld

Együtt a két nagy párt

Az összes potenciális szavazó körében május elején 26 százalék mondta azt, hogy az MSZP-re szavazna. Ugyancsak 26 százalék szavazna a Fideszre is. Az áprilisi adatokhoz képest mind az MSZP, mind pedig a Fidesz támogatottsága emelkedett. Áprilisban a Fideszre a lakosság 22 százaléka, az MSZP-re pedig 23 százaléka szavazott volna. Az a hosszú távú tendencia tehát, amely szerint már hosszabb idő óta csökkent a távolság az MSZP és a Fidesz között, változatlanul folytatódni látszik: a Fidesz mostanra teljesen beérte a szocialista pártot – derül ki a Magyar Gallup Intézet lapunkhoz is eljutatott legfrissebb közvélemény-kutatásából. 

Kampánytéma lett az egyházi esküvő

Amennyiben a Fidesz megnyeri a 2002-es választásokat, a párt szeretné visszaállítani az egyházi esküvő polgári érvényességét – derült ki a Fidesz XIII. Kongresszusán nyilvánosságra hozott vitairatból. Répássy Róbert, a párt frakcióvezető-helyettese az elképzeléssel kapcsolatban elmondta: tapasztalataik szerint az emberek nem értenek egyet a kissé anakronisztikussá vált kettős házasságkötéssel. A politikus szerint a római katolikus egyház által kötött házasságokat is éppúgy fel lehet majd bontatni, mint a polgári házasságokat, a bíróság előtt ugyanúgy lehet bontópert kezdeményezni. Elmondta: az egyházi esküvő érvényességének visszaállításához elsősorban a családjogi törvényt kell módosítani, de elképzelhető, hogy változtatni kell más, például az anyakönyvezésről szóló jogszabályon is. Mint Répássy mondta, a Fidesz szívesen folytatna eszmecserét az egyházakkal, amelyek egyébként vegyes érzelmekkel fogadták az elképzelést.

Családromboló játékszenvedély

"Be kellene tiltani azokat a játékgépeket!" – panaszolja néhány asszony a Borsod megyei Szendrőn, ahol a múlt héten kis híján családi tragédiába torkollt egy férfi játékszenvedélye. K. Géza hegesztő szakmunkás elvesztette a család összes pénzét, amit felesége megelégelt, és miután megpróbálta megmérgezni három gyermeküket, magára nyitotta a gázt. A helybeliek szerint a faluban a férfiak közül sokan "gépeznek", és gyakran az egész fizetésüket is a játékautomatákban hagyják.

Hit és értékek

A polgári házasság

A magyar parlament 1893 tavaszán kezdte meg az egyházpolitikai reformok tárgyalását, amely a polgári állam és az egyházak viszonyának rendezését kívánta szolgálni. Ennek kapcsán a nagy tekintélynek örvendő Kossuth Lajos – hazai felkérésre – az emigrációból fejtette ki álláspontját az állami anyakönyvezés és a polgári házasság tervezett bevezetéséről. Lelkesen üdvözölte a már rég esedékes reformokat: "Ha egyszerűen mint elvi kérdés állna előttem az, hogy (…) vajon ideje van-e már annak, hogy a kötelező polgári házasság behozassék: egyszerűen azt mondanám, hogy nemcsak ideje van, hanem szégyennek, gyalázatnak tartom, hogy már régen nem történt."

A kényelem megöli a hitet

Nyugat-Európa napjainkban "a világ legkevésbé vallásos része" – állítja egy holland szociológus, Nan Kirk de Graaf. Kontinensünk nyugati partján az egyházi épületek, templomok többségét általában csak az épületekben gyönyörködő, a fényképezőgépet csettintgető, kamerázó turistatársadalom keresi fel élénk érdeklődéssel. Európa az utóbbi évtizedekben egy emberként fordított hátat a hitnek – állítja a Washington Post cím? amerikai napilap összeállítása.

A pápai és a világi Róma

Rómának mint a polgári Olaszország fővárosának és a római katolicizmus központjának kettőssége számos sajátságos kérdést vetett és vet fel. Az egyházi állam 1870-es felszámolása óta a város hovatartozásának rendezésére időről időre sikertelen próbálkozások történtek, mindkét fél számára megnyugtató – mégis máig vitatott – rendezést csak a Szentszék és a Mussolini-féle fasiszta diktatúra által 1929-ben aláírt lateráni egyezmény hozott. A viszontagságos körülmények között kialakult együttélés több viharos időszakot is megélt, s közelmúltbeli események is – főként a Vatikáni Rádió és az olasz Környezetvédelmi Minisztérium között kirobbant jogvita, illetve a választásokat megelőző hivatalos vatikáni állásfoglalások – új megvilágításba helyezték az általa felvetett kérdéseket. 

HÁTTÉR

Hétéves mélyponton az amerikai kamatláb

Emelkedéssel zártak az amerikai piacok, miután kedden az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed újabb fél százalékkal csökkentette irányadó kamatlábát, és a szerdai inflációs adat is kedvezőbb lett a vártnál. Az újabb kamatcsökkentés után a kamatláb hétéves mélypontra, 4 százalékra süllyedt. Az emelkedés most jobban érintette a hagyományos iparágat, a Dow Jones több mint három, míg a Nasdaq fél százalékkal erősödött az elmúlt héten. Európában mérsékelt áresés következett be, ami azonban csak a múlt heti emelkedés korrekciójának tűnik. Egész heti csökkenés után csütörtökön már újra emelkedni tudott a BUX értéke, összességében azonban 2,64 százalékkal alacsonyabban, 6842 ponton zárta a hetet.

Mikrohitel 3 millió forintig

Szinte az utolsó pillanatban hozta meg az APEH azt az állásfoglalását, amely alapján a Helyi Vállalkozásfejlesztési Központok (HVK) befizethetik a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (MVA) központi alapjába a náluk lévő mikrohitelforrásokat. E nélkül ugyanis hamarosan "kiapadt" volna a központi alap, hiszen az elméletileg 11 milliárd forintos keretből március végén már csak kétmilliárd forint volt az MVA kasszájában. A mikrohitelprogram ettől függetlenül változatlanul fut, cikkünk a lehetőségeket és a feltételeket veszi sorra. 

Tovább erősödik a forint

Taktikailag helyesnek és ügyes időzítésűnek nevezte Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Rt. elnöke a forint árfolyam-ingadozási sávjának kiszélesítését. Ezzel a lépéssel ugyanakkor gyakorlatilag értelmetlenné vált a forint havi 0,2 százalékos leértékelése, így az év során várható, hogy a jegybank bejelenti a megszüntetését – mondta Vértes a GKI prognózisát bemutató sajtótájékoztatón.

Akadályok a pénzeszsák körül

Messze van az EU Mintegy 170 milliárd forinttól eshet el az ország, mert a rendelkezésre álló idő alatt nem sikerült megfelelni az uniós feltételeknek. A SAPARD-program keretében 2000-től 2006-ig évente 38 millió euró, az idén mintegy 10 milliárd forint európai uniós támogatáshoz juthatna a vidék. Azonban a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) késlekedései következtében sem tavaly, sem idén nem juthatunk hozzá a támogatáshoz. Ezenkívül évi 160 milliárdtól eshet el a fővárosi régió, mivel nem lett felterjesztve a támogatandó térségek körébe.

APRÓPÉNZ

Nőtt a reálbér Az év első három hónapjában magasnak mondható, 4,4 százalékos volt a reálbérek növekedése. A KSH adatai szerint a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 93 ezer 600 forint volt. A legjobban fizető ágazat most is a pénzügyi tevékenység volt, ahol 208 ezer 300 forintot tett ki az átlagjövedelem, ezt követte a vegyipar a maga 130 ezer 100 forintjával. A legkevesebbet ebben az időszakban is a szociális ellátásban dolgozók kaptak, átlagban 58 ezer 800 forintot. (KSH)

Kísérleti atomkatonák

Az Ausztráliai Országos Levéltárból olyan dokumentumok kerültek nyilvánosságra a múlt hét végén, amelyek egyértelműen bizonyítják: mind az ausztrál, mind pedig az új-zélandi hatóságok tudatában voltak annak, hogy a brit hadsereg által az 1950-es években végrehajtott nukleáris robbantások során kísérleti nyulakként használtak ausztrál és új-zélandi katonákat. A most leleplezett, ám egyedinek korántsem nevezhető eset fájó sebeket tépett fel, mégis némi elégtételként szolgálhat azon veterán katonák számára, akik már több ízben vesztettek pert a brit kormánnyal szemben. 

Tavaszi Vásár Zalaegerszegen

2001 az új évezred első esztendeje. Szédült rohanás, lüktető gyorsaság, épülő jövő. A környezetvédelem, a városképépítés, az építészet évezrede. Környezetünk a szemeink előtt változik és alakul át. Városok, lakónegyedek, plazák, parkok, hidak, utak épülnek egyre  nagyobb sebességgel, egyre nagyobb méretben. Mindez oly érzést kelt, mintha az ember kitörni készülne, nem csupán a körülötte lévő környezetből, hanem az egész világból. 

Másodosztályú pasik

Beszélgetés Fekete Jánossal, a Nemzeti Bank volt alelnökével

Tisztességtudó, korrekt tömeggyilkos

Heller Ágnes a Tihanyi Péterrel folytatott beszélgetésében (A mai gonosz angyalarcú, Hetek, 2001. május 4.) felvillantotta az "angyalarcú Gonosz" ábrázatát. Meglehet: az, amiről itt szólni fogok, nem egészen ugyanaz, amire Heller gondolt, ám úgy érzem, legalábbis közel áll ahhoz.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!