hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Európa kivár az ítélettel
Vélemények Berlusconi győzelméről

2001. 05. 19.
"Győzelem, de nem diadal" – ezekkel a szavakkal értékeli az olaszországi változásokat Silvio Berlusconi kormányra kerülését kommentáló cikkében a La Libre Belgique cím? belga lap. A mérsékelten konzervatív lap vélekedése szerint a vasárnapi választásokon született eredmény megfelel az előrejelzéseknek. A második világháború óta 59. olasz kormányfőjelölt választási beszédében az Európai Unióhoz és az Egyesült Államokhoz fűződő viszony erősítését ígérte, valamint a szabadpiaci gazdaság és a demokratikus kormányzás kombinációjának további folytatását. 



Silvio Berlusconi jobboldali kormányfőjelölt hívei között. Sikereket ígér Fotó: Reuters

A többi európai kormánynyal ellentétben Berlin tartózkodással fogadta a vasárnapi olaszországi választás kimenetelét: szemben a brit, francia és spanyol vezetéssel, a német kancellár nem sietett gratulálni Silvio Berlusconi győzelméhez. A Die Welt arról írt, hogy a kancellári hivatalban tiszteletben tartják a demokratikus választás eredményét, ám Gerhard Schröder kancellár csak a beiktatáskor fogja kifejezni jókívánságait az új kormányfőnek. Ezzel szemben Edmund Stoiber bajor tartományi miniszterelnök kedden az elsők között gratulált a Forza Italia vezérének választási győzelméhez, kifejezve abbeli reményét, hogy Berlusconi kormányzása alatt "különösen szoros és bizalommal teli viszony" alakul ki Németország és Olaszország között. 

A Der Standard cím? liberális bécsi lap úgy véli, Berlusconi választási győzelmével az Európai Unió két problémával került szembe: a kisebbiket Berlusconi szövetségesei jelentik, a másik – a jövendő miniszterelnök összeférhetetlenségi gondjai – azonban az uniót mint értékek közösségét olyan komoly kérdés elé állítja, amelyet csakis tudatosan lehet figyelmen kívül hagyni. A lap rámutat: Olaszország demokráciája és a hatalom ellenőrzésére való képessége bizalmat érdemel mindaddig, amíg az ellenkezője be nem bizonyosodik, ám a gazdaság és a politika közötti szürke övezetben manőverező Berlusconi nem érdemel megelőlegezett bizalmat, és az unió nem fordíthatja el a fejét. Silvio Berlusconinak nem szabad megúsznia, hogy éles választóvonalat húzzon gazdasági érdekei és politikai mandátuma között, hiszen az ellenkezője egyet jelentene az Európai Unió morális csődjével. 



Umberto Bossi, a szélsőjobboldali Északi Liga vezetője. Mekkora szerepet kap Berlusconi mellett? Fotó: Reuters

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!