hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Akadályok a pénzeszsák körül

2001. 05. 19.
Messze van az EU Mintegy 170 milliárd forinttól eshet el az ország, mert a rendelkezésre álló idő alatt nem sikerült megfelelni az uniós feltételeknek. A SAPARD-program keretében 2000-től 2006-ig évente 38 millió euró, az idén mintegy 10 milliárd forint európai uniós támogatáshoz juthatna a vidék. Azonban a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) késlekedései következtében sem tavaly, sem idén nem juthatunk hozzá a támogatáshoz. Ezenkívül évi 160 milliárdtól eshet el a fővárosi régió, mivel nem lett felterjesztve a támogatandó térségek körébe.

A SAPARD-programban való részvételhez két dolgot kellett volna időben teljesíteni. Egyrészt el kellett volna készíteni az ország 2000-től 2006-ig szóló SAPARD-tervét, másrészt az EU előírásai szerint létre kellett volna hozni a program lebonyolítását végző ügynökséghálózatot.

A SAPARD-terv összeállítása ugyan 1999 végére elkészült, de az Európai Bizottság 23 pontban talált kifogást. Ezek között fő helyen szerepelt az, hogy a beadott program a mezőgazdaság modernizációja helyett a népi hagyományokra alapozott vidékfejlesztésre koncentrál, valamint hiányolták a gazdaság szereplőivel való egyeztetést. Az FVM 2000 márciusában adta be a javított programot, amelyet az EU csak októberben fogadott el. Közben megkezdték a program lebonyolítását végző kifizető ügynökség szervezését. Az új hivatal szeptember végére jött létre, amellyel az Európai Bizottság elégedetlen volt. Az FVM vezetői számára ekkor vált világossá, hogy az EU által előírt akkreditáció legkevesebb fél évet vesz igénybe, így a program újabb egy évet csúszott.

Legújabb fejleményként maga a SAPARD Hivatal javasolja, hogy kerüljön vissza a feladat az Agrárintervenciós Központ hatáskörébe, azonban ez újabb egy év kiesést jelentene, talán a 2000-es támogatás végleges elvesztését is. 

Az Európai Bizottság szakemberei novemberi látogatásuk óta egyetlen mozzanatot értékeltek előrelépésnek, hogy a hivatal az önértékelésre felkérte az Arthur Andersen könyvvizsgáló céget. De továbbra sincs megoldva az FVM főosztályaként működő SAPARD Hivatal függetlensége, amely pedig alapvető EU-követelmény. Elégtelennek minősítették a jogszabályi hátteret is. Eddig ugyanis egyetlenegy rendeletet sem alkottak, még az elfogadott SAPARD-tervet és a program lebonyolítására az EU-val kötött pénzügyi megállapodásokat sem adaptálták. 

Felmerülhet a kérdés: ha tízmilliárd forint szétosztására nem vagyunk képesek felállítani egy megfelelő kifizető ügynökséget, hogyan leszünk képesek több százmilliárd forint EU-szabályoknak megfelelő elköltésére? A SAPARD-program vizsga az ország részére, hogy megérett-e az európai uniós csatlakozásra. 

Talán nem késő még a főváros és vonzáskörzetének uniós támogatását megszerezni. Azok a régiók ugyanis, amelyek nem érik el az uniós GDP egy főre jutó értékének 75 százalékát, uniós támogatást kaphatnak. Az előzetes számítások szerint még ebbe a kategóriába tartozott a közép-magyarországi régió is, de az elhúzódó csatlakozási procedúra idején erőteljessé vált gazdasági növekedés miatt kikerült ebből a körből. Abban az esetben tudna visszajutni, ha más környező megyéket is magába olvasztana, és ezzel lejjebb csúszhatna az átlag. Demszky Gábor főpolgármester levélben kérte a Külügyminisztériumtól a régióhatárok megváltoztatását.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!