hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Családromboló játékszenvedély
K. Géza nem tudta abbahagyni

2001. 05. 19.
"Be kellene tiltani azokat a játékgépeket!" – panaszolja néhány asszony a Borsod megyei Szendrőn, ahol a múlt héten kis híján családi tragédiába torkollt egy férfi játékszenvedélye. K. Géza hegesztő szakmunkás elvesztette a család összes pénzét, amit felesége megelégelt, és miután megpróbálta megmérgezni három gyermeküket, magára nyitotta a gázt. A helybeliek szerint a faluban a férfiak közül sokan "gépeznek", és gyakran az egész fizetésüket is a játékautomatákban hagyják.



A szendrői kocsma. Betelt a pohár Fotó: Opauszki László

Szendrő, a 4500 lelket számláló falu festői környezetben terül el a szlovák határtól néhány kilométerre. Délután háromkor a fülledt melegben álmos a település, alig lézeng valaki az utcán, az emberek még dolgoznak, már akinek van mit: több mint harmincszázalékos a munkanélküliség. Most még a kocsmákban is csak egy-két torkon csúszik a fröccs, a munkából hazatérő fáradt munkások lendítik majd fel a boltot estefelé. Egy hete még közéjük tartozott K. Géza hegesztőmunkás is; de ő most nem ér rá. K. Géza ugyanis a gyermekeit látogatja a kórházban, miután felesége gyógyszeres oldattal megmérgezte három fiukat, majd magára nyitotta a gázt. Az ok: K. Géza a család összes pénzét – mintegy ötvenezer forintot – eljátszotta egy kocsmai játékgépen. 

És ez nem az első alkalom, K. Géza rendszeres vesztes volt. Az asszonynak ez a mostani eset több volt, mint sok. Úgy döntött, megbünteti az urát, és a másvilágra távozik, magával rántva a gyerekeket is. Az utazás azonban a miskolci kórházban, illetve – ami az aszszonyt illeti – a rendőrségi fogdán végződött; K. Géza ugyanis még időben hazaért, és hívta a mentőket. Az asszony ellen most nyomozás folyik, valószínűleg előzetes letartóztatásba fogják helyezni. A három fiúnak nem történt komoly baja, de még orvosi megfigyelés alatt állnak. Magyarországon nem K.-ék az egyetlen olyan család, amelyik hasonló módon ment tönkre, és – bár első ránézésre úgy tűnik – a felelős nem K. Géza, hanem valaki, akit úgy hívnak: Mr. Játékszenvedély. 

Mr. Játékszenvedély maga a megnyerő stílus, mindig tudja, mit és hogyan kell mondani; mikor, kitől, mennyit kell kölcsönkérni; mit hol lehet pénzzé tenni. Számláján tönkrement családok, összetört életek, önakasztott, begyógyszerezett szerencsétlenek. A szendrői kocsmárosok szerint Mr. Játékszenvedély a legnagyobb hasznot az államnak hajtja: minden gép után heti 11 ezer forint a központi költségvetést gyarapítja. (Az összes szerencsejátékból pedig éves szinten mintegy 20 milliárd forint vándorol ugyanide – a szerk.) 

István, az egyik kocsmáros egyébként ismerte K. Gézát, aki munka után rendszeresen betért egy-két italra és játszmára, egy hónapja azonban nem látták itt, talán azért, mert volt valamennyi tartozása. István szerint a gépek egy kocsmárosnak nem túl jövedelmezőek, ő is csak azért állított be kettőt, mert "igény volt rá", a kuncsaftokat meg nem akarta elveszíteni. Így vall Ferenc is, aki szintén kocsmáros, majd hozzáteszi: a játékszenvedély nem válogat, öregek, fiatalok, romák, magyarok járnak hozzá gépezni. A faluban egyébként a játékgépsűrűség valószínűleg messze az országos átlag fölött van. Több asszonnyal is beszéltünk, akik szerint a polgármesternek be kellene tiltania az automatákat. 

A kocsmárosok szerint a gépezés olyan, mint az örvény: ha veszt a delikvens, akkor is rosszul jár, de ha nyer, akkor is; mivel a vesztesek vissza akarják hozni, ami elveszett, a nyertesek pedig megittasulva a sikertől nem tudják, hol a határ. A helyzetet tetézi, hogy a vesztesek gyakran uzsorakamatra felvett kölcsönökből akarják megcsinálni a lehetetlent, vagyis legyőzni a gépet.

Közben felkeressük K. Gézát – immár másodszor –, de ő még mindig nem ért haza, csak a szomszédok bújnak elő jöttünkre. Az esetről semmit nem mondanak. Egy férfi kérdezi: nem tudunk-e fegyvert szerezni neki. Nem faggatjuk tovább, inkább felkeressük idősebb K. Gézát, aki könnyeivel küszködve közli: nem akar nyilatkozni semmiről, nélkülünk is van elég baja. Elhisszük, és távozunk.


Örök vesztesek

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!