hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2001. 06. 09. (V/23) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Háborúba sodródhat Macedónia

Nem kis dolgot kell eldöntenie a macedón politikai vezetésnek: bevezessék-e a hadiállapotot vagy sem. Az elmúlt hetekben tett politikai erőfeszítések egyelőre teljesen hatástalannak bizonyultak. Hiába tanácskoztak Budapesten a NATO-tagállamok, és tartották elsődleges feladatnak a balkáni béke megteremtését, George Robertson NATO-főtitkár is feleslegesnek tűnően ismételte meg, hogy nem támogatják a fegyveres albánokat: mindezek ellenére a harcok sokkal hevesebbek és véresebbek.

Megfogant a hindu átok

A Himalájában fekvő, számtalan turistát vonzó Nepál trónján 72 óra leforgása alatt immáron a harmadik király ül. Június elsején a koronaherceg automata gépfegyverével lemészárolta apját – a királyt –, anyját, a királyi család színe-javát, majd végül saját magával is végzett. A hányattatott sorsú monarchia legújabb uralkodója azonban nem örvend nagy népszerűségnek alattvalói körében. 

Fölényesen győzött a baloldal

Száz év óta először tudott ismételni a Munkáspárt Nagy-Britanniában. Nem is akárhogy: Tony Blair egyszerűen elsöpörte a konzervatív reményeket. A miniszterelnök szerint az emberek olyan politika mellett álltak ki, amelyben "a fej és a szív jó házasságban él egymással, és ahol az ambíció együtt tud működni az együttérzéssel. Az emberek elhitték, hogy lehet egyszerre jól vezetni a gazadaságot, együttműködni az üzleti körökkel és ugyanakkor érvényesíteni a szociális igazságosság és egyenlő esélyek céljait is". 

Rács mögött Menem

Illegális fegyvereladás vádjával letartóztatták Carlos Menem volt argentin elnököt – jelentette be Menem testvérének, Eduardo Menem argentin szenátornak a szóvivője. 

Belföld

Többfrontos csatában Torgyán

Torgyán József javaslatára Gyimóthy Géza főtitkár lesz a pártelnök utóda abban az esetben, ha ő nem tudja betölteni ezt a posztot. Torgyán József szerint ugyanis alapos a gyanú, hogy meg akarják őt gyilkolni. 

Csurka kormányozni készül

A Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP) nem állít miniszterelnök-jelöltet a 2002-es országgyűlési választásokra, és a Fidesz–MSZP nagykoalíció elkerülése érdekében, a választási eredményektől függően kész tárgyalni a kormányalakításról a nemzeti erőkkel – jelentette be Csurka István pártelnök. 

Többségi támogatású rádióelnök

Többszöri nekifutás eredményeként sikerült Kondor Katalint, a Kossuth rádióadó főszerkesztőjét a Magyar Rádió elnökévé választani. Az elnöki székre pályázók száma tucatnyi volt, a kuratórium kormánypárti delegáltakból álló vezetősége viszont – a mintegy egy évvel korábbi szavazáshoz hasonlóan – csak Kondort szavaztatta meg, mint lehetséges jelöltet. 

Sugárzott egyenlőtlenség

Az egyenlőtlenségek mélyen be vannak ágyazódva a társadalomba – vetette fel Kósáné Kovács Magda a Miért nem lehet ma Magyarországon esélytörvényt alkotni? címet viselő konferencián, amelyre a Friedrich Neumann Alapítvány szervezésében került sor. Az esélyegyenlőséget elvben biztosító törvény érvényesítéséhez azonban a gyakorlatban mind személyes, mind társadalmi oldalról kifejeződő jó szándékra lenne szükség – derült ki a konferencia előadóinak hozzászólásaiból. 

Tudtak a gyilkosság tervéről

Lefokozták és fél év felfüggesztett fogházra ítélték az ORFK Bűnügyi Ellátó Igazgatóságának ezredesét, mert mulasztást követett el a néhai Soproni Ágnes ügyében. A rendőrség Soproni Ágnes színésznő meggyilkolásával az asszony fiát és annak barátját gyanúsítja. A rendőrségnek a készülő gyilkosság bizonyos részleteiről tudomása volt, és az intézkedések elmulasztása is közrejátszhatott abban, hogy a színésznőt megölték. Ismertették, hogy az elsőfokú ítélet indoklását titkosíttatta a Fővárosi Bíróság katonai tanácsa. 

Hit és értékek

Az épületek már védettek

2001. május 31-e jelentős nap a világ egyházainak, hitközségeinek és vallási gyülekezeteinek életében: e napon fogadta el az ENSZ Közgyűlése magyar és osztrák javaslatra egyhangúlag azt a határozatot, amely elítéli a vallási helyek elleni erőszakos cselekedeteket és fenyegetéseket, azok lerombolását, megrongálását vagy veszélyeztetését. Az indítványt 115 ország támogatta. A világszervezet egyben felhívást intézett az államokhoz: vessenek latba mindent annak érdekében, hogy a vallási helyek kellő tiszteletben és védelemben részesüljenek.

Mártírok és meghurcoltak

Múlt heti számunkban Grüll Tibor és Horváth András történészek a keresztények ellen a Római Impériumban indított üldözéseket foglalták össze cikkükben (A hatalom szemében: legfőbb bűn a hit. Hetek, 2001. június 3.). A történelem tanúsága szerint minden korban a hitüket nyíltan vállaló keresztényeknek kellett leginkább attól tartaniuk, hogy meggyőződésükkel – a hatalom aktuális képviselőinek döntésétől függően – jó hírnevüket, egzisztenciájukat, személyes szabadságukat vagy éppen életüket teszik kockára. Alábbi összeállításunkból kitűnik: ma sem jobb a helyzet.

HÁTTÉR

Ilyen még nem volt

– mondja Balsai István, az MDF frakcióvezetője 

Arafat csapdában

"Olyan mint Noé galambja – mondta George Tenet, a CIA igazgatójának közel-keleti útjáról egyik munkatársa. – Kiküldték, hogy kiderüljön, van-e szárazföld, amelyre le lehet szállni." Ha Tenet "talajt fog", vagyis kiderül, hogy reális esély mutatkozik mind az izraeli, mind a palesztin oldalon a tűzszünet betartására, akkor a Bush hivatalba lépése óta óvatos amerikai külpolitika magasabb szinten is hajlandó szerepet vállalni a közvetítésben. 

Nem rángatózó kormányváltást akarunk

"A rendszerváltás szabadságot, demokráciát, versenyképes gazdaságot és jólétet ígért az embereknek. A jólét azonban ma, 11 évvel a rendszerváltás után is elérhetetlen az emberek többsége számára. A munkavállalók, a nyugdíjasok milliói még mindig nem érzik a rendszerváltás előnyeit. Az MSZP számára a jólét nemcsak jobb anyagi életfeltételeket jelent, hanem olyan demokratikus és modern társadalmat is, amely összhangban van a 21. század követelményeivel. Ezért – ha elnyerjük a választók többségének bizalmát, és kormányt alkotunk – szociális, demokratikus és modernizációs fordulatot hajtunk végre" – olvasható az MSZP választási programjában.  A részletekről Szekeres Imrét, a program egyik kidolgozóját, az Országgyűlés Költségvetési és Pénzügyi Bizottságának elnökét kérdeztük. 

Alacsony forgalom mellett enyhe csökkenés

Az európai és a tengerentúli tőzsdék hétfői jó szereplése után a piaci szereplők a Budapesti Értéktőzsdén is pozitív elmozdulásra számítottak az ünnepek utáni napokban. A várt emelkedés azonban mindössze a nyitás utáni első percekig tartott, utána meredeken zuhanni kezdtek az árfolyamok. Az index kedden még csak 24 pontos csökkenés után 7031 ponton zárta a kereskedést, majd innen fokozatosan esett 6993 pontig. A nemzetközi tőzsdeindexek e heti legjobbika – a New York-i – is csupán fél százalékpontos emelkedést produkált a héten. Ennek ellenére több, reményre okot adó nemzetközi elemzés jelent meg, amelyek kismérték? általános emelkedést vetítenek előre az év végéig a technológiarészvények piacán. 

Felnőttkorúvá vált a forint

Jövő héten pénteken (június 15-én) lép életbe a történelminek mondott kormányrendelet, amely megváltoztat egy hetvenéves folyamatot. 1931. május 31-e óta van életben a devizakorlátozásról szóló törvény, melyet a gazdasági világválság nyomán vezettek be. Bár 1946-ban új fizetőeszköz létrehozásáról döntöttek, a magyar gazdaság sohasem került abba az állapotba, hogy megszabadulhatott volna ezektől a korlátoktól. A forint teljes konvertibilitása nyomán viszont belép a "felnőttkorú" valuták sorába azzal, hogy lebontják a forint átválthatóságának devizajogi korlátait. 

Kalózok on-line

Ki gondolta volna, hogy a hackerek áldatlan tevékenységükkel pozitív irányba befolyásolhatják az informatika fejlődési irányát: az elmúlt években felragyogott az internetes biztonságtechnika új csillaga. Főként a pórul járt cégek látják ma már honlapjuk védelmének kulcsfontosságát, talán azért is, mert az internetes honlapok feltörésének okai leggyakrabban az emberi mulasztás és az emberi erőforrás hiánya.

Diákhitel szeptembertől

Szeptember 1-jétől minden felsőoktatásban tanuló diák igényelheti a diákhitelt – jelentette be Pokorni Zoltán oktatási miniszter. Államilag finanszírozott, egyházi vagy magán felsőoktatási intézményben akár nappali, levelezős, vagy éppen távoktatási rendszerben tanuló diák évente (maximum) 210 ezer forint hitelt vehet fel. Havonta 10, 15, illetve 21 ezer forintot igényelhet a Diákhitel Központ Rt.-től.

A kakastollas úri rend kísértete

Önkormányzati ünnepség a budai II. kerületben. Kötelező részvétel Fotó: Archív

Az FBI melléfogásai

Miután az FBI a napokban több ezer oldalnyi eddig eltitkolt dokumentumot kerített elő az oklahomai tömeggyilkos Timothy McWeigh ügyével kapcsolatban, a bíróság a kivégzés elhalasztása mellett döntött. Az eset kapcsán szakértők és újságírók az FBI titkolózását látva további terrorizmusgyanús esetek felülvizsgálatát is kezdeményezték. Így került új megvilágításba Jack Cashill nyomozóriporter kutatásai eredményeként az öt évvel ezelőtt rejtélyes körülmények között lezuhant TWA amerikai légitársaság 800-as járata.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!