hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2002. 02. 01. (VI/5) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Amerika. Jó, hogy van

Bush elnök kedden a hagyományoknak megfeleloen a kongresszus elott megtartotta szokásos évi beszámolóját az ország közállapotairól. "Miközben itt összejöttünk, országunk háborút visel, gazdaságunk a pangás jeleit mutatja, és a civilizált világ példa nélkül álló veszélyekkel néz szembe" – kezdte beszédét az Egyesült Államok elnöke, majd kitért a hazája elott álló feladatokra a béke és az emberi jogok védelmében, és megnevezte azokat az országokat is, amelyek jelen pillanatban a civilizált világ ellenségeinek tekinthetok. A beszédben eros hangsúlyt kapott a titokban fegyverkezo Irak, ami megerosíti azt a gyanút, hogy Szaddám Huszein rezsimje lesz nagy valószínuséggel a terrorizmus elleni harc következo célpontja. 

Gyermektetemek a kanálisban

Legalább ezeregyszázan vesztették életüket a nigériai Lagosban, miután vasárnap tűz ütött ki egy katonai lőszerraktárban, a város sűrűn lakott Ikeja negyedében. Az egymást követő hatalmas robbanásokban számos épület összedőlt és megrongálódott, köztük egy kórház, egy keresztény gyülekezeti ház és több tucat otthon. A pánikszerűen menekülő emberek többsége egy mély kanálison próbált átgázolni, és abba fulladt bele.

Vannak még hősök

Két év börtönbüntetésre ítéltek a kínai hatóságok egy 38 éves férfit, aki Bibliát csempészett az országba egy keresztény csoport számára. Emberi jogi csoportok szerint az "enyhe" büntetés kizárólag Bush amerikai elnök közelgő kínai látogatásának köszönhető. Az amerikai külügyminisztériumnak a vallásszabadságról szóló éves jelentése Kínát hagyományosan a vallásszabadságot súlyosan akadályozó országok közé sorolja. 

A sátán bérgyilkosai

Egy nem mindennapi, szó szerint sátáni kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság ügyét tárgyalta a héten egy németországi bíróság Dortmund közelében. Az ügy ismét ráirányította a német közvélemény figyelmét a közelmúltban is több halálesetet okozó sátánizmus problémájára. 

Belföld

Kampánycsirke közpénzből

"Horn Gyulára egy ezres faluban háromszázan eljönnek" – magyarázta lapunknak egy vidéki szocialista képviselő, mert fontos számára, hogy a volt miniszterelnök az ő választókörzetébe ellátogasson. Míg a baloldal vidéki ásza Horn, addig úgy tűnik, hogy a Fidesz–MDF Orbánnak március 20-ig tartó "kivonásáig" a szolid Pokorni–Dávid párosra tesz, bár lengőteke módjára váratlan helyeken időnként feltűnik Kövér László is, és erősen bírálja az ellenzéket. Tudósítóink összeállításából az is kiderül, hogy az SZDSZ alig, az FKgP pedig csak Torgyán József személyes megjelenésekor "látszik". A MIÉP-nek szintén egy arca van: Csurka István. 

Vérig sértett külföldi tudósítók

Néhány hete a kormányközeliként számon tartott Magyar Nemzet hasábjain megjelent egy ismeretlen, a "média korrektségét" szívén viselő csoport listája azokról a Magyarországon dolgozó külföldi tudósítókról, akik a csoport véleménye szerint elfogultan nyilatkoznak hazánkról a külföldi média számára. Bár egyikük sem örült túlzottan annak, hogy nevével és munkaadójával együtt felkerül egy listára, de ezt még a szakmájukkal járó kellemetlenségek közé sorolták. Az elemzést és készítőit lelkesen pártoló szélsőjobboldali Lovas István száján (és tollán) azonban olyan becsmérlő szavak is kijöttek, amit a külföldi újságírók már jónak láttak szóvá tenni.

Ördögi tűzeset

Felgyújtotta magát és mozgáskorlátozott házastársát egy diósjenői asszony. Miután az udvaron ruhákból máglyát rakott, a tűzbe tolta tolókocsiban ülő férjét, majd ő is a lángok közé állt. A rendőrség elképzelése szerint a láthatóan labilis személyiség? asszony nem bírta feldolgozni, hogy évek óta éjjel dolgozott, nappal pedig sérült férjét kellett gondoznia.

Vita a gyűlöletbeszéd tiltásáról

Felháborodással konstatálta a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) Dávid Ibolya igazságügy-miniszter azon öszszegző nyilatkozatát, amely szerint ebben a kormányzati ciklusban már nem kerül sor a közösség elleni izgatás bűncselekményének átgondolt újraszabályozására. 

Hit és értékek

A titokzatos Heródes-kór

Az elmúlt héten az Egyesült Államokban rendezett orvoskonferencia egyik kiemelt témáját az evangéliumokból is jól ismert "Nagy" Heródes halálát okozó betegség jelentette. A Heródes-klán legismertebb alakjának lelkén nemcsak a csecsemő Jézus üldözése, a betlehemi gyermekmészárlás, hanem saját családja jó részének kiirtása is száradt. Heródes azonban súlyos árat fizetett gonoszságáért: borzalmas betegségektől gyötörve, iszonyatos szenvedések után múlt ki, alattvalóinak – sőt családjának – nem kis megkönnyebbülésére. 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!