hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gyermektetemek a kanálisban
Felrobbant lőszerraktár Nigériában

2002. 02. 03.
Legalább ezeregyszázan vesztették életüket a nigériai Lagosban, miután vasárnap tűz ütött ki egy katonai lőszerraktárban, a város sűrűn lakott Ikeja negyedében. Az egymást követő hatalmas robbanásokban számos épület összedőlt és megrongálódott, köztük egy kórház, egy keresztény gyülekezeti ház és több tucat otthon. A pánikszerűen menekülő emberek többsége egy mély kanálison próbált átgázolni, és abba fulladt bele.



Lagosi városkép a robbanás után. Kis híján áldozatul esett a főváros Fotó: Reuters

"A látvány borzalmas… – jelentette Pius Otumi Ekpe fényképész, aki tanúja volt annak, ahogy önkéntesek száz holttestet kiemelnek a kanálisból. – Bár voltak ott felnőttek is, a többségük gyerek volt. A nagy részük tinédzser…"

Ikejában található Nigéria egyik legjelentősebb katonai bázisa; több esetben innen indultak ki katonai puccsok. Sokan a vasárnapi robbanásokat hallva úgy gondolták, hogy ismét erőszakos hatalomátvétel van készülőben. "A háború nem jó… Könyörgöm, a katonaság csak a biztonságról gondoskodjon… Nigéria nem mehet bele még egy háborúba…" – mondta az Ikeja közelében élő Tunde Ojedairen törzsfőnök és politikus.

Mások, mint Fawehimi, akinek a családja túlélte a katasztrófát, a robbanásokat hallva úgy gondolták, hogy az esős évszakra jellemző hatalmas mennydörgésekkel kísért vihar közeleg. A detonáció hatására Fawehimi házán a tető leszakadt, a legtöbb ablak betört.

A robbanást vélhetően egy közeli piacon kitört tűz okozta, amely átterjedt a fegyverraktárra. Helybeli újságok szerint a halottak száma ezeregyszáz körül van, de összességében a kétezret is meghaladhatja. Obasanjo nigériai elnök televízión keresztül egynapos nemzeti gyászt hirdetett, és kijelentette, hogy megkezdték a vizsgálatokat a tragédiával kapcsolatban.

"Mindenekelőtt szeretnék bocsánatot kérni – mondta a helyi rádióban és televízióban a katonai bázis parancsnoka, George Ndem, akit láthatóan megrázott az esemény. – Tettünk erőfeszítéseket arra, hogy a tárolóhelyiségek biztonságát javítsuk, de sajnos erre az eseményre előbb került sor."

A helyiek szerint azonban a katonaság egyáltalán nem tett elegendő erőfeszítést a tragédia elkerülésére. Egy tavalyi kisebb robbanást követően ugyanis semmiféle biztonsági intézkedést nem léptettek érvénybe. 

Még nagyobb katasztrófát okozhatott volna, ha a robbanásokra hétköznap kerül sor, mivel a helyszínen összeomlott három iskolaépületben háromezer gyermek tanult. "Szerencsénk volt, hogy a fegyverek többségét a föld alatt tárolták. Máskülönben egész Lagos lángba borulhatott volna" – jegyezte meg egy nigériai katona. 

Az Obasanjo elnök vezette Nigéria Afrika legnépesebb országa – hírhedt a mindent átszövő korrupcióról, az országban uralkodó tömeges nyomorról és az etnikai és vallási feszültségekről. Széles kör? elégedetlenség tapasztalható a lakosság körében, amely Obasanjo 1999-es hatalomra kerülésétől gyorsabb anyagi felemelkedést remélt. "Ami az ikejai fegyverraktárban történt, szimbolikus jelentőség? az egész országra nézve – véli Emeke Uzoatu politikai elemző. – A nem megfelelően karbantartott fegyverraktárnak csak egy szikra kellett ahhoz, hogy lángra lobbanjon. Ugyanígy egy nem megfelelően karbantartott ország, Nigéria, időzített bomba, amely nemsokára felrobbanhat…"

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!