hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Amerika. Jó, hogy van
Bush elnök beszéde: Példátlan veszélyek elott a világ

2002. 02. 03.
Bush elnök kedden a hagyományoknak megfeleloen a kongresszus elott megtartotta szokásos évi beszámolóját az ország közállapotairól. "Miközben itt összejöttünk, országunk háborút visel, gazdaságunk a pangás jeleit mutatja, és a civilizált világ példa nélkül álló veszélyekkel néz szembe" – kezdte beszédét az Egyesült Államok elnöke, majd kitért a hazája elott álló feladatokra a béke és az emberi jogok védelmében, és megnevezte azokat az országokat is, amelyek jelen pillanatban a civilizált világ ellenségeinek tekinthetok. A beszédben eros hangsúlyt kapott a titokban fegyverkezo Irak, ami megerosíti azt a gyanút, hogy Szaddám Huszein rezsimje lesz nagy valószínuséggel a terrorizmus elleni harc következo célpontja. 



George W. Bush amerikai elnök az unió helyzetét értékelo beszédében megnevezte a "négy fo gonoszt". Eltökélt Fotó: Reuters

Bush a veszélyekkel szembenézve is leszögezte azonban, hogy az amerikai nemzet még sohasem volt erosebb, mint most, hiszen elbúcsúztatta az áldozatokat, megkezdte New York és a Pentagon újjáépítését, öszszehozott egy hatalmas szövetséget; elfogott, illetve letartóztatott több ezer terroristát, megszabadítván tolük a világot, és lerombolta afganisztáni kiképzotáboraikat.

"Az amerikai zászló ismét lobog Kabulban. A terroristákat, akik egykor megszállásuk alatt tartották Afganisztánt, most zárkákban orzik a Guantánamo-öbölben." Bush elnök azonban leszögezte: az afganisztáni tapasztalatok azt mutatják, hogy a dolognak koránt sincs vége – a terror ellen folyó háború csak most kezdodik. 



Amerikai katonák rakodnak ki egy Fülöp-szigeteki légibázison. Kezdodhet a második felvonás Fotó: Reuters

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!