hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vita a gyűlöletbeszéd tiltásáról
Bírálják Dávid Ibolyát

2002. 02. 03.
Felháborodással konstatálta a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) Dávid Ibolya igazságügy-miniszter azon öszszegző nyilatkozatát, amely szerint ebben a kormányzati ciklusban már nem kerül sor a közösség elleni izgatás bűncselekményének átgondolt újraszabályozására. 

A miniszter a Népszabadság keddi számában megjelent írás szerint úgy nyilatkozott: a választások előtt már nem szigorítják a Büntető Törvénykönyv közösség elleni izgatást szabályozó fejezetét. "Az igazságügyi tárca javaslatára azonban egy szakmai grémium tanulmányozza, hogyan lehet egyértelműen és világosan meghatározni a gyűlöletkeltést, valamint a gyűlöletre uszítást anélkül, hogy korlátoznák a véleménynyilvánítás szabadságát" – írta a lap Dávid Ibolyára hivatkozva. 

A Mazsihisz erre reagálva szerdán az MTI-vel közölte: elfogadhatatlan az a hivatkozás, amely szerint ebben a parlamenti ciklusban már nem maradt idő az új törvényi tényállások beiktatására. "Emlékezni kell arra, hogy Dávid Ibolya és környezete az elmúlt években folyamatosan és konzekvensen akadályozta a holokauszttagadás és a gyűlöletbeszéd büntethetőségének, a közösség elleni izgatás újraszabályozásának törvénybe iktatását" – írják. Álláspontjuk szerint "a gyakorlatban semmit nem tett az élet elvesztéséért járó kárpótlás megoldására, holott a harmincezres kárpótlás néven elhíresült törvényt az Alkotmánybíróság törvényellenesnek nyilvánította, és kötelezte a kormányt a törvényesség helyreállítására".

"Az igazságügy-miniszter mulasztásának következménye az, hogy közszolgálati és magánrádiók folyamatosan és büntetlenül megsértik a vallásukat és életformájukat szabadon gyakorolni kívánó társadalmi rétegeket, olyan kiadványok kerülnek terjesztésre, amelyek létükben fenyegetik a magyar nemzet részét képező zsidóságot" – áll a közleményben.



Szándék már van



Ma is adottak a Mazsihisz közleményében említett jelenségek elleni fellépés törvényi feltételei – közölte Márki Zoltán bíró, az Igazságügyi Minisztérium (IM) főcsoportfőnöke.

A főcsoportfőnök emlékeztetett arra, hogy az igazságügy-miniszter többször kifejtette azt a véleményét, hogy a köznyugalmat veszélyeztető megnyilvánulásokkal szemben a büntetőjog eszközeinek használata is indokolt. Hozzátette: közismert, hogy tavaly október óta komoly előkészítő munkálatok folynak az IM, 

a Legfőbb Ügyészség és a nemzeti etnikai és kisebbségi jogok országgyűlési biztosának együttműködésével a ma hatályos és alkotmányos rendelkezés módosítására.

"A miniszter erről is beszélt a Mazsihisz által hivatkozott nyilatkozatában, és egyértelművé tette, hogy további körültekintő egyeztetések szükségesek" – mondta Márki Zoltán. Emlékeztetőül azt is hozzátette, hogy minderről Dávid Ibolya az elmúlt hónapok során levélben is tájékoztatta a Mazsihisz vezetőit, és ezen levélben az is szerepelt, hogy nem a szándékok komolysága a kérdés, hanem a korrekt jogi út kialakítása. "Olyan jogi megoldás kell, amely mind a jog alkalmazója, mind keresője számára egyaránt megfelelő, megfelel alkotmányos rendünknek, és tiszteletben tartja a véleménynyilvánítás szabadságát" – tette hozzá.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!