hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2002. 02. 15. (VI/7) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Düh Amerika iránt

"Le Amerikával!", "Amerika semmire sem képes!" – ehhez hasonló feliratokat lehetett olvasni a napokban Teheránban, ahol az iszlám forradalom huszonharmadik évfordulóján több tízezer ember karneváli hangulatban vonult fel a város utcáin. Hatami elnök felszólította az iráni "liberálisokat", hogy csatlakozzanak az iszlámista keményvonalasok felvonulásához, akik George Bush Iránt bíráló kijelentései ellen tiltakoztak. Az amerikai elnök az unió helyzetét értékelő beszédében nemrég Iránt, Irakot és Észak-Koreát a "gonoszság tengelyének" nevezte.

Beszéljék meg

Ariel Saron amerikai útja nem hozta meg a kívánt eredményt. Bár az amerikai adminisztráció élesen bírálta Jasszer Arafatot és a Palesztin Hatóságot terrortevékenysége miatt, Saron javaslata, hogy Arafatot más palesztin tárgyaló féllel váltsák fel, nem talált támogatásra. Ebben szerepet játszott nemcsak Egyiptom és Jordánia diplomáciai offenzívája, hanem az Európai Unió Jasszer Arafat mellett való kiállása is. Arról nem is beszélve, hogy Peresz külügyminiszter tárgyalásainak eredménye Ahmed Koreivel, a Palesztin Törvényhozó Tanács elnökével ha csak egy pillanatra is, de ismét felvillantotta egy békés rendezés körvonalait.

Élete végéig ülhet

A Hágai Nemzetközi Bíróságon Carla Del Ponte főügyész nyitó beszédével megkezdődött Szlobodan Milosevics volt jugoszláv államfő pere. A politikust háborús és emberiség elleni bűncselekmények elkövetésével, valamint népirtással vádolják. Elmarasztaló ítélet esetén életfogytig tartó szabadságvesztéssel is sújthatják.

Megindult a visszaszámlálás

Bár a Bush-kormányzat szerint egyelőre még nincs kidolgozott haditerv, a Reuters hírügynökség szerint az amerikai elnök már utasította a CIA-t és a hadügyminisztériumot, hogy készítsék elő az "iraki rendszerváltozást", ami hétköznapi nyelvre lefordítva annyit tesz: Szaddám Huszeint (most már tényleg) meg kell buktatni. 

Belföld

Torgyán József a Fidesz-bolsevizmus ellen

"Pár hete voltam falun, körülnéztem. Nem volt ott egyetlen tehén, egyetlen disznó sem, ma már nincs nagy lakodalom, viszik a közkenyeret, a lefölözött tejet, ami ugyanolyan, mint itt a városban. Tehát életképtelenné van téve a társadalom, és ha egyszer megszorítják, éhen döglik."

KÉSZ cirkusz

A Keresztény Értelmiségi Szövetség (KÉSZ) égisze alatt nyomult a Fidesz a szolnoki megyeházán. A KÉSZ győri elnöke, Lanzendorfer Erzsébet asszony nyitotta meg azt a kampányfórumot, ahol Semjén Zsolt, a katolikus elkötelezettségéről elhíresült helyettes államtitkár, Stumpf István kancelláriaminiszter és Kövér László, a Fidesz alelnöke volt a meghívott vendég. 

Kódolni tudni kell

A MIÉP elnöke bemutatta két prominens jelöltjét a Fáklya Klubban, ifjabb Hegedűs Lórántot és Zsuzsannát. Csurka István a radikálisabb hangot kérő bekiabálások hatására kijelentette: nem beszélhet nyíltan, ezért kódolni kell üzenetét.

Útszéli vágyak

Nem akarják politikai célra felhasználni a hajdúsági pártok a Kósa Lajos debreceni polgármester körül kialakult úgynevezett prosti-ügyet. Annak ellenére sem, hogy – mint ahogy tudósítónk jelentette – az igazság kérdése továbbra is foglakoztatja a cívisváros közvéleményét. 

Csapdába csalt MIÉP-jelölt

Oláh János leendő MIÉP-jelöltet támadói azzal az ürügy-gyel csalták lépre, hogy kopogtatócédulákat szeretnének átadni a XIII. kerületi Déryné téren. A huszonnégy éves fiatalembert azonban ajánlócédulák helyett baseballütővel várta két harminc-öt év körüli férfi, és egyikük úgy rácsapott a jelöltre, hogy eltörte az orrnyergét. 

Művészbojkott a Pannon Rádió ellen

A Pannon Rádió kirekesztő, nyíltan rasszista, antiszemita hangneme miatt előbb hat együttes, majd hozzájuk csatlakozva hatvan ismert előadó, illetve zenekar szólította fel a MIÉP-közeli adót, hogy a jövőben ne játssza dalaikat.

Stratégiánk az optimizmus

– Az utóbbi hetekben fordulat történt a párt stratégiájában: radikális, közérthető üzenetekkel állt elő az SZDSZ. De miért csak most, a négy év – mondhatni – "szürkeség" után?

Nem akarunk nácikat a kormányban

Január közepén a Független Kisgazdapárt indult nagy győzelemre, utána a Centrum Párt tarolt, legutóbb a szabad demokraták értek el kiugró teljesítményt a Kongresszusi Központban. Legalábbis a párt jelenlevő aktivistáinak hangulata szerint. Ugyanis valamiféle forradalmi hangulatban zajlott le az SZDSZ kormányváltó küldöttgyűlése vasárnap délelőtt az előbb említett helyszínen. A forradalmiság szinte szó szerint értendő, a kampányindító rendezvény légköre ugyanis leginkább egy negyvennyolcas toborzóhoz állt legközelebb, melynek során a szónokok sokszor Kossuth stílusában, Kossuth szavaival dörögték, hogy veszélyben a haza.

Hit és értékek

A Korán későn kelt

A világ közvéleményét legerőteljesebben formáló nemzetközi amerikai média ismét szükségesnek tartotta, hogy a Biblia és a Korán összehasonlításával foglalkozzon, különös tekintettel a háború és az agresszió kérdéseire. A Newsweek magazin február 11-ei nemzetközi kiadásának címlapsztorija a Kezdetben voltak a Szent Könyvek címet viseli. 2001. szeptember 11. óta rengeteg ilyen elemzést olvashattunk, hallhattunk már, melyeknek megközelítésmódját nyilván a hivatalos amerikai politika alakította, legalább annyira, ha nem jobban, mint maguk a tények. Van-e elmozdulás e mostani írásban a korábbiakhoz képest?
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!