hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Művészbojkott a Pannon Rádió ellen
Hat plusz hatvan aláírás

2002. 02. 17.
A Pannon Rádió kirekesztő, nyíltan rasszista, antiszemita hangneme miatt előbb hat együttes, majd hozzájuk csatlakozva hatvan ismert előadó, illetve zenekar szólította fel a MIÉP-közeli adót, hogy a jövőben ne játssza dalaikat.



Gerendás Péter, az egyik tiltakozó. Szalonképtelen Pannon 

"A Pannon Rádióban tapasztalható kirekesztő, nyíltan rasszista, antiszemita hangnem miatti tiltakozásunk kifejezéséül ezennel kijelentjük, a mai naptól nem járulunk hozzá, hogy a Pannon Rádió dalainkat a programjában lejátssza. Úgy érezzük, a Pannon Rádió az általa játszott magyar zenekarokkal próbálja hitelesíteni mondanivalóját. Nem akarjuk, hogy a dalaink a gyűlöletbeszéd kontextusában elhangozzanak. Nem akarjuk, hogy dalainkkal toborozzanak közönséget a számunkra vállalhatatlan közlendőjükhöz" – fogalmazta meg közös közleményben a múlt héten hat zenekar (a Kimnowak, az Anima Sound System, a Kispál és a Borz, a Másfél, 

a Nyers és a Pál Utcai Fiúk). 

Budai Júlia, a közlemény kiadását kezdeményező Kimnowak együttes menedzsere lapunk kérdésére hangsúlyozta: nem politikai akcióról van szó, művészként és egyszer? átlagemberként háborította fel őket a Pannon Rádió hangneme. Mint elárulta, az ismerős zenekarokkal együtt már hónapok óta gondolkoztak ezen a lépésen. A menedzser azt is elmondta, nem akartak "nagy durranást" a nyilatkozatukkal. Ennek ellenére – vagy pont ezért – az idén mások mellett ez a hat zenekar is megkapja a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) által alapított Radnóti Mik-lós-díjat. Mint Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke lapunknak elmondta, a díjat tavaly alapították, és minden évben olyan személyeknek ítélik oda, akik sokat tesznek a rasszizmus ellen. Tavaly Radnóti-díjat kapott többek között Gerendás Péter, Darvas Iván, illetve Schiffer János is. A hat zenekar nyilatkozatához ezen a héten mintegy hatvan neves előadó és zenekar csatlakozott. (Többek között: Bajor Imre, Bochkor Gábor, Boros Lajos, Bródy János, Cserháti Zsuzsa, Csonka András, Dés László, Falusi Mariann, a Favágók, Gálvölgyi János, Gerendás Péter, Geszti Péter, Hernádi Judit, Hobo és a Hobo Blues Band, Hofi Géza, a KFT, Koltai Róbert, Koncz Zsuzsa, Koós János, Kulka János, Lang Györgyi, Malek Miklós, Pierrot, Presser Gábor, a Republic, Soltész Rezső, Somló Tamás, Sztevanovity Dusán és Zorán.) 

"Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a rasszista megnyilvánulások ne tudjanak eszkalálódni" – mondta lapunknak Gerendás Péter előadóművész. Mint mondta, örül, hogy olyan emberek is aláírták a nyilatkozatot, akik származásuknál fogva nem érintettek a kérdésben, ugyanis ennek szimbolikus jelentése is van.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!