hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Csapdába csalt MIÉP-jelölt
Megorroltak rá

2002. 02. 17.
Oláh János leendő MIÉP-jelöltet támadói azzal az ürügy-gyel csalták lépre, hogy kopogtatócédulákat szeretnének átadni a XIII. kerületi Déryné téren. A huszonnégy éves fiatalembert azonban ajánlócédulák helyett baseballütővel várta két harminc-öt év körüli férfi, és egyikük úgy rácsapott a jelöltre, hogy eltörte az orrnyergét. 



Oláh János a támadás után. Címlapra került Fotó: MTI

Orbán Viktor miniszterelnök rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze az üggyel kapcsolatban az Országház Kupolatermében. Megdöbbenésének adott hangot a történtek miatt, és úgy vélekedett – bár a rendőrségi vizsgálat még nem zárult le –, hogy "nyilvánvalóan politikai okokból" történt az eset. "Most, amikor a jövő már közel van, hirtelen úgy tűnik, elszabadulnak az indulatok – mondta a miniszterelnök. – Akármi legyen is az indíték, nyugodtan állíthatjuk, hogy ez összefüggésben van az utóbbi hetekben kialakult hangulattal. Magyarországon a vádaskodás, az indulatok, és úgy tűnik, a fizikai erőszak is teret nyert" – szögezte le, hozzátéve, hogy itt egyáltalán nem pártpolitikai kérdésről van szó. Az MSZP nevében Kovács László pártelnök reagált a történtekre, és elítélte a MIÉP képviselőjelöltje elleni brutális támadást. Mint kifejtette, nézete szerint senkinek a politikai nézetei nem adhatnak okot arra, hogy bántalmazzák – a szélsőséges, kirekesztő nézetek ellen pedig kizárólag érvekkel és a jog eszközével lehet fellépni. "Örülök annak, hogy a miniszterelnök úr is belátta, milyen veszélyeket rejt magában a kampány eldurvulása, a mocskolódás, és remélem, hogy ezen az úton tovább is megy, és megköveti az MSZP-t, illetve választóit azért, mert hazaárulónak minősített bennünket" – fogalmazott Kovács László.

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke az üggyel kapcsolatban leszögezte: egyetért a miniszterelnökkel abban, hogy tűrhetetlen, ha valakit politikai okokból bántalmaznak. Úgy vélte azonban, hogy a miniszterelnöknek végig kellene gondolnia a személyes és pártja felelősségét abban, hogy az elmúlt négy évben ilyen feszültségek gerjedtek a társadalmon belül és a politikai erők között. Az SZDSZ elnöke szerint a közélet hangnemének javulásához a miniszterelnöknek vissza kellene vonnia a politika élvonalából Kövér Lászlót, a Fidesz ügyvezető alelnökét. 

A BRFK azóta őrizetbe vette a két gyanúsítottat – jelenleg a bizonyítékok gyűjtése folyik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!