hetilap

Hetek hetilap vásárlás
KÉSZ cirkusz
Fidesz-hadjárat Szolnokon

2002. 02. 17.
A Keresztény Értelmiségi Szövetség (KÉSZ) égisze alatt nyomult a Fidesz a szolnoki megyeházán. A KÉSZ győri elnöke, Lanzendorfer Erzsébet asszony nyitotta meg azt a kampányfórumot, ahol Semjén Zsolt, a katolikus elkötelezettségéről elhíresült helyettes államtitkár, Stumpf István kancelláriaminiszter és Kövér László, a Fidesz alelnöke volt a meghívott vendég. 

Erzsébet asszony a következő szavakkal köszöntötte a mintegy százötven főnyi nagyérdeműt: "Főtisztelendő atyák, nagytisztelet? eminenciás urak, hölgyeim és uraim!" A monarchikus íz? köszöntés már csak a közelgő március 15-e miatt sem volt stílusos, de a közönség soraiban ott lévő helyi egyházi méltóságok miatt ennek nyilván oka volt. Erzsébet asszony később rövid úton a keresztény egységet is megteremtette a teremben, mondván: a világ erkölcsi tekintélye minden felekezet számára a pápa. Ezért – minekutána ilyen hatékonyan közös platformra jutott a hallgatóság – egy pápai enciklikát idézett, mely szerint minden világi hívő (értsd: katolikus) joga és kötelessége részt venni a politikában a közjó előmozdítása érdekében. Ezért rögtön az elején felszólította a főtisztelendő atyákat, hogy igenis politizáljanak, és ne törődjenek Horn Gyulával, akit egyszerűen a modern egyházüldözés fő inkvizítorának aposztrofált. 

Semjén Zsolt elsőnek a Vatikánban tett látogatásáról számolt be a közönségnek, eszerint maga a pápa is elismeréssel tekint az egyház (értsd: mint fent) és a kormányzat együttműködésére, és példaértékűnek nevezte a magyar modellt. Semjén filozófiai fejtegetésében az egyház az állammal azonosult valóság, akik pedig a kettőt elválasztanák, azok az államot és a társadalmat akarják elválasztani. Az euforikus örömben csak az gátolta a kormányzatot, hogy nem sikerült a lelkiismereti és vallásszabadságról szóló törvényt módosítani, és így "fiataljaink destruktív szektáknak vannak kiszolgáltatva". Ígérte, ha újra bizalmat kapnak, a következő ciklusban ezt megakadályozzák. Semjén állítása alátámasztásaként konkrét tényekkel nem terhelte a hallgatóságot. 

Stumpf István miniszter elmúlt négy évről szóló sikerjelentése után Kövér László beszéde következett, melyben egyszerre jelent meg a boldogan alkotni akaró, szabad, fejlődő ország álomképe (értsd: Fidesz) valamint az azt beárnyékolni, hátba támadni akaró sötét erő (értsd: MSZP) és a tragikus nemzethalál-vízió. Egyértelműen a Fidesz-kormány javára írta Kövér, hogy ebben az évben több gyermek született, valamint hogy csökkent az abortuszok száma. Arról nem tett említést, hogy a kormányzat működése idejére tehető az is, hogy bevezették az úgynevezett 72 órás ambulanciákat, ahol gyógyszeres kezeléssel végzik a terhességmegszakítást, ezt viszont statisztikailag már nem tekintik abortusznak. Az MSZP ellenben, sok más mellett, arról tehet, hogy egyre terjed az országban a drog. Kövér olvasatában az MSZP-sek már-már a magyar mondavilág Hétszüny? Kapanyányimonyóira emlékeztetnek: Kovács László suttyomban, kezét dörzsölgetve elszaladt; Medgyessy hátba szúrta a miniszterelnököt. Trianonról az alelnök csak annyit mondott: vannak olyan dolgok, amire szüntelenül gondolni kell, de idő előtt nem szabad szólni. Megindokolta: egy ország megszólalásának hangerejét haderejéhez kell szabni, ezért a csatlakozás előtt nem lenne bölcs a Trianon-kérdést feszegetni. Ugyanez a véleménye Kövérnek a MIÉP-ről is. Véleménye szerint a MIÉP az elmúlt négy év alatt korrekt módon és tisztességesen politizált, akitől tanulhatna az MSZP és az SZDSZ. Azt azonban a fent említett okok miatt ugyancsak nem tudja elképzelni, hogy a két párt koalícióra lépjen, mert "az EU így is álságos és képmutató módon ürügyet keres, hogy elodázza Magyarország felvételét az unióba".

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!