hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2002. 03. 22. (VI/12) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Cukros bácsi hadművelet

Nyolcvankilenc személyt, köztük katolikus papokat, rendőröket, ápolónőket tartóztatott le az amerikai rendőrség, miután hosszas nyomozás során sikerült minden idők egyik legnagyobb gyermekpornó-hálózatát leleplezniük. Tovább folytatódik a katolikus egyház "tisztogatása" is, és úgy tűnik, a pedofil papok elmúlt hónapokban nyilvánosságra került ügyeivel megnyíltak a zsilipek. 

Kémjátszma Szerbiában

Két eseménytől hangos igazán a szomszédos Szerbia mostanában. Miközben a szerb miniszterelnök-helyettesről kiderítették, hogy az USA-nak kémkedett, véglegesen is megszűnt a régi Jugoszlávia. A most már csak két tagból álló államszövetség új alapokra kívánja helyezni a jövőbeli együttműködést.

Portugál jobbra át

A vártnál nagyobb arányú győzelmet aratott Portugáliában a jobbközép a vasárnap megrendezett, előrehozott parlamenti választásokon. A végleges eredményekre március 27-ig kell várni, de José Manuel Durao Barroso eddig ellenzéki konzervatív pártja a várakozások szerint koalícióra lép a nála is radikálisabb Néppárttal. 

Népirtássá nőtt az intifáda

Tűzszüneti felhívás kiadása nélkül ért véget lapzártakor az izraeli–palesztin biztonsági egyeztetés, amelyre az izraeli amerikai nagykövet rezidenciáján került sor. A – remények szerint csupán átmeneti – kudarc nem volt váratlan a szerdai, hét áldozatot követelő buszmerénylet után. Ariel Saron izraeli kormányfő szerint a terrortámadás újabb bizonyíték arra, hogy Jasszer Arafat "egyetlen lépést sem tesz" az erőszak megfékezésére. Palesztin részről csalódással fogadták, hogy az amerikai alelnök nem kívánt találkozni Arafattal.

Muszlim bosszú a templomban

Vasárnap 10 óra 50 perckor, az iszlámábádi Protestáns Nemzetközi Gyülekezet bejáratát több robbanás rázta meg. A szemtanúk elmondása szerint ezután egy kézigránátokkal felfegyverzett támadó lépett az épületbe.

Kizárták Zimbabwét

Kizárta tagjai közül Zimbabwe államát egy évre a Brit Nemzetközösség, miután a szervezet megfigyelői kijelentették: az afrikai országban a választások "igazságtalanul és nem a szabadság légkörében" zajlottak le. Robert Mugabe elnököt és kormányát a megfigyelők azzal vádolják, hogy politikai hatalmukkal visszaélve az állam intézményeit arra használták fel, hogy hatalomban maradhassanak – jelentette a Reuters hírügynökség.

Belföld

Náci sajtó a szalonban

– Általános véleményként fogalmazódik meg az utóbbi időben, hogy sokan azért voltak képesek életben maradni az elmúlt néhány évben, mert a Fidesz nem tudta fölszámolni a rendszerváltás valamennyi vívmányát?– A kisebbségi léthelyzetben lévő csoportok, akiket végig víz alatt tartott az Orbán Viktor-féle kormányzati politika, nagy túlélői ennek a négy évnek. Ők nem csupán azért élték túl ezt az időszakot, mert a magyar jogrendszer még adott számukra bizonyos védettséget, hanem azért, mert nem volt idő mindenkivel elbánni. Annak a halmaznak, amelyet a rendszerváltás értékeinek nevezünk, van egy olyan része is, amely nincs leírva, amely nem jogi technika, nem intézményi struktúra, hanem önmagában való érték. Ilyen például a szabadság, a gyülekezés szabadsága, a lelkiismereti és vallásszabadság stb. Az a politikus és az a politika, amelyik nem tudja saját értékként kezelni a lelkiismereti és vallásszabadságot, az gyakorlatilag mindenre képes, ami a szabadságunkat veszélyeztetheti. Ezek az emberek idővel a gyülekezési és a szólásszabadságunkat is meg fogják támadni, ha hatalmon maradnak. Nyílt támadást indítottak például a nem történelmi egyházakkal szemben. Ezek mind apró lépések voltak egy nagyon rossz úton, és ezért kell többek között feltétlenül elküldeni őket a hatalomból. 

Képmutató egyházi kampány

Nyilvánosságra hozta a Magyar Katolikus Püspöki Kar aktuális választási körlevelét, melyet az előző hétvégén már minden katolikus templomban felolvastak. Bár az egyház vezetése önkorlátozásra hivatkozva nem nevezett meg egyetlen pártot sem, a megadott szempontok kísértetiesen emlékeztetnek a Fidesz programjára.

Zsebek az ország testén

"Felmelegítve csak a káposzta jó, ezért nem értem, hogy a Népszabadság miért írta meg újra azt, ami nyílt titok" – reagált Pokorni Zoltán Fidesz-elnök arra a cikkre, amely azt állítja, hogy az elmúlt négy évben közel tíz milliárd forintnyi közpénz vándorolt rokonokhoz és barátokhoz az országimázs formálására kijelölt Happy End Kft.-n keresztül, melynek egyik alapítója Wermer András, Orbán Viktor médiatanácsadója és a Fidesz arculatformálója, a másik pedig Káel Csaba, a miniszterelnöki útifilmek rendezője. A Legfőbb Ügyészség fél éve vizsgálódik, ám az érdemi döntést a Miniszterelnöki Hivatal állásfoglalásától teszi függővé. A legutolsó ígéret szerint az állásfoglalás a héten eljut az ügyészségre. 

Tocsik vesztett

Fordult a kocka a Tocsik-ügyben. A Legfelsőbb Bíróság által korábban megszüntetett elsőfokú ítélet akkor az ÁPV Rt. egykori vezérkarának, illetve Tocsik Mártának hozott megkönnyebbülést, és az MSZP és az SZDSZ érintettjeit marasztalta el. Az új eljárás – mely csak időzítésében váltotta be a hozzá fűzött kormányzati reményeket – azonban pont utóbbiaknak kedvez, míg a jogásznőt és társait végrehajtandó és felfüggesztett szabadságvesztéssel súlytja. Az ítélet nem jogerős. 

Hit és értékek

Ki volt Káin felesége?

Rovatunkban ezen a héten is a Magyar ATV-n vasárnap délelőttönként jelentkező Vidám Vasárnap című műsorhoz érkezett nézői kérdések közül válogattunk néhányat, amelyek megválaszolására a műsorban már nem maradt idő.  Ha jól tudom, akkor Isten csak Ádámot és Évát teremtette, nekik két fiuk volt, Káin és Ábel. Káin később féltékenységből megölte testvérét, Ábelt. Ezután hogy alakult a bibliai személyek sorsa? Ha csak ez a három ember maradt, akkor hogyan szaporodhatott tovább ez a bibliai "család"? Honnan került elő Káin későbbi felesége, ha Isten csak Ádámot és Évát teremtette?

A legősibb vérvonal

Manapság már számítógépes programok is segítik azokat, akik szép, színes, és főként minél terebélyesebb családfával akarnak büszkélkedni. Nincs ebben semmi kivetnivaló, elvégre mindenkinek joga van megtudni, kik is voltak ősei. A Biblia is részletesen felsorolja a világtörténelem legfontosabb szereplőinek családfáját. De vajon milyen szerepük van a nemzetségi táblázatoknak a bibliai történelemértelmezésben? Találhatók-e ellentmondások Jézus genealógiájában; és hogyan került bele József "vérvonala" a Megváltó családjába, mikor nem volt annak vér szerinti apja?
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!